• 瀏覽: 7,600
  • 回覆: 15
  • 追帖: 15
連續4年12月尾去台灣睇五月天!今次回到台北!

上午9:00去,上午11:55機返,坐HX,$2070,好貴!!!唔係為左睇五月天,真係買唔落手!個飛機餐係勁乾的腸仔包。
住台北車站附近的米尼旅店,床位3晚要$394。

第一天
坐機捷去台北車站,放低行李食個洪瑞珍

之後係附近食劉山東牛肉麵,午飯時間都等左幾個字。湯好飲,牛肉好味,麵好普通。我鍾意良品牛肉麵嘅刀削麵。

食完行去西門町檸檬屋買蜂蜜檸檬汁。勁多人排隊買苦瓜汁!!

之後就搭捷運去六張犁站食詹記麻辣鍋!!
多謝朋友早一個月網上訂位,第一次下午4點打邊爐。服務好好,店員講解好詳細!裝修好懷舊。
我地2個人,麻辣鍋叫左微辣,好好味! 酸菜鍋冇味,似清湯。小鍋有6件鴨血,6件豆腐。唔夠可以俾錢再叫。
第一次食鴨血,原來好好食架!! 好味過豬紅。有D食材可以叫半份!
我地叫左牛梅花心,半份草蝦丸,芋頭貢丸(好正呀!),水蓮,老油條,王子麵,蘋果西打同酸梅湯,埋單1400蚊台幣。

食完麻辣鍋,行去附近五月天石頭間INPUT 飲咖啡,食蛋糕。仲遇到石頭,係INPUT彈結他,石頭仲同我地簽名,好NICE。
INPUT係賣咖啡,蛋糕同樂器。咖啡蛋糕都好味!

宵放時間:西門町程味珍!早幾年食都冇咁多人排架....
食左細碗魯肉飯,地瓜葉同滷味-雞屁股,豆干,海帶,滷蛋同甜不辣,埋單$160。
去左台灣十幾次第一次食滷味,好多食材都唔知係咩。
我明明夾左一件豆干,點解可以切到咁多份量....朋友同我講一件=一份。

熱賣及精選
第二日
第一站東區阿信的stayreal cafe新店。新店係小清新風格!!冇左三文治同飯食!

叫左好蕉情紅荼拿鐵,限定! 好香香蕉味,比想像好飲。

豆乳麵,味道唔錯,但會有陣醃野嘅酸味!

水果麻糬鬆餅,依家d鬆餅入面有麻糬,都係黑糖珍珠奶荼鬆餅好食。

食完就坐高鐵去桃園再轉機捷去棒球場睇五個大叔啦!
買定回程飛,自由座來回$310,價錢同坐機捷差唔到,但台北去桃園只係20分鐘,機捷普通車要坐個幾鐘。
先去拎機捷派的限量紋身貼

之後去排扭蛋,四圍影相

肚餓搵食!食飽就入場啦!!附近好多攤檔,係一個小夜市。

台灣五迷比較內斂!27日突然降溫,棒球場風勁大,吹到頭痛!忍唔住跳幫自己保暖!

睇完返台北,去寧夏夜市。
飲杯薑荼驅寒!再食FunSunG雞排,劉芋仔,寧夏碳烤,好鍾意台灣碳烤店!!

回覆 引用 TOP

第三日
早餐-金花碳烤吐司
芋見幸福$65 芋泥有少少凍

給我壁咚!$100 幾好食,但價錢幾貴

之段由西門町行去北門,北門3號出口直行就係迪化街商圈。
去拜月老

拜完飲杯平安荼

呢間永樂車輪餅好食!味道好天然,買左紅豆$15同紫薯$20,唔會太甜

之後去飲咖啡

去台灣一定會食mister dount

台鐵便當$80

之後去華泰名城outlet,好多人,想買的店都要排隊。於是,決定轉去棒球場,係場外聽演唱會!

宵夜時間:
好多人排,細個覺得好難食!大個又接受到,幾好味。

台灣d米粉好好食。

燒仙草!

回覆 引用 TOP

第四日
6點坐車去食阜航豆漿! 6:20去到已經排到地下。等左25分鐘就買到!
米漿,豆漿,飯糰,蛋餅,焦糖甜餅同薄餅夾油條!
以前食嘅焦糖甜餅會流糖漿,可惜呢個冇。

食完買下手信就去機場!

回覆 引用 TOP

感謝分享,美食油雞

回覆 引用 TOP

咩都要排隊

回覆 引用 TOP

我也中意五月天,更中意台灣嘅美食

回覆 引用 TOP

支持分享
勁多野食相~
流口水呢~

回覆 引用 TOP

十卜

我是C妹

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
陽明山文化大學看夜景  太正 想當年

幸福堂要排半小時

回覆 引用 TOP

支持,
聖誕節及年尾日子 2千蚊差唔多

回覆 引用 TOP

劉山東牛肉麵唔錯
最中意既台灣美食

回覆 引用 TOP

台灣牛肉真係好鬼好食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 love05 於 2020-1-1 11:55 PM 發表

連續4年12月尾去台灣睇五月天!今次回到台北!

上午9:00去,上午11:55機返,坐HX,$2070,好貴!!!唔係為左睇五月天,真係買唔落手!個飛機餐係勁乾的腸仔包。
住台北車站附近的米尼旅店,床位3晚要$394。

第一天
坐機捷去台北車站,放低行李食個洪瑞珍
之後係附近食劉山東牛肉麵,午飯時間都等左幾個字。湯好飲,牛肉好味,麵好普通。我鍾意良品牛肉麵嘅刀 ...
米尼旅店,床位3晚要$394, $394係港紙?
幾十年遊台湾, 第一次食到最差一餐, 西門町對面馬路, 延平路[馬家]清真, 牛肉麵, d湯好淡冇味, 牛肉肯定係雪, 味鬆木, 麵好普通. 牛肉卷餅, d油有異味. 咁簡單既嘅小食, 整成咁! 慘慘!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右