• 瀏覽: 1,675
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
用緊上手舊式燈盤,係咪可以改用電子火牛而繼續用舊式光管,還是可以換成led光管最方便(現時的燈盤可繼續用返?),改做邊樣最平/慳$慳電(要搵人做,自己唔識換,大約十個燈盤要幾$)
網上見電子牛eb e136 tld 45/隻,另安裝更換25(最低消費350)

熱賣及精選
引用:
原帖由 崖上粗俗的人 於 2020-1-16 02:35 PM 發表

用緊上手舊式燈盤,係咪可以改用電子火牛而繼續用舊式光管,還是可以換成led光管最方便(現時的燈盤可繼續用返?),改做邊樣最平/慳$慳電(要搵人做,自己唔識換,大約十個燈盤要幾$)
網上見電子牛eb e136 tld 45/隻,另安裝更換25(最低消費350)
...
換曬led光管就最方便,唔使换牛,自己换都得。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-16 02:38 PM 發表

換曬led光管就最方便,唔使换牛,自己换都得。
文兄,教下我點換,d線好似好亂

引用:
原帖由 崖上粗俗的人 於 2020-1-16 02:45 PM 發表

文兄,教下我點換,d線好似好亂

崖兄,
唔使理D火牛,只需將粒starter擰走佢就得,
買返同長度嘅T5(5/8")或T8(1")直徑,直接裝上去就得,
可以淘平好多,約10零廿蚊一枝。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-16 02:52 PM 發表

崖兄,
唔使理D火牛,只需將粒starter擰走佢就得,
買返同長度嘅T5(5/8")或T8(1")直徑,直接裝上去就得,
可以淘平好多,約10零廿蚊一枝。
唔該文兄,稍後我買一兩支光管返嚟實驗先,成功換好至再報告

回覆 引用 TOP

L E D管有幾度
有些要改線路才用到
要注意買錯L ED管

菲利蒲某隻不須拆火牛
换埋佢附送電子「士達」

有些L E D光管用不到
因為L和N在一邊兩隻光管腳
另一邊兩隻光管脚不接電

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
引用:
原帖由 powerantivirus 於 2020-1-16 03:16 PM 發表

L E D管有幾度
有些要改線路才用到
要注意買錯L ED管

菲利蒲某隻不須拆火牛
换埋佢附送電子「士達」

有些L E D光管用不到
因為L和N在一邊兩隻光管腳
另一邊兩隻光管脚不接電 ...
我淨係知道而家燈盤係用緊呢隻

點先知道唔會買錯光管類型呢

引用:
原帖由 崖上粗俗的人 於 2020-1-16 03:21 PM 發表

我淨係知道而家燈盤係用緊呢隻

點先知道唔會買錯光管類型呢
多數都係兩邊供電型,如果唔放心買之前問下佢。

回覆 引用 TOP

收到文兄

回覆 引用 TOP

傳統光管才36W
無第二隻

LED 4尺光管
細一半數
會寫明N,L,LED

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html

回覆 引用 TOP

文兄、power 兄
呢款係咪應該都啱呢

引用:
原帖由 崖上粗俗的人 於 2020-1-16 03:58 PM 發表

文兄、power 兄
呢款係咪應該都啱呢
我都係用緊呢隻

就咁蚊走粒士撻就可以,唔駛拆開佢。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-16 04:02 PM 發表

我都係用緊呢隻

文兄唔該晒
價錢唔貴,就算燈盤唔得,試下都無妨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-16 04:05 PM 發表

就咁蚊走粒士撻就可以,唔駛拆開佢。
ok, thanks

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]