• 瀏覽: 16,272
  • 回覆: 88
  • 追帖: 7
小弟今早屯門公路出九龍方向!前車急停!小弟剛好跟著急停!而我後車停唔切!炒左落我到!之後搞到我推左前車一下!有前後cam影哂!我想了解下個流情應該要點做?有交警黎左!7日內去搵佢落口供!後車口頭認左數!現在不秋不彩!估計知道私了唔到!要搵保險賠!我車由現場拖左去車房!車房話最了6-8萬!之後我都係決定返廠再報一次價!想問一下我係咪需要自己搵公証行搞份報告?同埋之後既流情!thx各師兄

精選汽車
Uber車

引用:
原帖由 kwaiyuen仔 於 2020-1-17 02:10 AM 發表

Uber車
唔明!我係渣車開工!不過唔係做uber!thx

回覆 引用 TOP

呢度6-8萬、咁車房話回番幾多錢俾你?

全保定3保?

claim全保就返原廠, 原廠會同你跟晒, 教埋你點做, 不過你會蝕一D, 仲可能扣ncb, 但一定有得賠.

claim 3保就要搵公證行影相先可以整車, 有D車房可以幫你搵埋, 告對方不小心駕駛, 有咗判決就俾公證行追討對方, 如果條數大可以搵律師(超過5萬), 連律師費都claim埋佢. 不過3保有風險, 就係對方玩野寧願破產都唔賠, 咁你就有排煩.

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-1-17 02:44 AM 發表

全保定3保?

claim全保就返原廠, 原廠會同你跟晒, 教埋你點做, 不過你會蝕一D, 仲可能扣ncb, 但一定有得賠.

claim 3保就要搵公證行影相先可以整車, 有D車房可以幫你搵埋, 告對方不小心駕駛, 有咗判決就俾公證行追討對方, 如果條數大可以搵律師(超過5萬), 連律師費都claim埋佢. 不過3保有風險, 就係對方玩野寧願破產都唔賠, 咁你就有排煩. ...
thx 師兄!小弟部車只有3保!豐田初步估價最小要15萬!我部車買返黎都只係12萬幾!預左要搵公証行搞!如果整既價貴過車價是否會注銷?

引用:
原帖由 wahwong1988 於 2020-1-17 02:51 AM 發表

thx 師兄!小弟部車只有3保!豐田初步估價最小要15萬!我部車買返黎都只係12萬幾!預左要搵公証行搞!如果整既價貴過車價是否會注銷?
係, 保險公司會當total loss計, 只係賠同年份收車價(唔係買車價, 即係你買返同年份車都要貼錢), 仲有保險公司會收返你架車, 當同你買斷.

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-1-17 02:54 AM 發表

係, 保險公司會當total loss計, 只係賠同年份收車價(唔係買車價, 即係你買返同年份車都要貼錢), 仲有保險公司會收返你架車, 當同你買斷.
其實我寧願佢賠車價比我!整完賣又比人殺價!車房話條陣入左成6-7吋!都幾嚴重!現依即只打算豐田報左價搵埋公証行出報告先!整就應該唔會整了!只擔心佢報告唔比我注銷部車!

第一次撞車!真係有點不知所措!都幾煩!搞完一大輪返到屋企放鬆返個人先黎發現駁頭同條頸痛!打算明天去排急症睇一睇!

記得睇埋精神科,你知啦撞車心理陰影好大㗎

引用:
原帖由 wahwong1988 於 2020-1-17 03:02 AM 發表

第一次撞車!真係有點不知所措!都幾煩!搞完一大輪返到屋企放鬆返個人先黎發現駁頭同條頸痛!打算明天去排急症睇一睇!
claim埋後車
你個人休息
有事記得報車手獎

樓主你個情況先搵公證行影相,出街整好過啦,你架車年份幾多

車房6/8 萬個價好似稍為高啲你同佢熟嗎,可能你再問下其他車房

引用:
原帖由 tales_joe 於 2020-1-17 05:40 AM 發表

記得睇埋精神科,你知啦撞車心理陰影好大㗎
三五七年後 仲未收到錢換新車
心理不平衡 車價又貴咗 點算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2020-1-17 06:51 AM 發表

樓主你個情況先搵公證行影相,出街整好過啦,你架車年份幾多
13年尾!18年先香港落地!19年頭先拎車

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]