• 瀏覽: 6,202
  • 回覆: 93
  • 追帖: 4
忙咗一輪,做到個啤酒肚都冇埋,起咗貨,同啲兄弟班去嘆下美食兼減下壓,今次去啲精華店,食到佢地肚攬攬,出年再博剎過

29/12
為咗享受第一餐,今次提早咗出發,7點已經到咗順德食飯嘅地方

呢檔嘢重新裝修咗成年,早排先開番,感覺冇咗以前嗰種住家feel

但系見到呢鑊嘢呢就乜都返晒嚟

以前食親都趕候趕命,今次可以慢慢嘆,食到最後一滴汁

臨埋單,太子女仲送埋呢碟自家制嘅倫教糕

食完諗住揸去鶴山,點知腦個導航自動嚟咗呢度

行夜車就有呢樣好,冇啲烏龜車頂住晒,話咁快就嚟到鶴山呢間酒店

原來呢間嘢系希爾頓旗下嘅中端酒店,服務超掂,去咗國內咁多地方,覺得鶴山啲酒店又平又靚

房間仲配置埋呢部嘢,乜煙味都冇晒

30/12
老人家吳瞓得咁多一早起身望落後邊個停車場,可以泊到幾十部車,啱晒自駕遊

趁班友仲未起身落去行下,今次部戰車,呢期揸開福士揸番佢有啲吳慣

酒店旁邊仲有中港大巴站

跟住上番去食嘢,一晚2舊水有找仲包埋早餐算系咁啦

食完學隻貓咁周圍巡,影啲嘢放上攜程賺下分

大堂、每層升降機門口都有樽裝水供應同掃碼乾衣機

中午,嚟到佛山嘅南莊,一間外表似貨倉嘅私房菜館

呢檔嘢啲碌鵝真系一絕

墊底嘅薯仔走過油,索晒啲碌鵝汁

食完輪到呢煲嘢上枱

放低吳夠十分鐘得番啲雞

之後又揸咗去碧江

呢檔嘢啲雙皮奶奶味好濃又吳會太甜

薑汁撞奶又夠晒薑

食完返番酒店抖下,夜晚嚟到赤坎市場對面

鶴山牛肉雖然冇以前嘅汕頭牛肉咁好食,但系每次嚟到都吳會失望而回

最後食埋個牛肉炒飯同飲番碗牛骨湯,完美嘅一餐

返到房,酒店又有嘢送,真貼心

31/12
中午,又跨過西江,嚟到對岸嘅九江

呢度啲餸,大部份同酒有關,食完會吳會超標呢

食完再行去酒博物館參觀

呢度存放咗幾十埕孖蒸,成個博物館最香就系呢個位

玻璃櫃裡面嗰幾枝九江孖蒸嘅包裝,勾起吳小後生嘅回憶

落返地下,再行去對面嘅購買區,有好多得意嘅酒樽

最後買咗呢3枝,因為系大師釀制嘅

返番去鶴山再去呢度巡下,咦今日有開檔

黃昏揸咗去古勞諗住食燒鵝,點知老闆話冬天吳開爐反正都嚟到,再沿西江邊剎上去茶山

山頂同山腳相差幾度,呢個時候打邊爐就啱晒

食完呢鑊嘢成身暖笠笠,吳會好似3哥咁成晚見尿急

1/1
中午退咗房就揸去南沙,行行下見到有筍嘢

跟住嚟到欖核鎮嘅湴湄村,呢度出咗個近代名人

仲有一間好出名嘅大排檔

今日元旦有嘢送,點完餸再背住個雪櫃伸隻手落去,攞到呢枝就送嘅

呢檔嘢用鹹骨+粥水做鍋底,出名嘅系蛇同機械人,不過兩樣都吳食,點番粉腸同肉丸雙拼

2020年嘅第一餐,大家嘅心願系小啲嘢做,吳使搞到不似人形

最後呢碗粥就系精華,多多錢都吳賣

食完就回程,日光日白返到南山真系吳慣,差啲認吳到個停車場入口

多謝捧埸

今趟是豪華爆胃美食之旅👍
住得舒適
食得招積

早晨,珠三角環線廣州環城轉來轉去

引用:
原帖由 movan206 於 3/1/2020 04:47 發表

31/12
中午,又跨過西江,嚟到對岸嘅九江

https://live.staticflickr.com/65535/493 ...
請問九江酒廠係咪 walk-in 去都得?同埋,如果唔自駕會唔會好難去呢?謝謝!

Mo sir出油雞要支持,唔見團長跟隊既?

車神只帶佢嘅‘兄弟’豪遊🙄

正呀!睇左當食左!

正呀!

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-1-3 09:45 AM 發表

車神只帶佢嘅‘兄弟’豪遊🙄
團長葡萄鳥

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2020-1-3 02:00 PM 發表

團長葡萄鳥
Mosir 沙煲兄弟gethering 嘛!外人不得依牙鬆鋼👻

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-1-3 02:05 PM 發表

Mosir 沙煲兄弟gethering 嘛!外人不得依牙鬆鋼👻
如果醉貓大師您開團gathering, 我第一個報名

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

回覆 引用 TOP

只做不講🙄

回覆 引用 TOP

好正呀! 唔自駕去唔去到呢?

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-1-3 07:15 AM 發表

今趟是豪華爆胃美食之旅👍
住得舒適
食得招積
同你去蠔遊咗啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]