• 瀏覽: 25,287
  • 回覆: 308
  • 追帖: 5
For your reference:

即熱式熱水爐有較先進的裝置,開掣後會即時把水燒熱,新落成的住宅單位的電力裝置一般都容許安裝即熱式熱水爐。它們的用電量可以高達20,000瓦,代表如果長開熱水洗澡半小時,電費接近9元。

https://hkdecoman.com/article/51732

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
電費最貴永遠都離唔開兩種電器,一係發冷一係發熱。
1kw電器開一小時大約要1.15電費,一般即熱電爐24kw,24kw電爐開一小時就要24蚊,每日每人沖15分鐘涼,兩人加埋就30分鐘,每日就要12蚊,只係沖涼60日就要720蚊電費。
用煤氣爐電費當然可以平幾百蚊,不過用嚟交左煤氣費唔覺啫!
但如果用煤氣爐沖涼其實開支會平過用即熱爐沖涼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-14 07:54 PM 發表

廁所42w?你唔係用led?
LED射燈7Wx6

可能電線老化,以前住舊樓又係勁貴電費。轉左地方一樣用法,平幾倍。

我後尾轉左不用長期插電果d熱水壺,煲完放入暖水壺,一日煲一次水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 14/1/2020 17:03 發表

不如你例出屋企所有電器既功率,同埋每日使用既時間,再詳細研究
最大果d都講哂,router類電腦類電視機算唔算?
唯一講漏係熱水煲

電費好像2個月一次,平均除60日,每日幾錢電費(主要即熱式熱水爐用電多,改用煤氣D)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chichigg123 於 14/1/2020 17:15 發表

應該係龜缸,冷氣,即電熱源頭機會大啲
龜缸100w開24小時,電費都60幾蚊一個月,仲有其他加加埋可能2-300蚊
冇開暖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑草羊 於 2020-1-14 07:57 PM 發表

LED射燈7Wx6
廁所用42w咪好光下

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-14 08:20 PM 發表

廁所用42w咪好光下
獨立一支42w係超光.但7w一支x6就超暗

引用:
原帖由 pclee9413 於 2020-1-14 08:25 PM 發表

獨立一支42w係超光.但7w一支x6就超暗
原來係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 03:21 PM 發表

屋企 8xx呎 3房兩廳 。
住兩人,兩個人都番工 大半日唔喺屋企。
即熱電熱水爐, 兩部 沖涼先開 沖完涼即熄。
5門雪櫃
有假天花等燈槽,平時開燈都係led射燈多,燈槽光管都少開。
煤氣爐。
有缸魚。
全屋水冷冷氣 大廈跟換唔到。

但電費 冬天完全唔開冷氣都$1000以上。
夏天夜晚全屋只開一部+客廳食飯時間開兩個鐘 夏天電費$2xxx
以前有工人重誇張,夏天3字頭冬天2字頭(工人房冇冷氣) ...
我住700尺 2大1細 都係即熱電熱水爐 剛剛收左賬單交唔洗300

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 08:10 PM 發表

唯一講漏係熱水煲
搵個水電cfu上你屋企睇下好過啦

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 08:10 PM 發表

唯一講漏係熱水煲
你咩都冇講喎?
功率有幾大,用幾耐,咩都唔講,人地點幫你解決問題呢?

3個人住3房,熱水爐用石油氣,4盞長明燈,冬天$300,夏天開冷氣不會超過$600,每個月,全屋照明用Led。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chichigg123 於 14/1/2020 17:15 發表

應該係龜缸,冷氣,即電熱源頭機會大啲
龜缸100w開24小時,電費都60幾蚊一個月,仲有其他加加埋可能2-300蚊
龜缸冇暖管冇暖燈,有都係得幾度先開,泵就長著

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右