• 瀏覽: 2,364
  • 回覆: 9
最近有朋友说在香港个人每年纳税有15萬的可以申請一个中港車牌,是这样吗?

人生如浮雲,聚是偶然散是必然......隨著天地變化無常,人亦如浮萍般跟隨著到處移動。 我們無法預測未來,前途茫茫,只憑「年輕輸得起」的傻勁......
精選汽車
無聽過

引用:
原帖由 反走私掘蜆隊 於 2020-1-14 01:03 AM 發表

無聽過
我都无听过,所以问问

人生如浮雲,聚是偶然散是必然......隨著天地變化無常,人亦如浮萍般跟隨著到處移動。 我們無法預測未來,前途茫茫,只憑「年輕輸得起」的傻勁......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人生如浮雲 於 2020-1-13 03:19 PM 發表

最近有朋友说在香港个人每年纳税有15萬的可以申請一个中港車牌,是这样吗?
在國內吧~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人生如浮雲 於 2020-1-13 03:19 PM 發表

是港資公司年納稅超過十五萬可以申請

引用:
原帖由 pppp 於 2020-1-14 07:44 AM 發表

是港資公司年納稅超過十五萬可以申請
1) 在廣東省投資的商戶, 如上一年度在廣東省納稅額達15萬元人民幣以上
2) 個人損贈累計金額達300萬元人民幣以上, 或
3) 体團捐贈金額達1000萬元人民幣以上.

以上滿足任何一個條件都可以申辦一個配額.   但呢款中港牌要年審(不是舊牌永久).   

只不過, 我搞咗半年都未批落黎....NUMBER都揀埋..等咗4個月毫無音訊...

引用:
原帖由 operationx 於 2020-1-14 10:33 AM 發表

1) 在廣東省投資的商戶, 如上一年度在廣東省納稅額達15萬元人民幣以上

以上滿足任何一個條件都可以申辦一個配額.   但呢款中港牌要年審(不是舊牌永久).   

只不過, 我搞咗半年都未批落黎....NUMBER都揀埋..等咗4個月毫無音訊... ...
師兄,請問你申請那一個口岸?自己做還是找代理去申請?我都等了幾個月!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 operationx 於 2020-1-14 10:33 AM 發表

只不過, 我搞咗半年都未批落黎....NUMBER都揀埋..等咗4個月毫無音訊... ...
批落黎後年年都要納稅達15萬元人民幣?否則續不了牌?

回覆 引用 TOP

引用:

师兄,第二项个人捐献300万是要每年捐300万?还是够300万就永久?

回覆 引用 TOP

我們一國兩制汽車過境要講金,歐盟國與國過境何止兩制,5,7,8制都得,又見人哋咁L麻煩跟計較!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]