• 瀏覽: 8,186
  • 回覆: 62
u grad後就做it,  一做十幾年。
而家一個月薪連allowance大約搵45-50k.
最近手頭上有筆閒錢,學人炒股,玩幾個月就double左,再玩多幾個月,而家炒股賺錢仲多過正職,日日4點收市就收工,又唔洗報稅,咁我點解仲要打份牛工日日OT放工放假覆email覆whatsapp接call?
我係唔係入錯行?

熱賣及精選
引用:
原帖由 jackymad 於 2020-1-10 12:54 PM 發表

最近手頭上有筆閒錢,學人炒股,玩幾個月就double左,再玩多幾個月,而家炒股賺錢仲多過正職,日日4點收市就收工,又唔洗報稅,咁我點解仲要打份牛工日日OT放工放假覆email覆whatsapp接call?
我係唔係入錯行? ...
勁呀,玩幾個月就double左,再畀你玩多幾年,勁過四叔啦

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-1-10 03:11 PM 發表

勁呀,玩幾個月就double左,再畀你玩多幾年,勁過四叔啦
肯做功課要搵餐錢唔難,問題係同樣付出時間精神點解我唔搵更高回報既job

引用:
原帖由 jackymad 於 2020-1-10 05:59 PM 發表

肯做功課要搵餐錢唔難,問題係同樣付出時間精神點解我唔搵更高回報既job
所以你咪勁囉,返工老闆可以畀你做功課,4點之後先做正職;咁要OT都好正常

前提係你真係日日炒股都賺錢
引用:
原帖由 jackymad 於 2020-1-10 12:54 PM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-1-10 06:04 PM 發表

所以你咪勁囉,返工老闆可以畀你做功課,4點之後先做正職;咁要OT都好正常
我都有d內疚,但係打份牛工都搵錢都唔夠炒股錢多又唔甘心。
想quit左份工full time炒,有d想試下搞big data分析市場數據,再用algo trade, 總算冇浪費我it knowledge

引用:
原帖由 jackymad 於 2020-1-10 07:48 PM 發表

我都有d內疚,但係打份牛工都搵錢都唔夠炒股錢多又唔甘心。
想quit左份工full time炒,有d想試下搞big data分析市場數據,再用algo trade, 總算冇浪費我it knowledge ...
勁呀,有知識有技術有往績,可惜圖窮痹現放錯區,呢度識嘅做緊,唔識嘅冇錢搵;都係去金融版先吸到客架🤭
溫馨提示: 非法集資係犯法嘅,雖然而家都冇乜人驚

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-1-10 07:57 PM 發表

勁呀,有知識有技術有往績,可惜圖窮痹現放錯區,呢度識嘅做緊,唔識嘅冇錢搵;都係去金融版先吸到客架🤭
溫馨提示: 非法集資係犯法嘅,雖然而家都冇乜人驚 ...
我o係呢版差唔多5年,第一次有人覺得我係搵水魚

引用:
原帖由 jackymad 於 2020-1-10 08:04 PM 發表

我o係呢版差唔多5年,第一次有人覺得我係搵水魚
😅邊個話搵水魚呀?係投資者🤑
真心支持師兄大展宏圖架,打份牛工出份糧邊有出息🤫
不過咁,呢度做ibank嘅都知,prop trade冇內線賺到幾多,梗係要搵人入股啦,有錢大家搵嘛🤑
唔係講笑,上年真係識人做齊成套「屎提夫和袋夫」問我跟唔跟,backtrack 80%贏左半年,可惜我錢少胆細,而家人地可能發左已經搵都唔啋😭

回覆 引用 TOP

輸錢皆因WIN錢起.

我要做師奶中的股神,茶餐廳中的特約財經演員。

回覆 引用 TOP

仲唔Quit? 仲等咩?!!

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;

回覆 引用 TOP

真係咁有信心keep到咁嘅return仲唔瞓哂成副身家落去?幾個月double,一年double 4次,一百萬變千六萬,仲打乜工?!

回覆 引用 TOP

It's a good way to screw up your life and go bankrupt.

回覆 引用 TOP

你自己都有答案

仲問?

回覆 引用 TOP

引用:

中年大叔先 學人玩 炒股,等死的節奏

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]