• 瀏覽: 5,942
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
加油!

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2020-1-13 12:19 PM 發表

純以金錢計算,個人投資在工餘進修一定多於100萬,但投入並不單是金錢,還有時間,精神,體力,努力,進升機會,或健康等。。。 家人,朋友的聚會時間減少,亦會影響與身邊人的關係。 所以看成本而言實在不少。 同樣,回報其實也不少,個人視野,智慧,自信心,分析能力。。。其實都是回報。 當然,在我身邊不少人沒有我的學歷但可以揾到更多錢,但這個是個人的追求,無法以此作為衡量標準。
若要我直接回應,我覺得 ...
嗯... 我好同意你既諗法呢, 我依家開始讀書, 一方面認識唔同既同學, 佢地來自四方八面, 係我圈子以外既人, 有一個新視野; 另方面讀書要求既除左係知識之外, 仲有組織能力邏輯等, 我覺得係一個好好既訓練黎既, 而單單係職場同生活係未必可以得到, 呢100萬真係睇當事人既價值觀去衡量。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-13 09:23 PM 發表

我講下我目標,大陸司法試,大陸master,和美國cfa level 1,不过,壓力好大。
如果唔講政治原因, 未來大陸發展既機會的確係大過香港好多, 淨係知道你要讀咁多野都已經感受到個種壓力啦, 支持支持!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-1-13 10:17 PM 發表

同你一樣 都係今年master最後1年

樓主 兼讀制就儘量逼group project
或者結識實力同心態差不多的人
我自己既study group admin
(係course forum度叫人join wtsapp group)
差唔多知道晒成班強弱項
你都可以試試 ...
我自己唔係咁Leader 型, 有少少隨波逐流, 對於讀書我比自己既定位係學到野、畢到業、自己盡力而為三樣野,但有時好難去控制其他人既諗法,可能呢方面都係自己既弱項。

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-14 11:28 AM 發表

我自己唔係咁Leader 型, 有少少隨波逐流, 對於讀書我比自己既定位係學到野、畢到業、自己盡力而為三樣野,但有時好難去控制其他人既諗法,可能呢方面都係自己既弱項。 ...
半工讀又要搵groupmate 一定要清楚佢地background
🤫 我只會㨂單身同工作時間穩定的人一組
呢個就係我會搞study group既原因
可以互相通消息
上年學校停課 我地轉晒睇tutor video自修
個group就會討論邊段係講TMA

香港master唔係免費咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-1-14 11:40 AM 發表

半工讀又要搵groupmate 一定要清楚佢地background
🤫 我只會㨂單身同工作時間穩定的人一組
呢個就係我會搞study group既原因
可以互相通消息
上年學校停課 我地轉晒睇tutor video自修
個group就會討論邊段係講TMA ...
IC... 又真係有道理既...

回覆 引用 TOP

八十年代半工讀poly hc學費幾佰蚊一年,捱完真係可以搵份安穩工作,搵份安穩工作真係可買樓上車。
果時有個degree唔得了,考AO,銀行management trainee.高中教師.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-14 10:35 AM 發表

http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Sa ... mp;sch=BA&mid=0

中文MBA
多謝晒分享,慢慢研究下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-14 11:28 AM 發表

我自己唔係咁Leader 型, 有少少隨波逐流, 對於讀書我比自己既定位係學到野、畢到業、自己盡力而為三樣野,但有時好難去控制其他人既諗法,可能呢方面都係自己既弱項。 ...
講得岩,我都差唔多,不过有時喜欢逆流而上,正如香港好多人唔钟意大陸,反而觉得系機會,因为好多時政治或者个人偏見,又或者社會事件会影响到正确的投資决策,包括升學,进修带来的機遇。

回覆 引用 TOP

加油,以後你會發現呢一切都系抵嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-13 09:15 PM 發表

睇低D無乜所谓,上面14亿人唔睇低就得,香港得果七百萬人,最重要一點系,未來金融重心都流入大灣区。機會多D。所以淋过翻大陸半工讀master。
[先唔講我自己政治立場, 就用推大灣區果套既立場黎講啦]

大灣區啊, 9+2之類啊之類整成一個整體既話, 其實最好既教育資源.....係香港果三間.
邊個會咁傻仔翻大陸半工讀master.............當然, 如果你有本事用到北大清華既另計.

中國大陸係華南地區真係拎得出手叫做比較好既大學, 就一間廣東中山. 如果加埋香港就中山+香港三大.
如果講金融或者business study既話, 個差距就仲明顯.

香港幾間uni都明顯有呢方面既布局: CUHK有CUHK(SZ), 好似HKUST MBA咁都有部份係深圳campus教, HKU MBA就有同復旦合作既China track. 去中山唔係唔得(其實我係想講冇咁好), 但係一來冇咁國際化, 二來就其實離深圳仲遠 (當然如果係想去廣州發展既另計). 可能北大HSBC係另一個選擇.

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-13 09:23 PM 發表

我講下我目標,大陸司法試,大陸master,和美國cfa level 1,不过,壓力好大。
有目標係好,但我會以實用角度去睇,司法試不易,起碼半年full time去准备,係有用,不過要全力去讀。大陸硕士,可以𠾍讀,不過你最好小心,國內好多扮碩士課程。CFA唔識

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]