• 瀏覽: 2,752
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
布拉格回程返香港 喺杜拜有十幾個鐘中轉時間 仲要係日光日白 (6am - 7pm)
當地Immigration方面..... 會否容許入境 俾我出市區玩? (特區護照)
Airline 方面..... 行李寄艙使唔使攞返出嚟再check in? 需唔需要喺布拉格check in嗰陣同地勤講定?
Thanks

熱賣及精選
我經常甘做,但太早其實無野玩。
中午太熱,無可能係戶外逗留太長時間。
4點左右就要返機場。
除非你識門路,否則咪又係行商場,但d商場店鋪係無咩特色。
市區個鐵路網除了商場,其實都去唔到咩地方。
而且罰款陷阱處處,除非你帶備現金,搭的士周圍去應該會較方便。

引用:
原帖由 bloomwood 於 2020-1-12 10:29 AM 發表

布拉格回程返香港 喺杜拜有十幾個鐘中轉時間 仲要係日光日白 (6am - 7pm)
當地Immigration方面..... 會否容許入境 俾我出市區玩? (特區護照)
Airline 方面..... 行李寄艙使唔使攞返出嚟再check in? 需唔需要喺布拉格check in嗰陣同地勤講定?
Thanks ...

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-13 04:31 PM 發表

我經常甘做,但太早其實無野玩。
中午太熱,無可能係戶外逗留太長時間。
4點左右就要返機場。
除非你識門路,否則咪又係行商場,但d商場店鋪係無咩特色。
市區個鐵路網除了商場,其實都去唔到咩地方。
而且罰款陷阱處處,除非你帶備現金,搭的士周圍去應該會較方便。

https://cdn.discuss.com.hk/t/fed66c/f/800x0/https://img.discuss. ...
Thanks for sharing
因為小弟未去過杜拜所以想出去睇下 可能去下地標 到此一遊... 帆船酒店, 市集, shopping mall... 行下hea 下 食下嘢... 之後5pm 返機場check in
不過想知行李寄艙使唔使 喺杜拜機場攞咗再check in寄艙? 又需唔需要喺布拉格check in嗰陣同地勤講?
因為曾經試過喺曼谷轉機有5個幾鐘 (國際轉國際) 唔畀入境 當時嘅理由係行李已經直接送上第二程機

如果機票係同一航空公司聯程, check in 時會比埋第二程登機牌, 行李直達目的地。
杜拜機場有地鐵直達市區,好方便, 你唔會入場, 所以 可以去哈利發塔及望到帆船酒店的長沙灘打卡。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-13 08:40 PM 發表

如果機票係同一航空公司聯程, check in 時會比埋第二程登機牌, 行李直達目的地。
杜拜機場有地鐵直達市區,好方便, 你唔會入場, 所以 可以去哈利發塔及望到帆船酒店的長沙灘打卡。 ...
地鐵好似去唔到burj al arab

回覆 引用 TOP

地鐵可去到既地方:
舊城行市集
Dubai Mall (哈里法塔)
Emirates Mall (最大室內滑雪場)

溫馨提示:
帆船酒店如果冇餐廳reservation/唔係住客入唔到去,只可以係外圍實q更亭望入去( 其實個位置都唔係太好),所以多數d人會去附近沙灘望/影過去

引用:
原帖由 芯雪 於 2020-1-13 09:58 PM 發表

溫馨提示:
帆船酒店如果冇餐廳reservation/唔係住客入唔到去,只可以係外圍實q更亭望入去( 其實個位置都唔係太好),所以多數d人會去附近沙灘望/影過去 ...

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2020-1-13 10:23 PM 發表

影哂👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bloomwood 於 2020-1-13 07:19 PM 發表

Thanks for sharing
因為小弟未去過杜拜所以想出去睇下 可能去下地標 到此一遊... 帆船酒店, 市集, shopping mall... 行下hea 下 食下嘢... 之後5pm 返機場check in
不過想知行李寄艙使唔使 喺杜拜機場攞咗再check in寄艙? 又需唔需要喺布拉格check in嗰陣同地勤講?
因為曾經試過喺曼谷轉機有5個幾鐘 (國際轉國際) 唔畀入境 ...
5pm返機場來唔切,你又無份登記e-gate。
況且metro 4點之後好逼,成車都係印度人。
有時去杜拜見菲律賓人,印度人仲多過見中東人。

你係布拉格行李寄倉,一定幫你check through到香港,除非你出聲。

回覆 引用 TOP

要睇帆船酒店,其實未必需要去沙灘或者親身去到酒店。
有好多地方其實都望到,而且不需要靠的士。
尤其沙灘有大量強囯抖音妹,嘈到拆天,避之則吉。

仲有個burj khalifa,天價門票,唔知邊d水魚上鈎。

引用:
原帖由 芯雪 於 2020-1-13 09:58 PM 發表

溫馨提示:
帆船酒店如果冇餐廳reservation/唔係住客入唔到去,只可以係外圍實q更亭望入去( 其實個位置都唔係太好),所以多數d人會去附近沙灘望/影過去 ...

其實你知唔知咩係地鐵?dubai metro大部分路段都係行架空路軌。上次我係曼谷搭BTS,有2件強囯妹係度話呢個地鐵點解甘逼。有時忍唔住笑,曼谷地下鉄係MRT,與BTS有差別。
引用:
原帖由 芯雪 於 2020-1-13 09:55 PM 發表

地鐵可去到既地方:
舊城行市集
Dubai Mall (哈里法塔)
Emirates Mall (最大室內滑雪場)

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-14 02:01 PM 發表

其實你知唔知咩係地鐵?dubai metro大部分路段都係行架空路軌。上次我係曼谷搭BTS,有2件強囯妹係度話呢個地鐵點解甘逼。有時忍唔住笑,曼谷地下鉄係MRT,與BTS有差別。

...
其實唔使咁執著個名, 大家都知道係乜就得。
香港嘅係MTR, 你叫佢地鐵唔通話你唔啱?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-14 01:46 PM 發表

要睇帆船酒店,其實未必需要去沙灘或者親身去到酒店。
有好多地方其實都望到,而且不需要靠的士。
尤其沙灘有大量強囯抖音妹,嘈到拆天,避之則吉。

仲有個burj khalifa,天價門票,唔知邊d水魚上鈎。

...
如果只係純粹要望到,好多地方都望到添

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-14 02:01 PM 發表

...
我唔明你點解要咁執著個名, 呢度旅遊版,唔係考試,大家明就得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]