• 瀏覽: 4,158
  • 回覆: 74
寒咳左3個月,買過市面上中成藥產品都唔得
食個時唔咳,唔食喉嚨又痕返
咁就去睇中醫啦,結果睇左2個藥粉,同一個煎藥

2個藥粉係流動車同連鎖店中醫,前者開小青龍湯,結果愈飲愈咳
後者見我條舌好白,話係寒濕,結果藥粉效力低幫我唔到

煎藥個位幫到手,不過止唔到咳第一次就除到部份濕,舌頭開始睇到底

其餘2次唔知係咪想拉長嚟醫,完全無起息,問佢咩體質就話你濕.....我夠知啦
咩濕先得,GOOGLE都有幾種濕......

前後洗左千幾蚊......想治個本都難

我個角度覺得醫咳比8次藥,醫唔到就會轉

熱賣及精選
引用:
原帖由 卡關達 於 2020-1-11 04:05 PM 發表

煎藥個位幫到手,不過止唔到咳第一次就除到少少濕
其餘2次唔知係咪想拉長嚟醫,完全無起息,問佢咩體質就話你濕.....我夠知啦
咩濕 ...
點解你會覺得你係寒濕?脷苔白唔等於係寒咳。

引用:
原帖由 samsam2012 於 2020-1-11 04:13 PM 發表

點解你會覺得你係寒濕?脷苔白唔等於係寒咳。
白痰,早晚咳,夜晚咳多D
加埋3個中醫都話寒咳,只少佢地都分到寒定熱掛

我咳都係睇中醫睇好,食西藥太散,食完藥好難集中精神睇好

引用:
原帖由 卡關達 於 2020-1-11 05:50 PM 發表

白痰,早晚咳,夜晚咳多D
加埋3個中醫都話寒咳,只少佢地都分到寒定熱掛
如果係夜晚咳得勁啲嘅,好有可能係熱咳。經常都有中醫搞錯寒熱,一啲都唔出奇!

引用:
原帖由 samsam2012 於 2020-1-11 09:03 PM 發表

如果係夜晚咳得勁啲嘅,好有可能係熱咳。經常都有中醫搞錯寒熱,一啲都唔出奇!
我食川貝止咳散,咳得仲勁

引用:
原帖由 Ryyw0803 於 2020-1-11 05:56 PM 發表

我咳都係睇中醫睇好,食西藥太散,食完藥好難集中精神睇好
我都想睇中醫好,問題係睇完得個吉

回覆 引用 TOP

你可以試大學中醫診所,搵一啲對呼吸系統有研究的醫師。如果你想搵有實力嘅醫師,唔應從中醫車或連鎖店出發。

引用:
原帖由 tkinwong 於 2020-1-11 09:33 PM 發表

你可以試大學中醫診所,搵一啲對呼吸系統有研究的醫師。如果你想搵有實力嘅醫師,唔應從中醫車或連鎖店出發。
謝謝,我還有些西藥未食完,食完唔得會去試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 卡關達 於 2020-1-11 09:05 PM 發表

我食川貝止咳散,咳得仲勁
我所指嘅熱咳除咗熱咳外, 亦包括陰虛嘅咳!
川貝止咳散嘅功效不是清熱, 成分當中除茯苓同石斛之外, 其他嘅中藥都係“散”嘅中藥, 所以應該係針對氣郁嘅咳。
食完咳得更勁好可能係你嘅病因當中有過散嘅因素, 所以服用散藥後病情加重, 你依類嘅咳春天好常見。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 卡關達 於 2020-1-11 04:05 PM 發表

煎藥個位幫到手,不過止唔到咳第一次就除到部份濕,舌頭開始睇到底

其餘2次唔知係咪想拉長嚟醫,完全無起息,問佢咩體質就話你濕. ...
不知道訓糸床會否都會咳。

引用:
原帖由 清晨灰壽包 於 2020-1-11 11:55 PM 發表 

訓底就咳中醫叫水逆, 屬於飲証, 小青龍湯可以治依類型嘅咳, 但係樓主話越飲小青龍就越咳。即係話樓主不是水逆, 小青龍湯功效係補火瀉水, 而補火同瀉水都會傷陰, 如果服用之後咳嗽變得更嚴重, 即係話樓主好有可能係屬於陰虛嘅咳(夜咳亦都係傾向屬於陰虛咳嗽)。

引用:
原帖由 清晨灰壽包 於 2020-1-11 11:55 PM 發表

之前會,依家無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samsam2012 於 2020-1-12 01:26 AM 發表

訓底就咳中醫叫水逆, 屬於飲証, 小青龍湯可以治依類型嘅咳, 但係樓主話越飲小青龍就越咳。即係話樓主不是水逆, 小青龍湯功效係補火瀉水, 而補火同瀉水都會傷陰, 如果服用之後咳嗽變得更嚴重, 即係話樓主好有可能係屬於陰虛嘅咳(夜咳亦都係傾向屬於陰虛咳嗽)。 ...
我之前訓底會咳,過左一段時間變左唔會
咁師兄,我應該飲咩好?
附近無咩出名中醫..

引用:
原帖由 卡關達 於 2020-1-12 06:37 AM 發表

我之前訓底會咳,過左一段時間變左唔會
咁師兄,我應該飲咩好?
附近無咩出名中醫..
我記得小青龍湯屬於表里俱寒故不适宜。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]