• 瀏覽: 25,135
  • 回覆: 308
  • 追帖: 5
屋企 8xx呎 3房兩廳 。
住兩人,兩個人都番工 大半日唔喺屋企。
即熱電熱水爐, 兩部 沖涼先開 沖完涼即熄。
5門雪櫃
有假天花等燈槽,平時開燈都係led射燈多,燈槽光管都少開。
煤氣爐。
有缸龜。
全屋分體水冷冷氣 大廈跟換唔到。

但電費 冬天完全唔開冷氣, 一期兩個月都$1000以上。
夏天夜晚全屋只開一部+客廳食飯時間開兩個鐘 夏天電費$2xxx
以前有工人重誇張,夏天3字頭冬天2字頭(工人房冇冷氣)

到底呢個電費算係正常?定有問題?
有朋友屋企重大過我 重多人過我冷氣照開,電費少我成截......
之前上網望最食電都係冷氣同電熱水爐類....但我注意左之後都差別唔大...

另外問 之前屋企成日跳制,直至有個燈制裡面熔左+換新先冇跳。
咁 其實有冇可能燈制/電箱夾得差 所以食左d電??
---------------------------------------------------------------------
15/1 補上冬天一日正常用電, 預多冇預少 手機充電同抽氣扇冇計應該冇漏.
9wLED x3 3H
3wLED x5 3H
寫49W清新機 24H 所謂ECOMode
13W UVB水族燈 x3H
5w IPCAM x1 24H
2.5W氣泵 x1 24H
32W水泵 x1 24H
242kWh年耗電量 雪櫃變頻 x1 24H
9W LED x1 1H
3w LED x1 1H
160W TV x1 1H
33W Router x1 24H
6W Switch x1 24H
12W Modem x1 24H
寫68W Mon x1 4H
當200W電腦 x1 4H
3PE-400V 31A熱水爐 0.5H (30min)
寫1700W洗衣機 一星期約2H-4H (1-2次)

------------------------------------------------------------
16/1補充

有師兄估計我有約4成電費用左去即熱熱水爐.
唔緊要 我都知三相熱水爐真係食電。
重點係,
我係咪可以理解成,我上面果堆燈同電器,
兩個月用我$600-700(即係5成至6成左右)??
(可能最後只係我多疑,我的確冇計 亦唔識計,只係凝住以上電器冇用咁多...led年代wor...冇暖爐wor... )

------------------------------------------------------------------------------------------------------
20/1
補充一下,
近屋企大門口有個20AX電制...
搬入去到依家都唔知咩黎...
邊面係開 邊面係熄都唔知... (啪向邊面間屋都冇反應, 咁多年都係求其一面)
而我開始懷疑緊同呢個電制有關....
問問有冇人兄估到係咩來的?
(唔熟電工, 只知220V 20A推既唔會係細野)
(唔似廳兩部冷氣, 因為冷氣邊近天花已有制)
(唔係熱水器,熱水氣制喺浴室門口)

thanks

熱賣及精選
煮食爐用乜?

引用:
原帖由 maldini1967 於 14/1/2020 15:27 發表

煮食爐用乜?
剛補番,煤氣

回覆 引用 TOP

真係偏貴喎~

回覆 引用 TOP

最慘係咁多年都搵唔到源頭 而自己已經唔開冷氣

不過即熱爐,好食電

點解唔用煤氣爐?

即熱電熱水爐用電好勁。睇你點沖涼,有D人15秒淋濕身跟住梘液,跟住唔過一分鐘沖水。有D人,幾分鐘甚至十幾分鐘開住熱水沖。

有缸魚?咸水定淡水,咩燈(滷素灯/LED?),有冇水冷?

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 03:30 PM 發表

最慘係咁多年都搵唔到源頭 而自己已經唔開冷氣
洗唔洗呀?! 8百尺二仟电费不是什么

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 03:21 PM 發表

5門雪櫃
煤氣爐。
有缸魚。
全屋水冷冷氣 大廈跟換唔到。

但電費 冬天完全唔開冷氣都$1000以上。
夏天夜晚全屋只開一部+客廳食飯時間開兩個鐘 夏天電費$2xxx
以前有工人重誇張,夏天3字頭冬天2字頭(工人房冇冷氣) ...
我同你差唔多電器,屋企同面積四人住,每月都系3xx-4xx

引用:
原帖由 CK116 於 2020-1-14 03:21 PM 發表

5門雪櫃
煤氣爐。
有缸魚。
全屋水冷冷氣 大廈跟換唔到。

但電費 冬天完全唔開冷氣都$1000以上。
以前有工人重誇張,夏天3字頭冬天2字頭(工人房冇冷氣) ...
洗衫用熱水?有熱水壼?
即熱爐係咁. 水冷你住爵悅庭?水冷散熱但壓縮機電獨立計自己戶.定九站?

水冷冷氣,即係大廈俾散熱水你咋?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swimboi 於 14/1/2020 16:09 發表

洗衫用熱水?有熱水壼?
即熱爐係咁. 水冷你住爵悅庭?水冷散熱但壓縮機電獨立計自己戶.定九站?
住爵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonlsl 於 14/1/2020 15:51 發表

有缸魚?咸水定淡水,咩燈(滷素灯/LED?),有冇水冷?
龜缸,太陽燈/暖燈都唔係日日著

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]