• 瀏覽: 14,489
  • 回覆: 78
  • 追帖: 5
想買架二手車,budget 5萬-10萬,將會每日屯門將軍澳來回返工,混能車hybrid會否最好?但又聽人講行長途混能差別不大。

精選汽車
引用:
原帖由 傻餅﹏。 於 2020-1-11 08:19 PM 發表

想買架二手車,budget 5萬-10萬,將會每日屯門將軍澳來回返工,混能車hybrid會否最好?但又聽人講行長途混能差別不大。
2手混能車就唔好諗,萬一到你手隻電池有事你就哈哈了,如果無甚麼要求只求代步當腳車一部,可以選jazz 要1300cc的,freed, corolla這幾款都是代步神車,賣車又流通快,零件維修又平,歐洲車就不建議當腳車因為维修成本貴一些。

引用:
原帖由 yybee119 於 2020-1-12 07:51 AM 發表

2手混能車就唔好諗,萬一到你手隻電池有事你就哈哈了,如果無甚麼要求只求代步當腳車一部,可以選jazz 要1300cc的,freed, corolla這幾款都是代步神車,賣車又流通快,零件維修又平,歐洲車就不建議當腳車因為维修成本貴一些。 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻餅﹏。 於 2020-1-11 08:19 PM 發表

得5-10萬,求其買部1300-1500cc雙田啦,你都冇咩可以選擇

939, ES8

回覆 引用 TOP

2011年Up Jazz不二之選
記住係Jazz唔係Fit

摸零都唔錯吖

Camry 都好吖,舒服啲,行高速多就油錢唔會差好多。

當然是貨van啦 又保值又慳油又小野壞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ck3226 於 2020-1-12 03:05 PM 發表

摸零都唔錯吖
仲要sport 板新車

引用:

電單車大把新車你選擇。

回覆 引用 TOP

朝朝返工,塞完屯公塞老龍,坐下車瞓覺好過

回覆 引用 TOP

買DSI Engine唔好買VTEC慳油之王。

完成了所謂的理想,放縱了情緒的泛濫,汗都流乾,天都微亮,然後怎樣?擁有了旅行的空檔,卻遺失流浪的背囊,沿著軌道,一直瀏覽,然後怎樣?

回覆 引用 TOP

我將軍澳到東涌,接近50km單程,揸14 Honda hybrid fit,0.6每公里,係油價勁貴下覺得可以,但上年買要近11.5萬車價,樓主諗諗

回覆 引用 TOP

引用:

究竟呢個世界啲人乜諗法,行長途先要hyb,大七3500cc一公里兩個半三元,2.4hyb一公里個一,我一年行三萬至四萬,三萬計一年節省左五萬,邊個教你長途唔好買hyb架,你朋友一定同你有仇,反而係短途同cc細就唔好諗hyb,就算要換電,換一次兩萬,我一年仲有三萬賺左 教埋你啦

我提議樓主買二手水貨sienta七人車,
我部2010年sienta慳油好力,
每公升行14公里,零件又平,維修容易。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]