• 瀏覽: 8,025
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
做左野好耐, 開始諗自己將來想做乜野, 上年十月開始讀個diploma, 目標希望完成個degree, 星期六要group present, 原先已經好努力做, 但都比個同學話好Hea, 一改再改到今日仲未完成好份功課,  晚晚收工番去趕, 開始覺得自己有壓力了,呢種半工讀既情況真係唔經歷過唔會明, 所以好想有人可以鼓勵下自己呢。

When you are lonely , be reminded that you are not alone.

工余自修Data Science人仕here 

唔駛比太大壓力比自己,讀書最緊要係合格
有時 阿sir 或者 同學仔咩都要拿高分credit 或 distinction,你千奇唔好理,
淨係諗住攞文憑,就算全部40分或50分都冇所謂,
因為好多公司老闆,見工只係見你有冇學歷 (一張紙),其他野根本多餘

回覆 引用 TOP

樓主讀咩科 我都諗住半工讀

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-10 03:24 PM 發表

做左野好耐, 開始諗自己將來想做乜野, 上年十月開始讀個diploma, 目標希望完成個degree, 星期六要group present, 原先已經好努力做, 但都比個同學話好Hea, 一改再改到今日仲未完成好份功課,  晚晚收工番去趕, 開始覺得自己有壓力了,呢種半工讀既情況真係唔經歷過唔會明, 所以好想有人可以鼓勵下自己呢。 ...
半工讀了1張HC,2個學位,共9年,又要中港兩邊跑,又要錢,又要家人支持.....

不過值得的,加油

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-11 03:07 PM 發表

半工讀了1張HC,2個學位,共9年,又要中港兩邊跑,又要錢,又要家人支持.....

不過值得的,加油
請問你讀了master嗎?如果半工讀master边间好D,學費要幾皮?請教下。

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-10 03:24 PM 發表

做左野好耐, 開始諗自己將來想做乜野, 上年十月開始讀個diploma, 目標希望完成個degree, 星期六要group present, 原先已經好努力做, 但都比個同學話好Hea, 一改再改到今日仲未完成好份功課,  晚晚收工番去趕, 開始覺得自己有壓力了,呢種半工讀既情況真係唔經歷過唔會明, 所以好想有人可以鼓勵下自己呢。 ...
樓主,加油,鼓勵下你。

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-11 03:38 PM 發表

請問你讀了master嗎?如果半工讀master边间好D,學費要幾皮?請教下。
是,一間公大,一間城大,不過我很早期,現在貴很多了。
你最好先以功能性為主,如考牌,入行等的目的為主,不合用的多平也沒用。

加油呀你

引用:
原帖由 anson2004 於 2020-1-10 09:20 PM 發表

When you are lonely , be reminded that you are not alone.

工余自修Data Science人仕here 
你好呀同路人,你讀乜嘢呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-11 03:07 PM 發表

不過值得的,加油
嘩... 好厲害呀,我岩岩讀完毅進,對輔導好有興趣,但因為唔夠人開班既關係依家讀心理學。

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-11 03:42 PM 發表

樓主,加油,鼓勵下你。
多謝你呀,有時被人鼓勵既感覺真係好呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoiyiu0011 於 2020-1-11 07:00 PM 發表

加油呀你
多謝你呀

回覆 引用 TOP

引用:

樓主加油,支持你!你既心情我絕對明!我同你一樣經歷梗,目標一樣,有時會想放棄,特別見到有啲同學突然唔讀,返工又要馬上趕返學,交功課/考試時痛苦+攰到一個點!但要提醒自己初心係咩!

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-11 07:59 PM 發表

嘩... 好厲害呀,我岩岩讀完毅進,對輔導好有興趣,但因為唔夠人開班既關係依家讀心理學。
心理學好呀!我對心理學超有興趣,但唔夠資格主讀心理

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]