• 瀏覽: 2,941
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
想問下各位師兄,全合成0w40可否代替5w40?會否太稀令油壓過底??小弟坐駕15 STI 🙏🙏🙏

精選汽車
0W40無問題

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honang3402 於 2020-1-11 08:38 AM 發表

想問下各位師兄,全合成0w40可否代替5w40?會否太稀令油壓過底??小弟坐駕15 STI 🙏🙏🙏
可以…

喺引擎正常運作温度下,5W40同0W40嘅viscosity實際上是無分別

回覆 引用 TOP

收到🙏🙏
我轉前都有爬過文,只係聽人講話會太稀,用落比5w40真係有分別,轉數上得快左&怠速比之前底

回覆 引用 TOP

比較不同偈油既油壓無意思
瞭解偈油新換時既正常油壓狀態對高轉速時的油壓變化預兆及更換偈油時間的指南

回覆 引用 TOP

多謝師兄意見

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

多謝師兄提供

回覆 引用 TOP

換油在油站吸韵方法,轉用不同牌子偈油,有大問题嗎?我估只换了七八成新油

因油站唔肯拆AUDl的底盖,只用抽油机管從上吸。所以方放不清

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2020-1-19 11:24 AM 發表

換油在油站吸韵方法,轉用不同牌子偈油,有大問题嗎?我估只换了七八成新油
唔會咁離普啩!佢督支喉落到油底,最多咪剩低一兩啖舊油抽唔到…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2020-1-19 11:27 AM 發表

因油站唔肯拆AUDl的底盖,只用抽油机管從上吸。所以方放不清
有啲油站/車房,如要拆底板換油,會收貴啲,亦屬合理

其實有啲底板係有放油蓋可以打開…

呢啲油站咁懶算九數吧啦快啲轉去其他地方換,我去開嗰D車房拆底唔加$,$150淨人工,滴放後仲伸喉入去吸乾吸淨都唔知幾正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 skikk2 於 2020-1-19 11:53 AM 發表

有啲油站/車房,如要拆底板換油,會收貴啲,亦屬合理

其實有啲底板係有放油蓋可以打開…
我架車就係咁細細地有塊蓋仔唔使開晒大底,啲人係要搵藉口要加你錢,水箱底粒[質]一樣,已經係好方便DIY

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]