• 瀏覽: 1,336
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
去布拉格影pre-wedding順便玩埋
布拉格出入  時間不充裕 只有十日
婚紗同部分行李會放喺布拉格火車站locker寄存 然後拖一個喼走from Day 5...

D1 香港飛布拉格 (6pm到)
D2 布拉格
D3 pre-wedding攝影日
D4 布拉格
D5 早上出發去CK小鎮 (11am到), Flixbus
D6 CK去Salzburg (3pm到), Flixbus
D7 Salzburg 去國王湖一日遊
D8 Salzburg 去Munich (1pm到), Flixbus
D9 Munich 去新天鵝堡一日遊
D10 Munich 去布拉格(7pm到) , Flixbus (夜晚11pm 上機返港)
D11 到香港

第一次去中歐
請問行程可以嗎?會否太趕?
Thanks!

熱賣及精選
好趕!
如去回程機已訂改唔到,建議CK / /salzburg/國王湖放棄其中2樣,而且布拉格得2日仲要冬天早天黑係唔夠時間

趕,最少放棄左munich 先可得,否則行軍一樣

論事 - 耀文
分身討論要安份
廣告打手萬人憎
洗版灌水不能過
討論對事不對人

斷章 - 卞之琳
你站在橋上看風景
看風景的人在樓上看你
明月裝飾了你的窗子
你裝飾了別人的夢

回覆 引用 TOP

同意楼上回覆取消munich, 另外国王湖改hallsttat会更好. 

回覆 引用 TOP

因為我同另一半都比較鍾意大自然/鄉郊rather than 城市... 本身都有行下山
如果我哋放棄Salzburg.. 玩完CK 直接去德國慕尼黑做station (Day 6-10) 然後再抽 時間去新天鵝堡同國王湖 咁樣可唔可行?
(如果德國 vs 奧地利兩者要作取捨嘅話 我諗對德國興趣大啲)
Thanks again!

引用:
原帖由 捉精靈CEO 於 2020-1-14 01:31 AM 發表

好趕!
如去回程機已訂改唔到,建議CK / /salzburg/國王湖放棄其中2樣,而且布拉格得2日仲要冬天早天黑係唔夠時間
我都知道我貪心
其實本身諗住布拉格 之後直接上柏林 玩4-5日就算... 但係又唔甘心所以先咁plan
而且Flixbus 都方便.. 通常有點對點

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2020-1-14 01:22 AM 發表

去布拉格影pre-wedding順便玩埋
布拉格出入  時間不充裕 只有十日
婚紗同部分行李會放喺布拉格火車站locker寄存 然後拖一個喼走from Day 5...

D1 香港飛布拉格 (6pm到)
D2 布拉格
D3 pre-wedding攝影日
D4 布拉格
D5 早上出發去CK小鎮 (11am到), Flixbus
D6 CK去Salzburg (3pm到), Flixbus
D7  ...
首先搞清楚布拉格有幾大先啦。
如果係布達佩斯就ok,布拉格一日已經比多佢。
你話你熟讀milan kundera的名著,又或者為了卡伕卡去朝聖就話姐。
你更加無可能係去緬懷之前既個場運動呱。

布拉格機場出市區,我試過最快唔使一個鐘,巴士/地鐵超密。
你最多咪夜晚8點出到去,有餐廳last order 11pm。
大把時間。
係我就攝埋布達佩斯落個行程。

究竟你有無做功課?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2020-1-14 09:10 AM 發表

因為我同另一半都比較鍾意大自然/鄉郊rather than 城市...
如果我哋放棄Salzburg.. 玩完CK 直接去德國慕尼黑做station (Day 6-10) 然後再抽 時間去新天鵝堡同國王湖 咁樣可唔可行?
(如果德國 vs 奧地利兩者要作取捨嘅話 我諗對德國興趣大啲)
Thanks again! ...
你今次無謂咁趕啦,同另一半悠閒享受 大自然/鄉郊...呢個難忘旅程仲好啦.
來日方長,不如不次才去德國深度游啦.

回覆 引用 TOP

客如果行程已Plan好,就跟行程走吧!但要注意
1. 行程內都是熱門旅遊地點,不管早、午、晚都滿布遊人
2. 四點已開始天黑
3. 國王湖的上湖冬季不開,沒船過去
4. Hallstatt拍照位要等
5. 新天鵝堡的瑪麗安橋要排隊,才能過去拍照。排隊時要小心小偷
6. Salzburg有時間要plan去溫特斯山看雪山
7. 布拉格是這幾個地方最多遊客

附件

IMG_0558(1).jpg(478.11 KB)

2020-1-14 02:37 PM

回覆 引用 TOP

按楼主行程, 其實可行, 只不过玩既过程真系有D赶, 因為冬天日照时间短,每朝都要好早起身.

建議楼主要同女友商議一下, 因為未必個個喜歡咁密既行程. 如果女友同意, 也不失為是個難忘的旅程.

删减布拉格日数可以, 只系大部人觉得咁赶可能少左份休闲既感觉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2020-1-14 09:18 AM 發表

我都知道我貪心
其實本身諗住布拉格 之後直接上柏林 玩4-5日就算... 但係又唔甘心所以先咁plan
而且Flixbus 都方便.. 通常有點對點
Flixbus 十分唔穩定,如果車程後有活動請預鬆時間。特別係見你最後,係咪坐flixbus 由慕尼克去布拉格機場?
另外,3自己覺得咁最好就okay la ~ 好趕,但可行~ check point 打卡無咩問題

回覆 引用 TOP

同另一半商量過之後 有兩個plan
基本上頭嗰五日行程一樣
係睇下玩完CK 之後Day6 - 10點走

plan A 德國為主 (放棄Salzburg)
CK 直接去Munich and stay, 抽時間去國王湖, 新天鵝堡

plan B 奧地利為主 (放棄Munich)
CK 直接去Salzburg and stay, 抽時間去Hallstatt, Bad Ischl, 國王湖

其實我哋都偏向plan A
不過由慕尼黑去國王湖同新天鵝堡都好遠
(by the way其實我哋四月份出發)

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2020-1-15 12:59 PM 發表

基本上頭嗰五日行程一樣

CK 直接去Munich and stay, 抽時間去國王湖, 新天鵝堡

CK 直接去Salzburg and stay, 抽時間去Hallstatt, Bad Ischl, 國王湖

其實我哋 ...
本人2019年四月份去德國,天氣很好,陽光普照又清涼,又不會早天黑.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhtrepac 於 2020-1-15 12:59 PM 發表

基本上頭嗰五日行程一樣

其實我哋 ...
慕尼黑去國王湖好遠
我係慕尼黑出發搭8:00 火車
差唔多中午12 點先到國王湖
買咗12 點船票遊湖
下午三點幾走、怕冇巴士
再趕搭火車返慕尼黑

再俾我揀多次我一定係蕯爾斯堡去國王湖

回覆 引用 TOP

引用:

基本上頭嗰五日行程一樣

其實我哋 ...
Plan A la

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]