• 瀏覽: 5,948
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-11 03:07 PM 發表

半工讀了1張HC,2個學位,共9年,又要中港兩邊跑,又要錢,又要家人支持.....

不過值得的,加油
請問你讀了master嗎?如果半工讀master边间好D,學費要幾皮?請教下。

熱賣及精選
引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-10 03:24 PM 發表

做左野好耐, 開始諗自己將來想做乜野, 上年十月開始讀個diploma, 目標希望完成個degree, 星期六要group present, 原先已經好努力做, 但都比個同學話好Hea, 一改再改到今日仲未完成好份功課,  晚晚收工番去趕, 開始覺得自己有壓力了,呢種半工讀既情況真係唔經歷過唔會明, 所以好想有人可以鼓勵下自己呢。 ...
樓主,加油,鼓勵下你。

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-11 06:38 PM 發表

是,一間公大,一間城大,不過我很早期,現在貴很多了。
你最好先以功能性為主,如考牌,入行等的目的為主,不合用的多平也沒用。
依+淋紧系香港讀好定系返大陸讀好,因为返过廣州見到廣州天河一年比一年靚,而香港今次事件搞到好似走返以前感。深圳就無乜大學。

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-13 08:30 AM 發表

返大陸讀要留意,都係功能性問題,專業資格認可同埋香港點都睇低啲。
但我個人很贊成,平同埋科目齊好多
睇低D無乜所谓,上面14亿人唔睇低就得,香港得果七百萬人,最重要一點系,未來金融重心都流入大灣区。機會多D。所以淋过翻大陸半工讀master。

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-13 10:52 AM 發表

好勵志呀, 你讀乜野呀?我既目標係degree, 如果可以讀到既都想讀埋master, 但依家講就言之過早啦...
我講下我目標,大陸司法試,大陸master,和美國cfa level 1,不过,壓力好大。

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-13 10:50 AM 發表

今年報左公開大學中文MBA
想問下公開大學中文MBA入學需要額外IELTS 6.8-7.0嗎?

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-14 07:10 AM 發表

你有興趣?我就見唔到有咁既需要,但一般入學要求就有寫明需要。
可以發條招生link出黎睇下要D乜嘢要求嗎,了解下,現在还在对比公開大學,城大和内地中大的資料。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-14 10:35 AM 發表

http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Sa ... mp;sch=BA&mid=0

中文MBA
多謝晒分享,慢慢研究下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-14 11:28 AM 發表

我自己唔係咁Leader 型, 有少少隨波逐流, 對於讀書我比自己既定位係學到野、畢到業、自己盡力而為三樣野,但有時好難去控制其他人既諗法,可能呢方面都係自己既弱項。 ...
講得岩,我都差唔多,不过有時喜欢逆流而上,正如香港好多人唔钟意大陸,反而觉得系機會,因为好多時政治或者个人偏見,又或者社會事件会影响到正确的投資决策,包括升學,进修带来的機遇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-14 07:35 PM 發表

有目標係好,但我會以實用角度去睇,司法試不易,起碼半年full time去准备,係有用,不過要全力去讀。大陸硕士,可以𠾍讀,不過你最好小心,國內好多扮碩士課程。CFA唔識 ...
多謝先,國內好多扮碩士課程?是米好多假碩士課程,例如點假?

引用:
原帖由 竹劍 於 2020-1-14 06:05 PM 發表

[先唔講我自己政治立場, 就用推大灣區果套既立場黎講啦]

大灣區啊, 9+2之類啊之類整成一個整體既話, 其實最好既教育資源.....係香港果三間.
邊個會咁傻仔翻大陸半工讀master.............當然, 如果你有本事用到北大清華既另計.

中國大陸係華南地區真係拎得出手叫做比較好既大學, 就一間廣東中山. 如果加埋香港就中山+香港三大.
如果講金融或者busine ...
因為份工要长守廣,深,有時又要回港,所以先淋住穩上面咋,听講广外,暨大都唔错。另外,在公開或城大讀part time. 上面又好似唔承认part time 的學位,只承认full time,...之前仲接到假机构電話,什么馬來西亚亚洲城大,查了一下,跟港城大完全不是一級,虽然都叫城大,國际都好多水嘢。

引用:
原帖由 50624865 於 2020-1-14 08:05 PM 發表

今日嘅香港人對國內係有啲奇怪,係唔知點用至好。你有向國內發展嘅心係好,不過要小心裝備自己,我眼見香港人現在能在國內生存的都係港資企業,外資一早已用回國內人。 ...
系有D恐怖,有朋友講連BIG 4都話指定要用内地人,可能要狂练翻D煲冬瓜至得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monniesy 於 2020-1-16 01:17 PM 發表

唔係呀, 我讀HKUSPACE
睇到HKUSPACE,就淋起有朋友讀HKUSPACE中國商業學院,落左大灣区稳食(招生),几皮野一个course.我仲問距是米水野,只聽过HKUSPACE,未聽HKUSPACE中國商業學院,距话好似系一个教授私人開,上去辦學喔D大陸佬。

引用:
原帖由 暗黑速遞員 於 2020-1-19 02:58 PM 發表

我係space校友,但真心未聽過HKU space 中國商業學院,請問個課程在香港報名嘛?
听講在大灣区報,不过,感觉好野鸡。
這樣介紹,香港大学SPACE中国商业学院,直属于香港大学SPACE学院。香港大学SPACE学院,香港人都称HKUSPACE,是香港大学十大学院之一。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]