• 瀏覽: 5,883
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
做左野好耐, 開始諗自己將來想做乜野, 上年十月開始讀個diploma, 目標希望完成個degree, 星期六要group present, 原先已經好努力做, 但都比個同學話好Hea, 一改再改到今日仲未完成好份功課,  晚晚收工番去趕, 開始覺得自己有壓力了,呢種半工讀既情況真係唔經歷過唔會明, 所以好想有人可以鼓勵下自己呢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 anson2004 於 2020-1-10 09:20 PM 發表

When you are lonely , be reminded that you are not alone.

工余自修Data Science人仕here 
你好呀同路人,你讀乜嘢呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-11 03:07 PM 發表

半工讀了1張HC,2個學位,共9年,又要中港兩邊跑,又要錢,又要家人支持.....

不過值得的,加油
嘩... 好厲害呀,我岩岩讀完毅進,對輔導好有興趣,但因為唔夠人開班既關係依家讀心理學。

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-11 03:42 PM 發表

樓主,加油,鼓勵下你。
多謝你呀,有時被人鼓勵既感覺真係好呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoiyiu0011 於 2020-1-11 07:00 PM 發表

加油呀你
多謝你呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨後重現的太陽 於 2020-1-11 09:26 PM 發表

樓主加油,支持你!你既心情我絕對明!我同你一樣經歷梗,目標一樣,有時會想放棄,特別見到有啲同學突然唔讀,返工又要馬上趕返學,交功課/考試時痛苦+攰到一個點!但要提醒自己初心係咩! ...
係呀,真係會攰,有同路人嘅付持真係好呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨後重現的太陽 於 2020-1-11 09:30 PM 發表

心理學好呀!我對心理學超有興趣,但唔夠資格主讀心理
咁你係讀邊科呀?其實我依家十五十六緊轉唔轉番讀輔導

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2020-1-11 09:42 PM 發表

師兄可能基礎唔係咁好,所以做功課水平唔太好,令同學們誤會。 現在要做的是堅持,只要努力去做,水平應該會慢慢提升,未來還是會好的,堅持吧!
註: 因經用十多年晚上持續進修,也曾經感覺很累,每天只睡三兩個小時,但當時內心充滿希望,相信明天會更好! 師兄,努力! 🙏 ...
的確基礎係好一般,同埋未試過要不段自己搵資料呢種形式,不過我會堅持同繼續努力架。
你十年兼讀係讀咩呀?

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-12 10:38 AM 發表

加油啊,我都報左Course等回覆收唔收我!
你報乜野Course 呀?

引用:
原帖由 雪山肥牛 於 2020-1-12 03:07 PM 發表

兼讀的話,基本上乜嘢人都有

最緊要睇清楚自己位置,錯嘅就改,人地鳩up就要識保護自己

樓主加油呀!

利申:中學畢業後,一直半工讀,由high dip讀到master,今年將會master畢業 ...
好勵志呀, 你讀乜野呀?我既目標係degree, 如果可以讀到既都想讀埋master, 但依家講就言之過早啦...

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2020-1-12 04:44 PM 發表

讀管理學,心理學,財務都有,讀咗10多年,也曾很累,但感覺得到自己有進步,很值得! 師兄,不要放棄啊!👍
犀利, 咁讀左咁多書, 以你經驗, 投資左咁多搵唔搵得番d 學費呀?我自己無諗呢方面既, 不過有朋友諗, 所以都想知道。

引用:
原帖由 kenkit1995 於 2020-1-12 10:47 PM 發表

師兄,想問毅進英文主要教咩?自己英文本身弱,可以如何補救?
如果毅進英文唔洗擔心, 我自己既英文底麻麻, 但都合格, 比我更差的都合格。真係方心吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2020-1-13 12:19 PM 發表

純以金錢計算,個人投資在工餘進修一定多於100萬,但投入並不單是金錢,還有時間,精神,體力,努力,進升機會,或健康等。。。 家人,朋友的聚會時間減少,亦會影響與身邊人的關係。 所以看成本而言實在不少。 同樣,回報其實也不少,個人視野,智慧,自信心,分析能力。。。其實都是回報。 當然,在我身邊不少人沒有我的學歷但可以揾到更多錢,但這個是個人的追求,無法以此作為衡量標準。
若要我直接回應,我覺得 ...
嗯... 我好同意你既諗法呢, 我依家開始讀書, 一方面認識唔同既同學, 佢地來自四方八面, 係我圈子以外既人, 有一個新視野; 另方面讀書要求既除左係知識之外, 仲有組織能力邏輯等, 我覺得係一個好好既訓練黎既, 而單單係職場同生活係未必可以得到, 呢100萬真係睇當事人既價值觀去衡量。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jessca12000 於 2020-1-13 09:23 PM 發表

我講下我目標,大陸司法試,大陸master,和美國cfa level 1,不过,壓力好大。
如果唔講政治原因, 未來大陸發展既機會的確係大過香港好多, 淨係知道你要讀咁多野都已經感受到個種壓力啦, 支持支持!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-1-13 10:17 PM 發表

同你一樣 都係今年master最後1年

樓主 兼讀制就儘量逼group project
或者結識實力同心態差不多的人
我自己既study group admin
(係course forum度叫人join wtsapp group)
差唔多知道晒成班強弱項
你都可以試試 ...
我自己唔係咁Leader 型, 有少少隨波逐流, 對於讀書我比自己既定位係學到野、畢到業、自己盡力而為三樣野,但有時好難去控制其他人既諗法,可能呢方面都係自己既弱項。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]