• 瀏覽: 427
  • 回覆: 8
小弟用左幾年,最近覺得電量好似冇以前咁長久,可能以往可以開住14小時跑山而家得返10小時多少少。

同埋以前好快就可以link with GPS,但而家慢左好多,同埋昨日跑完後睇返個map,發現個point 會周圍跳,請問大家有冇試過呢個情況?係咪我隻錶開始壞要換隻新?

熱賣及精選
引用:
原帖由 kab_7676 於 2020-1-14 12:14 AM 發表

小弟用左幾年,最近覺得電量好似冇以前咁長久,可能以往可以開住14小時跑山而家得返10小時多少少。

同埋以前好快就可以link with GPS,但而家慢左好多,同埋昨日跑完後睇返個map,發現個point 會周圍跳,請問大家有冇試過呢個情況?係咪我隻錶開始壞要換隻新? ...
冇人試過嗎?

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

電池重複使用,隨著時間一定會老化。

至於GPS,天氣或者附近高樓大廈會做成誤差。跑非直線亦會令誤差擴大。

用電腦同步完GPS価會快的了,至於電量幾年差不多了,可到代理更換,但好貴

引用:
原帖由 frederickfung 於 2020-1-14 01:29 PM 發表

電池重複使用,隨著時間一定會老化。

至於GPS,天氣或者附近高樓大廈會做成誤差。跑非直線亦會令誤差擴大。
估唔到天氣都會有影響,明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nelsonlau 於 2020-1-14 11:57 PM 發表

用電腦同步完GPS価會快的了,至於電量幾年差不多了,可到代理更換,但好貴
而家既電會唔會mah 比之前多?
同埋知唔知大約幾錢?

引用:
原帖由 kab_7676 於 2020-1-15 12:18 AM 發表

而家既電會唔會mah 比之前多?
同埋知唔知大約幾錢?
935換要$700,5S唔知,電一定唔會大咗

回覆 引用 TOP

我的 5s 用了一年, 電量尚算正算.

我會提早少少 ready GPS signal, 例如 5分鐘前.
就算 GPS 綠燈, 嗰海拔都唔太準, 在市區會出咗 負幾米 or 100米以上. 我會畀啲時間佢調整下. 通常 2分鐘左右, 就會跳番去 (我覺得合理啲嘅) 20-30米海拔.

畫路線, 多數都滿意, 間唔中會走咗少少位.
除了:
- 有次跑到中途停低影相, 嗰段時間走晒位.
- 另外渣馬頭40K 嘅GPS都算準, 但一跑入銅鑼灣, 兩邊高樓大廈, 條線就周圍跳. 畫花晒.  (以前用手機app 嘅情況都差唔多, 最後 1K 畫花晒.)

By the way, 5s GPS 可以選擇:
- Normal (GPS only)
- GPS + Glonass  <- 我用呢個
- UltraTrac

GPS

Sets the mode for the GPS antenna. Using the GPS + GLONASS option provides increased performance in challenging environments and faster position acquisition. Using the GPS + GLONASS option can reduce battery life more than using the GPS option only. Using the UltraTrac option records track points and sensor data less frequently (UltraTrac).

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/fenix5/EN-US/GUID-E03FFCFD-15AD-401E-A15D-715629C6DBF0.html

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]