• 瀏覽: 11,838
  • 回覆: 85
  • 追帖: 1
當日行行單車突然從安全島攔腰撞我車門
當場報警,
單車唔肯傾,話唔會賠,我應該點處理好?已經去落口供,有車cam
阿sir都幾肯定係單車錯 ,會告單車

1.claim自己全保
我買全保,如果claim自己保險 肯定會扣墊底費 扣NCB,加上對家無保險,我自己保險都唔知會唔會幫我追對家,好大機會我自己硬食

2.自己搵公證出面車房整,之後再向對家追討,整車費仲少過墊底,同唔會扣NCB

你地會點選擇?仲有沒其他辦法?

精選汽車
如果少少哋自己打返臘算

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2020-1-14 09:22 AM 發表

如果少少哋自己打返臘算
撞到凹都幾條花痕
一定要整

撞到人嗰個先至係要負責嗰個唔係佢嘅保險公司,你或者你嘅保險都係追佢個人,點解唔可以?法庭判左就得

好多人誤會凡claim保險就會扣Ncd,如果整車錢唔超過ncd protector 個限額係唔會扣, 下年續保前仍未追到只會hold住ncd應有增長但呢個唔係扣,追到就放返

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-1-14 09:55 發表

撞到人嗰個先至係要負責嗰個唔係佢嘅保險公司,你或者你嘅保險都係追佢個人,點解唔可以?法庭判左就得

好多人誤會凡claim保險就會扣Ncd,如果整車錢唔超過ncd protector 個限額係唔會扣, 下年續保前仍未追到只會hold住ncd應有增長但呢個唔係扣,追到就放返 ...
補充小小,我見過嘅NCD protector 係保司私下唔扣你,即你續保就唔扣,但如果你唔續保轉走佢係報扣減後嘅NCD出去的。

回覆 引用 TOP

ncd protector係好均真黑字寫咗響保單上面點樣扣唔扣,根本無需私下醒你,保險唔可以話點就點,你講緊應係hold  ncd,呢個的確係,期間你轉保險公司係唔會放返俾你,搞清楚hold 及扣係兩樣野

回覆 引用 TOP

乜嘢車咁化學 比單車都撞凹?

Claim 全保

回覆 引用 TOP

買全報就係有事時唔駛煩,如果係嘅一定報保險

回覆 引用 TOP

claim 全保好處就係唔使自己追, 保險公司賠俾你, 你一定有錢收, 保險公司會追對方, 佢追唔追到唔關你事, 壊處就係會郁到份保險.

claim 對方好處就係唔會郁到份保險, 壞處係就算告到佢上庭罰款, 對方老賴玩野唔賠你就有排煩.

不過整車費如果仲少過墊底, 我就唔知全保會點處理.

你自己決定

回覆 引用 TOP

㗎單車甘串
告咗先
之後先算

引用:
原帖由 76904yp 於 2020-1-14 10:27 AM 發表

以車門計,好多車都可以撞凹!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 76904yp 於 2020-1-14 10:27 AM 發表

師兄!你揸開解款車嗎?

多謝各位師兄解答
都係Claim全保
反正墊底咁貴,返原廠整

引用:

你揸開坦克車?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]