• 瀏覽: 4,367
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
稅單第一句 "本局根據所撐握資料..." 就係我總收入度加多9萬...搞到我要交多萬幾蚊稅
想問下各位ching有冇遇到過今既情況?稅局係憑啲咩去調高入息?

熱賣及精選
只係試過話我揾得少,
以後唔寄報稅表俾我慳返D郵費....

回覆 引用 TOP

你心知肚明啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 princejames 於 2020-1-13 11:27 PM 發表

稅單第一句 "本局根據所撐握資料..." 就係我總收入度加多9萬...搞到我要交多萬幾蚊稅
想問下各位ching有冇遇到過今既情況?稅局係憑啲咩去調高入息? ...
憑咩? 咪就係憑"本局根據所掌握資料..." 囉 其實如果你有信心佢所掌握既資料有錯, 你係絕對可以提出反對既

回覆 引用 TOP

稅局係有大食大,除你自己報,
你公司會報,你D FREELANCE又會報,
你覺得唔係你收入,你可以叫稅局比條數你睇。
你唔係以為你D"額外收入",可以暪到稅局呀

引用:
原帖由 fwho 於 2020-1-14 09:14 AM 發表

你唔係以為你D"額外收入",可以暪到稅局呀 ...
公司有報,你會收到報稅表。有收到就寫,無收到就算。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2020-1-14 09:14 AM 發表

你唔係以為你D"額外收入",可以暪到稅局呀 ...
freelance 好少會報到上去wo
當然睇你係做咩la

btw 真係好多人 額外收入 係冇計

只係教琴  我估有一半以上都冇

引用:
原帖由 princejames 於 2020-1-13 11:27 PM 發表

想問下各位ching有冇遇到過今既情況?稅局係憑啲咩去調高入息? ...
稅局有既資料比你想像中多
你覺得錯就向稅局反對...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-1-14 10:18 AM 發表

當然睇你係做咩la

人地 (e.g. 琴行) 要扣稅就會報架啦.......
你freelance收入 = 人地既支出.......

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-1-14 10:29 AM 發表

講緊係自己私教LA

freelance 真係睇你點接
你當員工咁報上去梗係得

你平時當普通接JOB 的報唔到上去LA

所以係睇你用咩身份咁解 ,好似你補習老師
你係補大型補習社梗係有報上去
你細型/私補/網上搵的 點會有報

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-1-14 10:29 AM 發表

btw 暫時未見一個教琴的只係教琴行冇私教過

引用:

你上灣仔稅務大樓27樓, 比身分證print翻張全年總收入, 邊間公司都show埋.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-1-14 08:18 AM 發表

當然睇你係做咩la

有D公司出JOB比你,佢地會報個支出,
稅局就將成條數係你既收入,
當然你先自己接JOB,你係一定唔會幫啦,
不過人地要將個支出扣稅,就一定攦你上枱。

引用:
原帖由 fwho 於 2020-1-14 11:02 AM 發表

有D公司出JOB比你,佢地會報個支出,
稅局就將成條數係你既收入,
當然你先自己接JOB,你係一定唔會幫啦,
不過人地要將個支出扣稅,就一定攦你上枱。 ...
所以我覺得睇係用咩身份LA
好多接的job真係好難報到上去
你係報返自己支出咁解

好多裝修, 維修, 私教等等 真係報少極多

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-1-14 10:42 AM 發表

btw 暫時未見一個教琴的只係教琴行冇私教過
同家長收cash...….家長冇得扣又點會報........如果琴行要開收據果d點會唔報......

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]