• 瀏覽: 1,811
  • 回覆: 28
本人打過幾份工,每間公司都好缺人,每人都吾止做一份工作。

最近喺診所幫手,見兩個新同事,又聰明又乖,診所吾夠人佢地工作量大。但膠層都只係冇一句好說話,成日雞蛋挑骨話佢地做得吾好,吾夠快。
因為咁這診所已經走左好多人

熱賣及精選
一個人當2個人用,人工照舊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dailes14 於 2020-1-14 01:21 AM 發表

就係呢種原因,先至搞到好多人成日都唔想繼續做D
(尖酸刻薄)既工,變相有好多工成日都有請人既情況出現!!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!

回覆 引用 TOP

應該咁講,一份好既工,D人根本唔會走,
要請人既工,如果係好做既,員工都會介紹左比自己D親朋好友先啦。。
要放出來個市場請人既,一係就係要請D有特異功能既人,一係就係伏工架啦
比你就咁就入到去做既工,一定有伏架,只不過係伏成點既姐。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dailes14 於 2020-1-14 01:21 AM 發表

好多地方都係咁,想試下睇賤對你,你都吾會各抗

引用:
原帖由 中午大大妹妹 於 2020-1-13 09:03 PM 發表

本人打過幾份工,每間公司都好缺人,每人都吾止做一份工作。

最近喺診所幫手,見兩個新同事,又聰明又乖,診所吾夠人佢地工作量大。但膠層都只係冇一句好說話,成日雞蛋挑骨話佢地做得吾好,吾夠快。
因為咁這診所已經走左好多人 ...
你做多幾年,就會明,人係好犯賤的。

你對某人好,某些人就當老憑,連基本功課都唔交。你壓榨佢,就算佢只做到7成,都可能超出原本的。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:
原帖由 中午大大妹妹 於 2020-1-14 09:14 AM 發表

好多地方都係咁,想試下睇賤對你,你都吾會各抗
我以前真係唔明,而家慢慢體會到呢個道理。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-1-14 09:18 AM 發表

你做多幾年,就會明,人係好犯賤的。

你對某人好,某些人就當老憑,連基本功課都唔交。你壓榨佢,就算佢只做到7成,都可能超出原本的。
我明呀,但當你壓榨到底下的員工走完一堆又一堆,又冇咩意思呢? 我新同事已經話吾做

引用:
原帖由 中午大大妹妹 於 2020-1-14 09:26 AM 發表

我明呀,但當你壓榨到底下的員工走完一堆又一堆,又冇咩意思呢? 我新同事已經話吾做
咁,凡事都難於平衡。

能做到平衡的老細,就已經做大老細。

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-1-14 09:29 AM 發表

咁,凡事都難於平衡。

能做到平衡的老細,就已經做大老細。
好工可遇不可求,冇野ge , 頂多膠層自己落手落腳做哂佢,我診所的狀況係,十個走淨二,三個

回覆 引用 TOP

香港人(special 後生果代做老闆) 係咁9架啦

好生意就同你請交情 (e.g. free OT)

冇生意就同你講業績 (雞人身不由己)......

見怪不怪

回覆 引用 TOP

冇99%咁多

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成日有女砌。
引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-1-14 10:39 AM 發表

冇99%咁多
最少80-90 %

回覆 引用 TOP

公司缺人、下屬工作效率差,才顯得膠層重要。
如果唔缺人,個個下屬都係精英,個膠層就炒得了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]