• 瀏覽: 3,960
  • 回覆: 35
土耳其著名前鋒哈根蘇古在受訪時表示,因被國家總統埃爾多安逼害及沒收財產,被逼離開家鄉到美國揸Uber維持生計。

哈根蘇古曾效力國際米蘭及布力般流浪等歐洲著名球會,共射入超過250球,而為土耳其國家隊上陣112次亦攻入51球,是國家隊傳奇射手。

不過這位48歲名將在2011年加入由總統埃爾多安領導的正義與發展黨(AKP),於2013年因貪污醜聞退黨後,便聲稱成為對方的針對對象,被視為國家隊敵人之餘,更被沒收所有財產。
哈根蘇古說︰「我太太的時裝店被人用石頭攻擊,孩子在街上被恐嚇,我亦收到很多恐嚇訊息,我離家後父親在家中被鎖。」

「埃爾多安奪去我的一切,我失去了自由、工作及解釋的機會。」蘇古的父親早前更被判監禁,因被證實患癌症得以出獄,目前被軟禁在家中。
「任何與我有接觸的人,埃爾多安都會經濟逼害他們。我曾在加洲開咖啡店,突然間有一班陌生人進來播放AKP支持的土耳其音樂。」
蘇古更指曾有一位土耳其學生在美國與他合照,之後便被判監14個月,「當我加入AKP時,他們面向歐盟,得到很多歐洲資金來投資,但埃爾多安的政策令國家走往另一方向,面向中東而不是歐洲。」

「他們逼嚇運動員不敢發言,我沒有做過任何犯法事,只因我是哈根蘇古而被逼害,他們說我是叛徒和恐怖份子。但我只對政府不滿,不是國家。」
蘇古更在2017年被加拉塔沙雷禁止上陣,「這是埃爾多安的決定,不是體育部長,一個由上而下未經審訊的決定。」(Goal.com)

https://www.goal.com/zh-hk/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E7%A8%B1%E8%A2%AB-%E5%9C%9F%E8%80%B3%E5%85%B6%E7%B8%BD%E7%B5%B1-%E9%80%BC%E5%AE%B3-%E6%B2%92%E6%94%B6%E8%B2%A1%E7%94%A2-%E5%93%88%E6%A0%B9%E8%98%87%E5%8F%A4-%E7%BE%8E%E5%9C%8B-%E6%8F%B8-uber-%E7%B6%AD%E7%94%9F/158djcr2jkt4z1stt83hmbwo2s

==================
唔係講政治野先
仲有冇人記得佢
一個土耳其幾出名既人
哈根9古
除左佢同個龍門
土耳其球員唔多識

人生
亞仙奴
無事抽水 有事潛水
二乃上呀
熱賣及精選
當權者往往都係害人個個,可唔可以做下好事

土耳其咁恐怖?仲諗住同老婆去玩

仲有踢過國米個小巨人,唔記得佢叫咩名😂

引用:
原帖由 louie186 於 2020-1-14 01:00 PM 發表

只要對政權政治不表達仼何不滿言論或行為

身為遊客可以世界通行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬忽然世界 於 2020-1-14 01:10 PM 發表

仲有踢過國米個小巨人,唔記得佢叫咩名😂
安利

記得佢係世界杯10秒入波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鍾樂 於 2020-1-14 12:56 發表

土耳其著名前鋒哈根蘇古在受訪時表示,因被國家總統埃爾多安逼害及沒收財產,被逼離開家鄉到美國揸Uber維持生計。

哈根蘇古曾效力國際米蘭及布力般流浪等歐洲著名球會,共射入超過250球,而為土耳其國家隊上陣112次亦攻入51球,是國家隊傳奇射手。

不過這位48歲名將在2011年加入由總統埃爾多安領導的正義與發展黨(AKP),於2013年因貪污醜聞退黨後,便聲稱成為對方的針對對象,被視為國家 ...
o' c耳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2020-1-14 01:00 PM 發表

有乜好怕?除非你有仇家喺土耳其 就話啫

有人成日貓哭老鼠假慈悲 你見過有佛呢頭同人講道理 轉頭就消費殘疾人士??唔好講笑啦
引用:
原帖由 KIRIN2015 於 2020-1-14 01:34 PM 發表

有乜好怕?除非你有仇家喺土耳其 就話啫
我d仇家響晒曼巿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Dybalaa 於 2020-1-14 01:17 PM 發表

安利
安利吾錯架

回覆 引用 TOP

『於2013年因貪污醜聞退黨後,便聲稱成為對方的針對對象,』
咁佢有無做過先?
如果市民係因為哩樣而掉佢石仔既話,唔好又入政治數喎。

引用:
原帖由 鍾樂 於 2020-1-14 12:56 PM 發表

不過這位48歲名將在2011年加入由總統埃爾多安領導的正義與發展黨(AKP),於2013年因貪污醜聞退黨後,便聲稱成為對方的針對對象,被視為國家 ...
再早期有個矮仔尼赫治,踢皇家蘇斯達,最後一輪西甲失落聯賽冠軍。

可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白
當年土耳其打入世杯4強的功臣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hyuuga 於 2020-1-14 02:31 PM 發表

『於2013年因貪污醜聞退黨後,便聲稱成為對方的針對對象,』
咁佢有無做過先?
如果市民係因為哩樣而掉佢石仔既話,唔好又入政治數喎。
你再睇下內文先

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]