• 瀏覽: 2,556
  • 回覆: 2
[隱藏]
龍仁輕電鐵是一條連結京畿道龍仁市器興區的器興站與處仁區的前垈·愛寶樂園站,屬於龍仁輕量電鐵的輕電鐵路線。原先預定在2011年4月16日開通,然而因為一部分路段的噪音造成民怨、與設施安全有關的問題點以及建築商與最終營運權者龍仁市之間的矛盾無法開通,開通時期無限期延期了若干次,之後國際仲裁法院的仲裁通過龍仁市將賠償予龍仁輕量電鐵,問題解決後在2013年4月26日開通。導覽等使用的顏色是軟豆色。 民間資本投資會社由於損失金賠償問題太大,無法做到轉乘減價,因此到2014年9月20日起才編入首都圈電鐵的車費體系。
營運長度18.494公里
正線數目2
車站數目15個
軌距1,435毫米
電化方式第三軌供電
直流電 750V



當時點解會去兜呢條路線呢 首先我係鐘意非傳統鐵路同高鐵為主 即係輕軌 路面電車 單軌 Apm呢D等等
舊年睇到呢條輕軌得一卡車又係首爾附近實在受唔住引誘啦 呢條路線係慶幸係下午先搭到車過去 影出黎的相好清晰

器興站(Y100系電車)


出發



江南大



支石




御井




東栢



草堂





車廠分歧點

三街




市廳·龍仁大



祝成巧觀看日本762MM軌距所有路線的前面展望(19/12/11)

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

明知大



金良場



運動場·松潭大

古陳




洑坪






屯田




呢個時候車廂終於都冇乜人啦








終點站 前垈·愛寶樂園



回程時 再次望向車廠




Thank you for your watching



祝成巧觀看日本762MM軌距所有路線的前面展望(19/12/11)

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]