• 瀏覽: 4,866
  • 回覆: 70
  • 追帖: 3
本來計畫一個人去六 日 咁就乜都即興
但突然多咗七個人話去 仲有長輩 咁就頭暈 因自己都未去過

追咗幾板 都唔係好惦 希望各位師兄師姐幫幫手
第一日夜晚十點幾先到大板 當晚只得自巳同呀媽 住那裏會比較方便 最緊要安全和清潔
第二日人齊 有冇民宿介紹 可以8個人 最緊要安全和清潔和方便 因人多轉車都比較煩
睇過Airxxx 可以住咁多人的好似都唔就腳 唔一定要一個單位係同一層就最好 住民宿好似方便啲
第三日去京都一日遊 是否買京板卷比較好
第四日去神戶一日遊 是否買京神卷比較好
第五和第六日留在大板 是否買二日周遊卷會比較好
在香港買定去到先買
行程是否太蜜 只去神戶或京都比較好

係另外posts
有師兄話可以參觀洒廠 請問有冇師兄去過 要預约嗎?
姬路城易到嗎 一般預二個小時行吓夠嗎
有冇溫泉旅館 可以有私家池的介紹和一泊二食那種
如果偏重民化景點 有冇介紹 大路都唔緊要 shopping和天然風景就興趣小些

唔好意思 問得好亂 因我都冇頭緒
先謝謝各位

熱賣及精選
引用:
原帖由 tofubb 於 2020-1-15 06:20 PM 發表

本來計畫一個人去六 日 咁就乜都即興 ...
多咗七個人話去 仲有長輩 咁就頭暈 因自己都未去過 : 無咁大個頭, 不要戴咁大頂帽, 必死無疑

有冇民宿介紹 可以 8個人 : 民宿質素非常非常非常參差, 有少少設施問題, 又入埋你數, 必死, 200% 一定要住酒店
京板卷 京神卷 周遊卷 : 你乜都唔知, 最好全部散買, 不要浪費金錢

姬路城易到嗎 : Yes.
一般預二個小時行 : Yes, 夠.
有冇溫泉旅館 可以有私家池, 一泊二食 : 自己上網搵 Arima 有馬溫泉

去京都一日不如唔好去

回覆 引用 TOP

自己未去過,仲要帶住長輩,認真嘅,不如跟團囉

買張阪急2日車票$1400yen, 2日內可任搭去京都與神戶,會化算啲

民宿可試在天下茶屋一帶搵,環境不錯

盡量用年頭同父母去關西嘅經驗share下

第一晚同媽咪住機場酒店,等第二日其他人到一齊坐haruka去京都
第二日京都book一至兩晚近京都站嘅酒店,一日坐巴士去清水寺,八坂神社坐京阪電車去伏見稻荷
第三日坐巴士去金閣寺,之後坐巴士去北野白梅町,轉嵐電去嵐山,行下渡月橋,竹林,之後去JR站坐小火車,再坐返JR回程落京都(有時間嘅我會去埋二条城)
第四日JR去神戶(book一泊兩食嘆兩日)
第五日返大阪行下街(或者大阪週遊卡一日)
第六日早上去大阪城之後就返香港(長輩鐘意就去下outlet)

我唔建議book民宿,我情願book酒店request幾間近啲嘅房,咁都叫可以自己抖下.....

引用:
原帖由 tofubb 於 2020-1-15 06:20 PM 發表

本來計畫一個人去六 日 咁就乜都即興
但突然多咗七個人話去 仲有長輩 咁就頭暈 因自己都未去過

追咗幾板 都唔係好惦 希望各位師兄師姐幫幫手
第一日夜晚十點幾先到大板 當晚只得自巳同呀媽 住那裏會比較方便 最緊要安全和清潔
第二日人齊 有冇民宿介紹 可以8個人 最緊要安全和清潔和方便 因人多轉車都比較煩
睇過Airxxx 可以住咁多人的好似都唔就腳 唔一定要一個單位係同一層就最好 住 ...
拿、塞錢入你袋。
首先、唔該你啲中文進修一下啦。
你呢個8人6日團並非九死一生、
而係實死冇生。

