• 瀏覽: 14,598
  • 回覆: 230
https://www.youtube.com/watch?v=Ih_hemEFmPQ

片頭曲

這一排 金志文 很忙  首首都佢唱

聽聞葉孤城VS西門吹雪 好似都係一招決勝負定生死!?
既然絕代雙驕無呢個問題 的確可以一看!!
至緊要呢套劇有比心機武術設計!!

引用:
原帖由 amx_011 於 2020-1-13 09:56 AM 發表

絕代雙驕在古龍小說中算係武功描寫比較仔細既一部.
也相對易入口. 後期小說真係好意識流……
例如小李飛刀. 結尾決鬥直情唔寫, 兩個人去決鬥,
一個走返出來, 話另一個已經死了. 咁就玩完…… ...

饅魚飯好味!
引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-13 05:28 PM 發表

聽聞葉孤城VS西門吹雪 好似都係一招決勝負定生死!?
既然絕代雙驕無呢個問題 的確可以一看!!
至緊要呢套劇有比心機武術設計!!

1) 相對於金庸小說, 古龍既武打更傾向意境與及對敵相方既思想.
其實古龍自己都有提過, 講武打描寫, 佢完全唔及金庸, 所以先會另開一條路.
不過呢種情況在中後期既小說先愈走偏鋒

2) 同意武打設計很重要, 如果好像17年版射鵰既程度, 咁仲可以睇得過既.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-1-13 16:39 發表

https://www.youtube.com/watch?v=Ih_hemEFmPQ

片頭曲

點解近排佢唱咁多套?

引用:
原帖由 002534 於 2020-1-13 07:37 PM 發表

點解近排佢唱咁多套?
可能曲風岩佢  但鶴唳華亭果首有D意外  不是他常見的風格曲風

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-1-13 04:39 PM 發表

片頭曲

我比較喜歡片尾曲《拆心》劉惜君旋律好唱得動聽些!
https://youtu.be/RqAnOktdyyQ

連Netflix 都同步播

引用:
原帖由 jc340 於 2020-1-15 07:21 發表

連Netflix 都同步播
咁正

引用:
原帖由 002534 於 2020-1-15 09:09 AM 發表

咁正
啱啱發現Netflix 原來近排多咗大陸劇,延禧攻略2、從前有座靈劍山、陳情令都有買來播。

引用:
原帖由 jc340 於 2020-1-15 11:11 AM 發表

啱啱發現Netflix 原來近排多咗大陸劇,延禧攻略2、從前有座靈劍山、陳情令都有買來播。
應該都系買一d可能會紅  同熱度好的

回覆 引用 TOP

2日前愛奇藝徵集了一批觀眾搞咗場提前觀劇會,睇嘅係第1集同第10集
首先根據現場觀眾拍嘅愛奇藝觀劇指南,原先盛傳網絡版會播53集,現在證實同央視一樣,都係播44集

引用:
原帖由 點解你咁X 於 2020-1-16 10:10 AM 發表

2日前愛奇藝徵集了一批觀眾搞咗場提前觀劇會,睇嘅係第1集同第10集
首先根據現場觀眾拍嘅愛奇藝觀劇指南,原先盛傳網絡版會播53集,現在證實同央視一樣,都係播44集
...
其次講講一啲去咗觀劇會嘅人觀後感
讚:實景壯觀,武打流暢,看嘅兩集原著還原度高
彈:有少數評論提到部分角色道化服違和
主演演技:
第1集主要講胡一天分飾江楓,造型討好,不過好快就飯盒,未見到花無缺
第10集主要講小魚兒,不少評論盛讚陳哲遠演到小魚兒嘅鬼馬靈動,都十分期待佢演出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 點解你咁X 於 2020-1-16 10:10 發表

...
係咪淨係TV版44集咋?愛奇藝應該可能會提供兩個版本,平時播湖南衛視播啲劇都係咁樣,應該CCTV都一樣,今晚睇睇呢次係唔係?

引用:
原帖由 002534 於 2020-1-16 03:08 PM 發表

係咪淨係TV版44集咋?愛奇藝應該可能會提供兩個版本,平時播湖南衛視播啲劇都係咁樣,應該CCTV都一樣,今晚睇睇呢次係唔係?
網版都系44集

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2020-1-16 15:18 發表

網版都系44集
👌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]