• 瀏覽: 5,144
  • 回覆: 57
很久沒比賽了,
昨日在練習不足情況下辛苦完成,
需辛苦, 但滿足。
街馬玩過幾次, 本來賣点在城市中心跑步,
有飲有食, 又較熱閙,
但昨日實在太早了, 失去了原意,
咁樣又同玩渣馬無分别,
先不談論政治表達的影响,
単係過早的起跑時間, 來打氣的人就少了。
冷清就不再好玩了。
希望主辦単位想清楚。

以上個人見解, 謝謝

熱賣及精選
要香港市民打氣太奢求, 唔飛粗口話你阻街影響佢生活算好

回覆 引用 TOP

如果改7點或8點起步。星期日香港人都未起身。
如果真係要多人打氣。
我估可以改成星期六下午3,4點起步,打完氣,仲可以返屋企,睇愛回家。
星期日休息,星期一繼續返工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alex2956 於 2020-1-13 12:19 PM 發表

很久沒比賽了,
需辛苦, 但滿足。
有飲有食, 又較熱閙,
咁樣又同玩渣馬無分别,
冷清就不再好玩了。
希望主辦単位想清楚。

以上個人見解, 謝謝 ...
其實早幾年玩32km已係咁款
所以之後我無再玩.

都cls
個時,...3點靚起身, 要夾的, 夾的仲要係九龍灣停步兵入, 玩時又塞車, 回程10km人又頂住, 即係由頭塞到尾咁濟.

當時, 我屌! 根本濫收人.
明明條路擺唔到咁多人, 為咗$$$收到過晒龍, 乜尻野口號.[好玩]為名, 完全水尻人, 我只feel到[好賺]
唔接受就下年唔玩, 真係自此無再玩.

鷄毛在手, 愈刪愈有!
當年街馬班友就係咁柴渣馬台,話早跑冇氣氛,跑完就歸家,要搞到嘉年華般才叫成功。N年過去了,做了咁多屆,就知擔起頭家唔易,所以樓主都無謂怪主辦方,要怪就怪呢度係香港。

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2020-1-13 02:31 PM 發表

當年街馬班友就係咁柴渣馬台,話早跑冇氣氛,跑完就歸家,要搞到嘉年華般才叫成功。N年過去了,做了咁多屆,就知擔起頭家唔易,所以樓主都無謂怪主辦方,要怪就怪呢度係香港。 ...
我無怪任何人的。
我自願俾錢参加的,
只係覺得有改善空間。
基本上佢揾唔揾錢我唔care,
佢明碼實價,我接受又想玩就去。
不過覺得可以搞好啲

今年主要係為左跑東隧而來,都算係新鮮好玩. 同埋渣馬路線其實沿著香港九龍西邊, 而街馬就補充了東邊一帶. 所以兩者結合玩過就差不多全港九制霸了! (後者終點就去到銅鑼灣,而前者接著在天后起跑,幾好的理念) 

我估,將來街馬要升至全馬, 終點應在紅磡/尖沙咀一帶就是完美配合.

整體黎講, 我自己覺得渣馬全路線會比街馬好好多, 因為官塘/九龍灣果段太多彎... 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mamaliu2 於 2020-1-13 02:31 PM 發表

其實早幾年玩32km已係咁款
所以之後我無再玩.

都cls
個時,...3點靚起身, 要夾的, 夾的仲要係九龍灣停步兵入, 玩時又塞車, 回程10km人又頂住, 即係由頭塞到尾咁濟.

當時, 我屌! 根本濫收人.
明明條路擺唔到咁多人, 為咗$$$收到過晒龍, 乜尻野口號.[好玩]為名, 完全水尻人, 我只feel到[好賺]
唔接受就下年唔玩, 真係自此無再玩. ...
賣点係跑東隧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alex2956 於 2020-1-13 03:29 PM 發表

我無怪任何人的。
我自願俾錢参加的,
只係覺得有改善空間。
基本上佢揾唔揾錢我唔care,
佢明碼實價,我接受又想玩就去。
不過覺得可以搞好啲
其實,控制人羣是高難度!三個人三條心!一萬人,有一萬零一條心!覺得应該包容!我鼓勵更多人搞更多跑!

full marathon next year la

回覆 引用 TOP

想乜鬼丫
唔好奢望傷港會攪到好似鄰近地方咁
一個咁功利自我中心澎湃地方
人又好環境又好一定唔會人性
入晒血冇得攪
Take it or leave it
係咁多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alex2956 於 2020-1-13 12:19 PM 發表

很久沒比賽了,
需辛苦, 但滿足。
有飲有食, 又較熱閙,
咁樣又同玩渣馬無分别,
冷清就不再好玩了。
希望主辦単位想清楚。

要晨早八點半就要交返條東隧出嚟,主辦單位都唔想咁早㗎

回覆 引用 TOP

引用:

很久沒比賽了,
需辛苦, 但滿足。
有飲有食, 又較熱閙,
咁樣又同玩渣馬無分别,
冷清就不再好玩了。
希望主辦単位想清楚。

師兄想有人出來打氣搞氣氛,千祈唔好咁想!唔屌你地班跑友阻鳩住晒已經愉笑 (為咗生動表達版主請見諒)。哈哈哈!

凈係拿大陸馬比較,賽道兩邊的市民、樂隊、什耍表演、大學生小學生中學生甚至幼稚園、軍人、警察、啦啦隊、商品贊助商團體、長者表演團、寺院僧人、……,應有盡有出來打氣。更不要拿日本、臺灣、韓國等等其他附近的海外馬去比較。

所以小弟自從玩過海外馬之後,除咗自己人撐自己人的情意結下參加之外,可以用呢三個字去形容的香港馬 - 「算把啦!」

回覆 引用 TOP

香港跑手成日讚外國跑氣氛好, 我跑過, 絶對有同感,。其實香港每年有幾多大大少少比賽, 但我地跑步既, 有幾多個自發去打氣? 除了有自已親戚朋友跑咪去囉, 作為香港跑友, 平時都唔會去攪氣氛, 好難要求其他香港人響街食住風、日曬雨淋去支持一些比賽。
.
.
問問自己有邊埸比賽, 冇參加, 但自己專登去打氣?

引用:
原帖由 TTC08 於 2020-1-13 11:34 PM 發表

香港跑手成日讚外國跑氣氛好, 我跑過, 絶對有同感,。其實香港每年有幾多大大少少比賽, 但我地跑步既, 有幾多個自發去打氣? 除了有自已親戚朋友跑咪去囉, 作為香港跑友, 平時都唔會去攪氣氛, 好難要求其他香港人響街食住風、日曬雨淋去支持一些比賽。
.
.
問問自己有邊埸比賽, 冇參加, 但自己專登去打氣? ...
ching 你又說得對。
我都理解,亦無特別要求,
只希望不要太早,起馬參加者不用太早出來,
街上又會多些人,熱鬧啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]