• 瀏覽: 14,562
  • 回覆: 230
引用:
原帖由 alexkkc 於 2020-1-27 07:30 PM 發表

幾可憐憨九姑娘cp傻蜘蛛俠!準時開場第22集cctv8報到了!
當年睇小説,幾喜歡黑蜘蛛和九姑娘條線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-29 01:26 AM 發表

佢五絕神功先練左幾日 又放棄左 燕南天出場 江小魚有後盾了? 

如果跟原著,這個是A貨,且好快領飯盒。

真燕南天既出場係咪淨係打低江別學? 可能會改編下 畢竟江別學搵左羅嘉良演 應該唔會乖乖收擋

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-1-29 02:40 PM 發表

如果跟原著,這個是A貨,且好快領飯盒。

饅魚飯好味!
引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-29 06:20 PM 發表

真燕南天既出場係咪淨係打低江別學? 可能會改編下 畢竟江別學搵左羅嘉良演 應該唔會乖乖收擋

年代久遠,已經不太記得,印象中,真的燕南天冇咁快出場,差不多去尾。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-1-29 06:23 PM 發表

年代久遠,已經不太記得,印象中,真的燕南天冇咁快出場,差不多去尾。
剛睇完第27集燕南天再出場了,這晚劇情幾精彩!

引用:
原帖由 alexkkc 於 2020-1-29 09:21 PM 發表

剛睇完第27集燕南天再出場了,這晚劇情幾精彩!
燕南天2.0 ,還終於練成嫁衣神功

回覆 引用 TOP

我都追至第27集,最搞笑燕南天係河邊用石頭打暈左鐵心蘭訓係度晒住,但小魚兒到來後就唔見左... 
另外,江別鶴兩父子會之後再出現?

睇左六集,次次一講到花無缺就悶到抽斤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaiserken 於 2020-1-30 09:46 AM 發表

我都追至第27集,最搞笑燕南天係河邊用石頭打暈左鐵心蘭訓係度晒住,但小魚兒到來後就唔見左...
給你發現穿幫了!
梁婧嫻飾鐵心蘭口碑唔錯呀!

回覆 引用 TOP

五十幾集剪成四十幾 應該要剪到一忽忽 其實我覺得肥婆果段好多都要剪左去 有點拖 拖到蘇櫻都未出場....
感覺後面劇情可能唔跟原著了????
引用:
原帖由 kaiserken 於 2020-1-30 09:46 AM 發表

饅魚飯好味!
引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-30 04:29 PM 發表

五十幾集剪成四十幾 應該要剪到一忽忽 其實我覺得肥婆果段好多都要剪左去 有點拖 拖到蘇櫻都未出場....

...
段三肥婆應該是對小魚兒最痴心一片,卻最被小魚兒嫌棄!遇到小魚兒之後,為了愛情換上了女兒裝,甚至因為小魚兒說她胖就開始節食減肥!在這個緊繃時期苦中作樂搞笑無妨,放鬆心情都好!

回覆 引用 TOP

剛睇完第29集,姜嫄飾鐵萍姑幫助小魚兒逃走,曾睇過她《天雷一部之春花秋月》風彩彩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolove106 於 2020-1-30 04:29 PM 發表

...
我睇過既兩個版本既絕代雙驕, 後面都係唔跟原作既.
79年代版本. 移花宮除了邀月和憐星外, 無那那多了個叛離移花宮既三宮主.
勁到殺左燕南天, 最後被小魚兒兩兄弟加上蘇櫻既機關殺死.
88年被. 燕南天在兩兄弟決鬥前死了. 然後江別鶴練了五絕神功中既天魔心法,
連遨月都不敵自殺. 最後唔記得用乜方法令江別鶴心神不定, 兩兄弟乘佢神智錯亂殺之.
其他版本冇睇過. 但聽聞都係改到飛天. 其實相對其他古龍小說, 絕代雙驕算係好改的了.
有些古龍小說, 尤其是後期那些. 真係唔想改都唔得, 唔係拍唔到出來......

所以唔知呢輯新絕代雙驕後半會唔會改得太犀利 哈哈
引用:
原帖由 amx_011 於 2020-1-30 10:35 PM 發表

79年代版本. 移花宮除了邀月和憐星外, 無那那多了個叛離移花宮既三宮主.
88年被. 燕南天在兩兄弟決鬥前死了. 然後江別鶴練了五絕神功中既天魔心法,
連遨月都不敵自殺. 最後唔記得用乜方法令江別鶴心神不定, 兩兄弟乘佢神智錯亂殺之.
其他版本冇睇過. 但聽聞都係改到飛 ...

饅魚飯好味!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amx_011 於 2020-1-30 10:35 PM 發表

其他版本冇睇過. 但聽聞都係改到飛 ...
88年版,指梁朝偉、吳岱融版?  印象中,在這版,江別鶴為了練成神功,吃了自己的兒子江玉郎,最後蘇櫻假扮江玉朗,而令江別鶴走火入魔,有錯請更正。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]