• 瀏覽: 8,812
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
日本80後的悲歌,你有幾多分共鳴?!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0115_00842_001.html

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
熱賣及精選
我40歲

回覆 引用 TOP

內地年齡歧視咪仲嚴重,上去深圳成個萬像天地嘅服務員/售貨員基本上都係廿幾嘅後生仔女。

香港起碼三十至四十歲都仲有好多工做,係過左四十就大鑊。

冰咩河,做保安超搶手。

引用:
原帖由 養和院彎 於 2020-1-16 04:08 PM 發表

冰咩河,做保安超搶手。
俾大媽搶晒啦;搶你條.......!!

回覆 引用 TOP

係又點,唔係又點,為生活都係要搵工架啦

努力實踐,不要遺憾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-1-16 02:06 AM 發表

日本80後的悲歌,你有幾多分共鳴?!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200115/bkn-20200115145933563-0115_00842_001.html
香港都係呢期金融風暴+SARS...

回覆 引用 TOP

job market dou have ice age

蛤蟆食天鵝, 四兩撥千斤; 刀仔鋸大樹, 一毫變萬蚊!
輪權心法: 引伸本沒相, 時間亦無形; 股爆入價內, 輪權會飛升!
頂頂难,插插易,千日小頂,不及一夜怒插!

回覆 引用 TOP

大陆人42岁,在大陆西部一个城市生活,还算是个大陆好的大学计算机毕业,在NEC做过8年微波网络设计和海外项目管理;在一个上市企业做过运营管理;在新创毫米波雷达企业做过运营和市场管理...就这样的情况,依然在企业裁员后,年龄歧视严重,4个月了没有找到工作。
自己努力的学习点视频剪辑技能,搞搞所谓youtube的节目,希望能靠这个有机会未来养活自己。
生活不易啊,其实在这里论坛看看,香港真的算好多了,起码肯干总能有份工作,大陆的一旦年纪到40左右失去工作,除非自己创业开公司,否则真的就很难了!

天滅中共

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestfool 於 2020-1-17 08:06 AM 發表

大陆人42岁,在大陆西部一个城市生活,还算是个大陆好的大学计算机毕业,在NEC做过8年微波网络设计和海外项目管理;在一个上市企业做过运营管理;在新创毫米波雷达企业做过运营和市场管理...就这样的情况,依然在企业裁员后,年龄歧视严重,4个月了没有找到工作。
自己努力的学习点视频剪辑技能,搞搞所谓youtube的节目,希望能靠这个有机会未来养活自己。
生活不易啊,其实在这里论坛看看,香港真的算好多 ...
錯錯錯

香港40歲,仲搵到錢既來來去去都是地盤,地盤,同埋地盤。(香討d人咁講)

大陸無地盤嗎?

回覆 引用 TOP

出面又有post唱好地盤了。。。

回覆 引用 TOP

40歲+傷殘咪仲PK

我要做師奶中的股神,茶餐廳中的特約財經演員。
若有一技之長,哪怕沒有工作呢?

引用:
原帖由 garykuok 於 2020-1-17 02:20 PM 發表

40彼+傷殘咪仲PK
大把義士被打到傷殘,相信會對醫療、社福造成好大壓力!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]