• 瀏覽: 14,258
  • 回覆: 230
引用:
原帖由 點解你咁X 於 2020-1-10 08:57 AM 發表

17射鵰拍得好,對比上年19倚天,雖然同一個導演,但是倚天後半部分刪減同魔改嚴重,可惜!
希望呢套絕代雙驕唔會魔改
N年前毛記版cut和魔改得好勁,希望今次能夠跟足。

熱賣及精選
引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-1-10 02:14 PM 發表

咁就岩. 佢係奸既.  
我睇小魚兒.
花無缺是正人君子咊,可以話近乎於腐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 002534 於 2020-1-11 01:17 PM 發表

佢只係亦正亦邪啫,由細到大由一個殺父母仇人兼毒婦養育成人
亦正亦邪那位應該係小魚兒

回覆 引用 TOP

希望啲武打不要令我出戲,好怕啲慢鏡、拱橋和CG

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 002534 於 2020-1-11 01:17 PM 發表

佢只係亦正亦邪啫,由細到大由一個殺父母仇人兼毒婦養育成人
引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-1-11 04:30 PM 發表

花無缺是正人君子咊,可以話近乎於腐。
印象已經很模糊, 印象中佢似金庸那些名門正派偽君子, 假正派.
最後睇的版本好似是張衛健.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-1-11 04:28 PM 發表

N年前毛記版cut和魔改得好勁,希望今次能夠跟足。
感覺上, 中意魔改的編劇佔了多數. 所以, 我不會太大希望.
引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-1-11 04:35 PM 發表

希望啲武打不要令我出戲,好怕啲慢鏡、拱橋和CG
倚天啲慢鏡真係多過頭, 反效果.
最近睇兩套劇的武打場面都冇慢鏡, 唔係武俠劇, 但都好好睇. e.g. 慶餘年九品箭手.

呢套都好期待

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexkkc 於 2020-1-11 01:42 PM 發表

當然睇央視版44集啦!
央視剪咗咁多集

引用:
原帖由 點解你咁X 於 2020-1-12 01:52 發表

央視剪咗咁多集
其實一般咁情況來講,愛奇藝網播同TVB一樣有兩種選擇,TV版同DVD版(即係原裝未經刪剪版),TV版即係電視播放版本,而大陸經常剪劇嘅電視台不外乎央視同湖南衛視

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 點解你咁X 於 2020-1-12 01:52 發表

央視剪咗咁多集
唔好處就係DVD版要遷就TV版進度更新

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-1-11 17:34 發表

感覺上, 中意魔改的編劇佔了多數. 所以, 我不會太大希望.

倚天啲慢鏡真係多過頭, 反效果.
最近睇兩套劇的武打場面都冇慢鏡, 唔係武俠劇, 但都好好睇. e.g. 慶餘年九品箭手. ...
17版射鵰最貼原著,所以評分好,希望今次同一團隊唔好令人失望

回覆 引用 TOP

唔熟古龍 
有冇絕頂高手 準絕頂高手 超一流高手 一流高手 介紹
因為聽聞 古龍 多數以 武功高強 呢四隻大字形容

饅魚飯好味!
引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-12 19:55 發表

唔熟古龍 

呢套劇兩年前開拍,係同新《倚天》同期,《倚天》18年1月開拍,呢套2月拍,估唔到一等等咁耐,煞科都已經係年半前,原本上年8月12日首播,最衰遇上70週年百日「限古令」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-12 07:55 PM 發表

唔熟古龍

絕代雙驕在古龍小說中算係武功描寫比較仔細既一部.
也相對易入口. 後期小說真係好意識流……
例如小李飛刀. 結尾決鬥直情唔寫, 兩個人去決鬥,
一個走返出來, 話另一個已經死了. 咁就玩完……

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]