• 瀏覽: 3,595
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
外遊唔想失聯,就盡量唔好貪平買3UK既卡。平係有原因,真係好多地方收得差。

https://www.express.co.uk/life-s ... -which-network-best

熱賣及精選
我之前係係3官網買佢地既6國卡,接收OK

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-1-16 10:00 AM 發表

我之前係倫敦門市出plan,連續用左2個星期,其實3uk好穩定,同你情況一樣。
tube無訊號,間間都一樣無。
話3uk係最差根本多餘,我又唔需要翻山越嶺,市區接收到訊號就夠。
歐洲更加未試過有問題,打電話,收sms都好順。

自此之後,去歐洲都係指定3uk。

網絡嘅野, 話邊個接受好邊個唔好好多時都係偏見或者主見,同埋以為貴就好。
維一可以肯定地去選擇係網絡覆蓋範圍, A網有99%覆蓋當然比90%的B網好, 或者你住或工作地方B網比A網收得好咁你當然揀B.
全世界都一樣道理。

另外去國外的一個考慮係兼容頻道。
去到外國, 你去的國家唔同網絡商會有唔同頻道, 你要揀一個同你手機兼容的網絡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-1-15 10:10 PM 發表

外遊唔想失聯,就盡量唔好貪平買3UK既卡。平係有原因,真係好多地方收得差。

https://www.express.co.uk/life-style/science-technology/1228323/EE-Three-Vodafone-O2-which-network-best ...
Nice to know that !

回覆 引用 TOP

英國用冇問題,清楚

我是C妹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-16 02:03 PM 發表

我之前係倫敦門市出plan,連續用左2個星期,其實3uk好穩定,同你情況一樣。
話3uk係最差根本多餘,我又唔需要翻山越嶺,市區接收到訊號就夠。

自此之後,去歐洲都係指定3uk。 ...
係呀...而且我覺得算平,幾十蚊張

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-1-16 10:00 AM 發表

咁你果張應該係3HK出品喎。3UK 果啲係有71國家地區免費漫遊(月費包埋), 3UK 本身無得賺漫遊錢,所以優先次序同 service level 唔同架。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-1-16 02:03 PM 發表

自此之後,去歐洲都係指定3uk。 ...
大家都分享個人經歷。而我同我屋企人既經歷係我地唔會再用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-16 02:38 PM 發表

網絡嘅野, 話邊個接受好邊個唔好好多時都係偏見或者主見,同埋以為貴就好。
維一可以肯定地去選擇係網絡覆蓋範圍, A網有99%覆蓋當然比90%的B網好, 或者你住或工作地方B網比A網收得好咁你當然揀B.
全世界都一樣道理。 ...
即使有訊號唔但唔一定代表 load 到 data。另外,英國旅行尤其如果去蘇格蘭威爾斯,唔少景點真係係郊區。

大家按行程需要自行考慮。

回覆 引用 TOP

另外,加多句,收得好唔好當然可能係個人偏見,但亦可以係有一定科學根據。

我聽當地朋友講,英國網絡商既所謂既覆蓋率,主要係3G加4G混合 (偏遠地區甚至仲講緊2G) 。而 3UK 個網無 2G 之餘 3G 頻譜亦只得高頻 2100 MHz 。做成左即使城市裡有覆蓋但室內接收會因訊號透穿力低,而影響接收。如果出入既地方好近 3UK 既 masts 可能唔覺,但睇返 #1 既排名,就知英國人對 3UK 普遍既滿意程度較其他網低。

回覆 引用 TOP

作爲一名遊客,收到就得。
最難明d人要用到盡,又要直播,又要睇片,根本唔係根據人地設計比遊客的plan。
仲要價錢平,但又要要求low latency,吾可以斷訊號。
有時去兩日歐洲我都費事出卡。
玩少一陣電話會死咩?

回覆 引用 TOP

我認同#1報告, 的確係3uk係最差, 但唔係避免用3嘅原因。
冇錯3冇2g, 通話一定有disadvantage. 但香港人去甚少需要通話, 所以呢樣唔會構成問題。
反而重要考係手機及網絡兼容問題, 英國所有4g網絡都用band20, o2(giffgaff)就只有呢一個band, 其他都有另一兩甚至三個band, EE 就差不多有齊所有大部份手機4g bands.
香港好多手機,尤其是大陸牌子, 都冇band20, 所以check下你手機有冇band20,如果冇就避免用o2. 
話又講番轉頭, 我經常去英國, 而我手機冇band20, 但我長期用giffgaff(o2), 每次去都係買2gb 30日plan, 需然只用到3g, 但我唔覺速度有問題。
另外要考慮買sim card, 喺香港好少買到EE同vodaphone嘅sim卡, 來來去去都係3同giffgaff, 呢2個比較, 3有絕對優勢包括價錢。 所以香港去的人多數都係買3.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-1-15 10:10 PM 發表

https://www.express.co.uk/life-style/science-technology/1228323/EE-Three-Vodafone-O2-which-network-best ...
I had shitty 3UK in Paris, very regart!

主題標籤 #英國
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]