• 瀏覽: 759
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
想請問有冇人知道BTS國立體育館站1號出口是否能通往siam方向的天橋呢?
因為之前睇過影片好似話BTS/MRT某啲站的出口並不互通...

熱賣及精選
引用:
原帖由 無盡大回覆 於 2020-1-13 08:41 PM 發表

想請問有冇人知道BTS國立體育館站1號出口是否能通往siam方向的天橋呢?
因為之前睇過影片好似話BTS/MRT某啲站的出口並不互通...

往siam係反方向出口,1號出口係mercure酒店門口。
其實最方便係買張BTS一日券,呢d錢都想慳。。。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-15 05:11 PM 發表

https://teakdoor.com/Gallery/albums/userpics/10004/National_Stadium_BTS_Silom_Road.gif

往siam係反方向出口,1號出口係mercure酒店門口。
其實最方便係買張BTS一日券,呢d錢都想慳。。。 ...
其實就已經買咗兔仔卡架啦,不過就要去siam center拎姐,個重點係我book間酒店係1號出口,只係想知由1號出口行吳到過天橋咁解姐,費事咁近要排隊買飛搭一個站仲要行返轉頭,建議你唔好以已度人

如果想由 BTS 國立體育館站
到 Siam 站、Siam Centre 、Siam Paragon 一帶
無直接行人天橋
不過就可以先由天橋
步行進入 Siam Discovery
再通過連接天橋
步行到 Siam Centre 、Siam Paragon
甚至  Siam 站亦可以 !

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
引用:
原帖由 hermanqk 於 2020-1-15 06:37 PM 發表

如果想由 BTS 國立體育館站
到 Siam 站、Siam Centre 、Siam Paragon 一帶
無直接行人天橋
不過就可以先由天橋
步行進入 Siam Discovery
再通過連接天橋
步行到 Siam Centre 、Siam Paragon
甚至  Siam 站亦可以 ! ...
謝謝你🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡大回覆 於 2020-1-15 05:56 PM 發表

其實就已經買咗兔仔卡架啦,不過就要去siam center拎姐,個重點係我book間酒店係1號出口,只係想知由1號出口行吳到過天橋咁解姐,費事咁近要排隊買飛搭一個站仲要行返轉頭,建議你唔好以已度人 ...
我本身都有兔仔卡
10 月尾到曼谷玩幾日
其中有兩日去左翟度翟 Weekend Market
跟住仲有其他行程
所以都買左 One Day Pass
咁樣的確比較化算架 ...

+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
引用:
原帖由 hermanqk 於 2020-1-15 06:41 PM 發表

我本身都有兔仔卡
10 月尾到曼谷玩幾日
其中有兩日去左翟度翟 Weekend Market
跟住仲有其他行程
所以都買左 One Day Pass
咁樣的確比較化算架 ... ...
因為我每天不需搭太多程車,所以買兔仔卡我只係快閃幾日,應該夾唔到去weekend market 了,下次要去

引用:
原帖由 無盡大回覆 於 2020-1-15 06:47 PM 發表

因為我每天不需搭太多程車,所以買兔仔卡我只係快閃幾日,應該夾唔到去weekend market 了,下次要去
唔緊要
最緊要自己開心 ...

引用:
原帖由 hermanqk 於 2020-1-15 06:49 PM 發表

唔緊要
最緊要自己開心 ...
贊成👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡大回覆 於 2020-1-15 05:56 PM 發表

其實就已經買咗兔仔卡架啦,不過就要去siam center拎姐,個重點係我book間酒店係1號出口,只係想知由1號出口行吳到過天橋咁解姐,費事咁近要排隊買飛搭一個站仲要行返轉頭,建議你唔好以已度人 ...
你中意啦,由1號出口行過去係唔近。
係mercure酒店要上skywalk往siam只有行樓梯。
酒店出口扶手電梯上去只能夠入BTS站,唔似港鉄尖沙嘴站會係側邊留返條路比人過。
買左rabbit card又如何,吾可以第二日用?去麥記都用到啦。
one day pass未必一定要囘本,大把用途。
唔使增值,用到半夜12點後至尾班車,由扶手電梯上再係另一個出口出站,大把好處。
時間就係金錢,就算買單程都係16baht。

“費事咁近要排隊買飛搭一個站仲要行返轉頭”
呢句野你想表達咩?
你唔係出門先順便去collect張rabbit card,點會行返轉頭?
siam係中央中轉站,轉sukhumvit綫都係呢度轉,就算去大皇宮,asiatique搭船,搭BTS都要經siam,有幾費事?
究竟你有無睇過地圖定純粹上來伸手?

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-16 09:55 AM 發表

係mercure酒店要上skywalk往siam只有行樓梯。
酒店出口扶手電梯上去只能夠入BTS站,唔似港鉄尖沙嘴站會係側邊留返條路比人過。
買左rabbit card又如何,吾可以第二日用?去麥記都用到啦。
唔使增值,用到半夜12點後至尾班車,由扶手電梯上再係另一個出口出站,大把好處。
時 ...
其實我個問題只係1號出口是否能行去天橋,就係咁簡單。其實我點行,行幾遠,行幾耐都唔關你事,從來冇人迫你回應

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-16 09:55 AM 發表

時 ...
關於我既行程,唔需要有太多幻想,留意番個問題係問咩野,答非所問唔知想點,唔喜歡可以唔答。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #曼谷
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]