• 瀏覽: 9,602
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
其實, 新年後搵工, 雖然空缺多了, 但競爭又大左?

拉上補下, 新年後搵工係咪都唔會易左? 

熱賣及精選
引用:
原帖由 天使mk-2 於 2020-1-15 11:31 AM 發表

無錯呀, 唔一定架. 反而如果真係無乜突出, 過年後有機會仲難搵. 通常空缺多嘅時候, 求職者一樣多. 所以每次嘅競爭都會大左. 過年前搵, 空缺少, 求職者一樣少, 所以反而競爭無咁緊要. 但過年前通常大家都係等bonus, 寧願放棄bonus都要走嘅, 一係間公司根本無bonus (閪公司),一係惡啃到上手唔要bonus都走 (伏工), 一係上手搵到個超級好嘅offer可以offset個bonus (呢份人工好低), 一係新位 (臨過年都開新位,好等人用,一返工就勁忙)。當然, 世事無絕對. 向好嗰方面諗, 過年後的確係選擇多啲, 靈活性大啲.

I'll be nice, until you are not!
引用:
原帖由 kenrickkyc 於 2020-1-15 12:29 PM 發表

無錯呀, 唔一定架. 反而如果真係無乜突出, 過年後有機會仲難搵. 通常空缺多嘅時候, 求職者一樣多. 所以每次嘅競爭都會大左. 過年前搵, 空缺少, 求職者一樣少, 所以反而競爭無咁緊要. 但過年前通常大家都係等bonus, 寧願放棄bonus都要走嘅, 一係間公司根本無bonus (閪公司),一係惡啃到上手唔要bonus都走 (伏工), 一係上手搵到個超級好嘅offer可以offset個b ...
咁講真係寧願等新年過後

回覆 引用 TOP

多選擇仲會揀選咗, 唔化算

回覆 引用 TOP

其實都是差唔多

引用:
原帖由 Sukiman888 於 2020-1-15 09:47 PM 發表

其實都是差唔多
一眼看穿

如果係有心搵嘅,年頭到年尾都係搵工好時候

回覆 引用 TOP

今年預了過年前後分別唔大都係差,豬頭骨工多.

回覆 引用 TOP

低能死,咁鐘意搞時代垃圾,因果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ninabob 於 2020-1-16 09:15 AM 發表

一眼看穿
要搵工的其實冇關時間
係睇有幾需要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2020-1-15 11:31 AM 發表

人搵工, 工搵人, 都係撞手神...
好似拍拖咁, 好多女都唔代表有女合心水

回覆 引用 TOP

新年後大裁員行動陸續有來,到時大把人一齊和你搵

各大僱主講明今年唔會請大學畢業生的!

引用:
原帖由 鎚仔八哥 於 2020-1-17 07:27 AM 發表

新年後大裁員行動陸續有來,到時大把人一齊和你搵
無錯和你揾完!一唔請就和你問!都唔請就和你一齊裝修佢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]