• 瀏覽: 18,985
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
真心覺得我公司pk, 因為計花紅條formula 超複雜:

員工KPI score x regional score x globol score

每個factor 都有threshold, 係97%!即係就算香港爆數,regional或global唔到數,bonus 都可以係$0!

以前既公司bonus 係老奉有,而家就完全計KPI仲要有咁多自己控制唔到既因素!仲要每年不會有薪酬調整,除非升職!

完全比HR水左入黎

熱賣及精選
HR前面唔駛見客,後面唔駛追數,唔係玩狗公司同事,重有也Value。

咁狗!不如計埋universe score

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crooked 於 2020-1-11 06:23 PM 發表

員工KPI score x regional score x globol score

每個factor 都有threshold, 係97%!即係就算香港爆數,regional或global唔到數,bonus 都可以係$0!

以前既公司bonus 係老奉有,而家就完全計KPI仲要有咁多自己控制唔到既因素!仲要每年不會有薪酬調整,除非 ...
除非你有一項係0,點都有幾百元

真心關顧員工既機構
係鳳毛麟角 ...

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
我有三十萬!
但真心辛苦!日日睡眠質素好差!

呢啲咪就係啲大公司, 尤其歐美個啲, 假民主0既表現囉, 唔到數就話你唔到數, 到數就話外圍唔到數, 乜撚都係佢講晒

你間公司咁pk你啲做你咪仲pk

回覆 引用 TOP

咁你見到global 唔到數, regional 就咪咁on9去衝數啦

managment 今年見到你班友拉住唔衝下年自然會改制架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2020-1-11 09:00 PM 發表

呢啲咪就係啲大公司, 尤其歐美個啲, 假民主0既表現囉, 唔到數就話你唔到數, 到數就話外圍唔到數, 乜撚都係佢講晒
歐洲冇甘過份,美國玩野d.
高層永遠空降美國人,無論佢熟吾熟,有冇經驗,只要佢系美國人,就可以head 住非美國人。

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-1-11 08:31 PM 發表

除非你有一項係0,點都有幾百元
Threshold 係97%
如果我無理錯,佢公司係97%先有數計,低過97%就係零,即係話是但一個數唔到97%,bonus就會零

I'll be nice, until you are not!
引用:
原帖由 kenrickkyc 於 2020-1-11 09:39 PM 發表

Threshold 係97%
如果我無理錯,佢公司係97%先有數計,低過97%就係零,即係話是但一個數唔到97%,bonus就會零
係Threshold 唔係Asshole 呀

回覆 引用 TOP

我以前美國公司都係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crooked 於 2020-1-11 06:23 PM 發表

以前既公司bonus 係老奉有,而家就完全計KPI仲要有咁多自己控制唔到既因素!仲要每年不會有薪酬調整,除非 ...
你講bonus計算方法,我諗起以前見工有間mnc Estxx Lxxdxx 個hr都有講過,嗰時佢話無double pay,全部員工得12mths + DB,DB一般得一個月,仲要嗰一個分50% 計員工appraisal 既分數,50%睇公司業積同員工個BU既business performance,而家間嘢bonus計算方法唔知有無變到

呢啲bonus就算方法,响大公司,尤其歐美公司係好鍾意咁玩,bonus計算方法好離奇又變化多端,大條道理唔分咁多bonus錢俾員工,hr工作量又可以增加...

引用:

你間公司一定係大公司,八掛一問,公司係做cosmetics 定luxury retail?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]