• 瀏覽: 25,136
  • 回覆: 6
  • 追帖: 5
即熱電熱水爐用電好勁。睇你點沖涼,有D人15秒淋濕身跟住梘液,跟住唔過一分鐘沖水。有D人,幾分鐘甚至十幾分鐘開住熱水沖。

熱賣及精選
引用:
原帖由 iapple2 於 2020-1-14 07:21 PM 發表

今期電費$413咋,也是兩人,即熱熱水爐,電磁爐煮食

今期開始電費有政府補貼,6佰幾度電 x $1.2 = $800左右。今尋日收電費單4佰幾度交HK$2XX

引用:
原帖由 空中飛 於 2020-1-15 09:26 AM 發表

港燈?
政府補貼"全港"市民電費。

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-1-15 11:44 AM 發表

我多你百幾蚊,ching是用煤休煮食沖涼?
沖涼用煤氣,煮飯就單頭煤氣加單頭電磁。用電最多應該係浴室寶,屋企人沖涼怕凍。

引用:
原帖由 chowo 於 2020-1-16 09:27 AM 發表

我未用過即熱爐 ~~~ 不確認是否這樣。 是否會把熱水溫度Set 得好高,最後就用好多冷水,溝到合適溫度。所以用電量變得好高?
當然了,水越短時間煲得越滚要用越高電量。熱水爐般成萬火有D仲2萬幾火,好食電。另外仲有電腦,如果打機電腦幾佰火由朝打到晚用電好勁。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-16 09:57 AM 發表

效能不變定律…
熱水爐火數高但時間亦短返。
相同時間長度沖涼,用即熱式,熱水溫度低D用少D凍水溝。熱水高溫用更多凍水溝,用電量當然唔同了。
那位ching用了這方法。

引用:
原帖由 chowo 於 2020-1-16 09:27 AM 發表

我未用過即熱爐 ~~~ 不確認是否這樣。 是否會把熱水溫度Set 得好高,最後就用好多冷水,溝到合適溫度。所以用電量變得好高?
可以試下用節水花灑(即熱煤氣用唔到,好難起爐,即熱電就唔知了)。熱水溫度set低D,凍水又可以少D,最後電同水都少左。總之花灑頭出水量越大又要保持適合溫度,一定係用電用水多左。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]