有緣路過、指點一下你。

1、記住一定唔好訂bnb、
你8個人訂4間房就好了。

2、住嘅地區最好就難波、
其次就梅田。
你用固力果個位置做中心點、
放射線咁搵酒店、
邊間最近而你接受到個價錢就可以訂。

3、唔好諗酒廠呢啲冇謂嘢、
你地唔嗌交冇怨言、
開心完成到個旅程已經偷笑。

4、姬路城你留返下次自己去了、
同佢地去大阪城吧。

5、神戶就算你食埋牛都玩唔到一日、
唔食牛可以唔洗去。

6、乜pass都唔洗買、
買8張icoca、每張充1万円旁身。

7、温泉呢啲都唔好去。

8、大阪周遊卷可以買、
諗唔到去邊就跟著啲景點去。

買張icoca,見閘就入見車就上,咁大班人仲得閒諗點買日卷先抵?忙下其他野好過啦

引用:
原帖由 Douzo 於 2020/1/15 18:47 發表

多咗七個人話去 仲有長輩 咁就頭暈 因自己都未去過 : 無咁大個頭, 不要戴咁大頂帽, 必死無疑

有冇民宿介紹 可以 8個人 : 民宿質素非常非常非常參差, 有少少設施問題, 又入埋你數, 必死, 200% 一定要住酒店
京板卷 京神卷 周遊卷 : 你乜都唔知, 最好全部散買, 不要浪費金錢

姬路城易到嗎 : Yes.
一般預二個小時行 : Yes, 夠.
有冇溫泉旅館 可以有私 ...
謝謝 自己都唔想 冇得揀
會搵吓有資料

引用:
原帖由 俾面的大佬 於 2020/1/15 19:52 發表

自己未去過,仲要帶住長輩,認真嘅,不如跟團囉
因為佢哋係在唔同地方出發 又唔同時間到 所以跟唔到團

引用:
原帖由 cnn00 於 2020/1/15 20:18 發表

買張阪急2日車票$1400yen, 2日內可任搭去京都與神戶,會化算啲
謝謝提意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cnn00 於 2020/1/15 20:20 發表

民宿可試在天下茶屋一帶搵,環境不錯
Thanks.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gigifung1108 於 2020/1/16 00:03 發表

盡量用年頭同父母去關西嘅經驗share下

第一晚同媽咪住機場酒店,等第二日其他人到一齊坐haruka去京都
第二日京都book一至兩晚近京都站嘅酒店,一日坐巴士去清水寺,八坂神社坐京阪電車去伏見稻荷
第三日坐巴士去金閣寺,之後坐巴士去北野白梅町,轉嵐電去嵐山,行下渡月橋,竹林,之後去JR站坐小火車,再坐返JR回程落京都(有時間嘅我會去埋二条城)
第四日JR去神戶(book一泊兩食嘆兩日)
第五日 ...
多謝資料
請問JR站 小火車會凍嗎
清水寺 八板神社 金閣寺 那個最好? 因當中有教徒 所以唔可以選咁多寺院

引用:
原帖由 terundc 於 2020/1/16 01:27 發表

拿、塞錢入你袋。
首先、唔該你啲中文進修一下啦。
你呢個8人6日團並非九死一生、
而係實死冇生。

有緣路過、指點一下你。

1、記住一定唔好訂bnb、
你8個人訂4間房就好了。

因為係一對夫婦 + 三男 +三女

睇過洒店三人房唔多 所以先想起民宿
但多位師兄師姐都提意住洒店 咁會以洒店出發

2、住嘅地區最好就難波、
其次就梅田。
你用固力果個位置做中心點、
放射線咁搵酒店、
邊間最近而你接受到個價錢就可以訂。

明白

3、唔好諗酒廠呢啲冇謂嘢、
你地唔嗌交冇怨言、
開 ...
因為其中幾個都鐘意飲洒 投其他所好

大板城係好建議 多謝
去溫泉酒店係想佢地自己係房休息吓 浸吓温泉
咁就有一日唔駛想行程和食乜

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]