• 瀏覽: 185,286
  • 回覆: 2,458
  • 追帖: 8
本主題由 暗之陽 於 2020-1-9 10:25 PM 設置高亮
真的超帥氣!《金唱片獎》防彈少年團RM發表得獎感言時對「音源囤積」事件發表了想法!

《第34屆金唱片獎(Golden Disc Awards)》在4、5日舉行了頒獎典禮。

BTS防彈少年團出席5日的頒獎典禮,發表得獎感言時,隊長RM對最近鬧得沸沸揚揚的「音源囤積」事件發表了想法,他提到:「雖然我們非常幸運得到很多人的幫助,和各種各樣的幸運,可以有機會說出想要說的話,但其實還有很多不能這樣做的人,他們在大家看不到的地方真心做著音樂,想要與大家產生共鳴而努力的藝術家們。」

「2020年代,我希望努力工作的藝術家們都可以真心地被公平、公正認可,不讓他們努力的作品白費。2010年代的錯誤,希望可以在2020年代能夠終結,願2020年成為更好的一年,我也會一直感謝、愛著給予我們靈感,成為我們榜樣的音樂人們。」

Block B的成員朴經日前在推特發文:「我也想像VIBE、宋河藝、林在炫、全尚根、張德哲、黃仁佑那樣『囤積』呢!」朴經點名的都是現在於各大線上音源榜上位圈的歌手。(音源囤積是指像中間人支付一定的金額後,通過特定歌手的特定歌曲捏造音源排名的造假行為)

這件事因此在網路上引發更多許多人注意,在《2019MAMA》頒獎典禮上,BTS防彈少年團Jin和Heize也曾提及;近日播出的SBS時事節目《想知道真相》中,也對於「音源造假」一事進行了報導。在節目播出後,IU、宣美、泫雅等人也發聲表達自己的想法。也希望新的一年不要再有這種事了啊~

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 06:09 PM 發表

X1 解散

https://n.news.naver.com/entertain/article/241/0002994691?cluid=enter_202001061320_00000028
金曜漢

引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 06:09 PM 發表

X1 解散

https://n.news.naver.com/entertain/article/241/0002994691?cluid=enter_202001061320_00000028
哇,好突然以為會走咁幾個姐

引用:
原帖由 0206wai 於 2020-1-6 06:19 PM 發表

金曜漢
返自己公司可能發展真係冇咁好
韓勝宇應該最想返去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovewoohyun 於 2020-1-6 06:28 PM 發表

哇,好突然以為會走咁幾個姐
公司怕自己以後都臭朵我覺得

引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 06:31 PM 發表

完全係,VICTON已經走緊花路,韓勝宇一定最開心 金宇碩, 金曜漢都唔想個朵臭晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 00:37 發表

呢首都幾好聽.. 睇下成員帶唔帶到組合

話說我之前見到話台灣記者好唔中意佢地
睇黎要小心啲 唔好得罪記者
睇到台灣啲討論話唔同傳媒鬧得好一致, 淨係讚隊長
又講到FNC本身對傳媒都已經唔係好友善, 咁真係注意吓好啲..

引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 18:31 發表

寧願得罪CJ都要走
祝佢地好運..

引用:
原帖由 tncandy 於 2020-1-6 06:37 PM 發表

寧願得罪CJ都要走
祝佢地好運..
CJ話罰佢地以後無得上M COUNT DOWN

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tncandy 於 2020-1-6 06:36 PM 發表

睇到台灣啲討論話唔同傳媒鬧得好一致, 淨係讚隊長
又講到FNC本身對傳媒都已經唔係好友善, 咁真係注意吓好啲..
講到出口話佢地冇禮貌 一般都唔會咁
時間又少 問題又cut  相又限制
得罪記者下次可能索性無視成團

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tncandy 於 2020-1-6 06:37 PM 發表

寧願得罪CJ都要走
祝佢地好運..
落呢個決定機會成本好大

引用:
原帖由 暗之陽 於 2020-1-6 06:47 PM 發表

落呢個決定機會成本好大
最驚CJ玩報復,同埋激進ONE IT變黑粉狙擊 好擔心VICTON, UP10TION

引用:
原帖由 lovewoohyun 於 2020-1-6 06:51 PM 發表

最驚CJ玩報復,同埋激進ONE IT變黑粉狙擊 好擔心VICTON, UP10TION
報唔報復真係之後先知
不過再報仇mnet 真係冇人上...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]