• 瀏覽: 9,437
  • 回覆: 10
南亞少數族裔在香港【社聯頻道】
https://www.youtube.com/watch?v=HcRVDCLMsvA

在港居住的少數族裔人士有584,000人,佔全港人口的8%。香港的少數族裔人口主要是南亞裔人士,包括印度人、尼泊爾人及巴基斯坦人。當中,少數族裔男性勞動人口參與率(79.9%)普遍高於全港男性(69.7%)。而南亞裔有兒童住戶的貧窮率約為三成,高於全港有兒童住戶貧窮率一倍,即每三個南亞裔兒童就有一個是來自貧窮家庭。進入香討影片區

附件

南亞少數族裔在香港IG 1.png(1.08 MB)

2020-1-2 05:11 PM

南亞少數族裔在香港IG 1.png

引用:
原帖由 HKCSS 於 2020-1-2 05:11 PM 發表

南亞少數族裔在香港【社聯頻道】https://www.youtube.com/watch?v=HcRVDCLMsvA

在港居住的少數族裔人士有584,000人,佔全港人口的8%。香港的少數族裔人口主要是南亞裔人士,包括印度人、尼泊爾人及巴基斯坦人。當中,少數族裔男性勞動人口參與率(79.9%)普遍高於全港男性(69.7%)。而南亞裔有兒童住戶的貧窮率約為三成,高於全港有兒童住戶貧窮率一倍,即 ...
乜野種族都好,只要肯認真工作,認真讀書,做好本份,安份守紀,為社會作出貢獻就係好嘅香港人,值得尊重同平等對待。

佢哋可以滿口流利英語, 不過但係中文程度極差, 跟住就話政府唔比中文佢哋讀, 報考公務員又話政府岐視佢哋。

My name is Pong! James Pong!
睇見個香港電台電視部個位南亞女記者利乜亞, 態度囂張, 目中無人!

回覆 引用 TOP

呢班南亞PK跟本係社會毒瘤! 社區炸彈!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-1-8 19:41 發表

乜野種族都好,只要肯認真工作,認真讀書,做好本份,安份守紀,為社會作出貢獻就係好嘅香港人,值得尊重同平等對待。
因為佢嘅信仰, 你同佢做同事要做埋佢d嘢, 大家人工一樣, 你制就得嘞。

少數族裔?咩叫「少數」呀?你星期六日去元朗大馬路行一轉,印巴人仲多過香港人呀,仲話少數喎,多謝飯民,多謝公文袋,多謝香焦雄已完啦

引用:
原帖由 星升升 於 2020-1-8 22:37 發表

少數族裔?咩叫「少數」呀?你星期六日去元朗大馬路行一轉,印巴人仲多過香港人呀,仲話少數喎,多謝飯民,多謝公文袋,多謝香焦雄已完啦 ...
仲有維園、中環皇后像廣場。平時工作厭力已經夠大, 禮拜尾想去行吓公園都無呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-1-8 10:34 PM 發表

因為佢嘅信仰, 你同佢做同事要做埋佢d嘢, 大家人工一樣, 你制就得嘞。
即係乜? 夠鐘要拜麥加? 你老細請佢嘅,唔滿意可以向老細反映。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-1-8 09:02 PM 發表

佢哋可以滿口流利英語, 不過但係中文程度極差, 跟住就話政府唔比中文佢哋讀, 報考公務員又話政府岐視佢哋。
你應該係未接觸過香港既南亞人。
差?真正出來香港工作那批,甚至讀書班學生,佢地講既中文我相信流利過香港人講中文!

回覆 引用 TOP

香港人冇危機意識,,,呢D危機以為同是中國人之間矛盾咁簡單......俾巴基記者婆咁串法都覺得平常,,可想而知香港依家被外族惡晒

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]