• 瀏覽: 3,429
  • 回覆: 17
小弟新手
本身隻野係石英, 我上網搵到佢規格
但我唔太鍾意用石英, 有咩辦法配個岩size 機械芯
佢有日期, 但日期位偏向錶中心
買左呢隻
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28805981

我知有人會話買過隻新, 但我鍾意呢個款
同想學下野, 比一千幾百買機械芯都affordable

Mvt. MORIOKA PC22A 6 3/4x8 ''' SC DATE3 Quartz (377)
  • Hand hole: 1,20 x 0,70 x 0,18
  • Movement size: 6 3/4''' x 8'''
  • Function: SC
  • Batterie: 377
  • Date/Day: DATE3

Item No.: 710071
EAN: 4022739142277
Weight: 0,005 kg
Brand: Morioka (Seiko SII)
Caliber: PC22

精選汽車
換唔到

引用:
原帖由 古斯塔夫二世 於 2020-1-10 06:01 PM 發表

換唔到
換個好d 石英又點睇

點為之好尐,瑞士有石嗰類,你呢個好普通,除了幾塊鐵片,無石全膠齒輪。

引用:
原帖由 dandytsang. 於 2020-1-11 12:36 AM 發表

點為之好尐,瑞士有石嗰類,你呢個好普通,除了幾塊鐵片,無石全膠齒輪。
我就係知呢個原機芯廢,所以想換
我搵到佢個型號
但唔知技術上搵咩型號先換到定點
要同廠hattori ?
定其他廠芯都安到落去

對唔曉嘅人嚟講,  裝折已經有相當難度,  修整更加唔駛講,  依家仲要改裝,  好似 面, 針, 把芯, 把的, 內罩 , size,  高低位,   咁多嘢,  點樣 handle?

引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2020-1-11 11:18 AM 發表

對唔曉嘅人嚟講,  裝折已經有相當難度,  修整更加唔駛講,  依家仲要改裝,  好似 面, 針, 把芯, 把的, 內罩 , size,  高低位,   咁多嘢,  點樣 handle? ...
就係無知所以更加以為好易換

引用:
原帖由 nirvana0001 於 2020-1-11 03:09 PM 發表

就係無知所以更加以為好易換
我有話過易咩?
我係想睇下有無人造到同有興趣研究遮
你做人需要靠屈人,再講人無知尼顯得你自己好醒?

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2020-1-11 03:36 PM 發表

我有話過易咩?
我係想睇下有無人造到同有興趣研究遮
你做人需要靠屈人,再講人無知尼顯得你自己好醒?
一步步呢,你先試下換原裝機芯,成功咗再用其它可唔可行,到時看自己有沒有興趣,了解下機芯結構.....!

引用:
原帖由 dandytsang. 於 2020-1-11 08:40 PM 發表

一步步呢,你先試下換原裝機芯,成功咗再用其它可唔可行,到時看自己有沒有興趣,了解下機芯結構.....!
係,我都上網搵左原型號
稔住真係改唔到呢隻
都可以買尼做後備第日壞左換
而且invicta d 錶唔貴幾舊水
佢好多款如果個殼係一樣,睇下裡面可否改動

就算俾樓主揾到極小極薄嘅手攪上鏈機械機芯,也難換到。
如何將機芯龍芯(柄軸)長度客制至錶殼至錶冠達到穩定操作已經係第一大挑戰。再來就係如何穩定機芯。。。直到最後安針。。。非常複雜。。。

"我对你既钦敬。。。"
引用:
原帖由 Ed.YEUNG 於 2020-1-16 03:09 PM 發表

就算俾樓主揾到極小極薄嘅手攪上鏈機械機芯,也難換到。
如何將機芯龍芯(柄軸)長度客制至錶殼至錶冠達到穩定操作已經係第一大挑戰。再來就係如何穩定機芯。。。直到最後安針。。。非常複雜。。。 ...
我上網問過D玩開invicta 鬼仔, 佢地覺得可以
呢隻又唔係rolex, invicta 一個殼改少少出幾十款... 包括石英同機械
其實只需要換針同盤落另一隻芯(不過宜家個日子位可能就唔岩無左)
但要搵岩size
我見其他人留言稔到太複習

未找隻大陸機芯試下。另外計下內殼大細。試下大陸ST-6。

原來可以咁樣換, 難度超高. 佩服.

引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2020-1-11 11:18 AM 發表

對唔曉嘅人嚟講,  裝折已經有相當難度,  修整更加唔駛講,  依家仲要改裝,  好似 面, 針, 把芯, 把的, 內罩 , size,  高低位,   咁多嘢,  點樣 handle? ...
完全同意。
攪咁多嘢,最後都係好難完成,即係花好多無謂時間去搵一個簡單答案。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]