• 瀏覽: 3,916
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
活動日期 : 2020年3月22日 (星期日)

活動地點 : 香港科學園高錕會議中心廣場(金蛋)

活動時間 : 上午7時30分 – 下午1時30分
項目 : 女子10.11公里, 3公里及1公里

最低籌款額 : 成人$330, 1公里小童每位$280

早鳥優惠,優惠有效期至2020年1月24日。首500名報名更可獲得環保杯乙隻,送完即止!

https://www.plan.org.hk/zh/起跑-為女孩加油-2020/

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-1-17 09:13 AM 發表

活動日期 : 2020年3月22日 (星期日)

活動地點 : 香港科學園高錕會議中心廣場(金蛋)

活動時間 : 上午7時30分 – 下午1時30分
項目 : 女子10.11公里, 3公里及1公里

最低籌款額 : 成人$330, 1公里小童每位$280

早鳥優惠,優惠有效期至2020年1月24日。首500名報名更可獲得環保杯乙隻,送完即止!

https://www.plan.o ...
其實我可唔可以去平機會投訴,點解會有呢D單一性別既比賽?唔止一個,之前都有個nike辦的又係咁

但係就完全無一個係for男生跑步的比賽!點解?
我唔係講笑,我一定會去投訴,唔投訴我死全家!

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-17 09:41 AM 發表

其實我可唔可以去平機會投訴,點解會有呢D單一性別既比賽?唔止一個,之前都有個nike辦的又係咁

我唔係講笑,我一定會去投訴,唔投訴我死全家! ...
我睇就唔得喇,除非同一個賽事冇合理解釋男女收費有別咁就有機會

跑步啫,又唔係唔使$,死乜鬼全家呀

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-1-17 09:56 AM 發表

我睇就唔得喇,除非同一個賽事冇合理解釋男女收費有別咁就有機會

跑步啫,又唔係唔使$,死乜鬼全家呀
其實根本就唔夠女性參與跑步運動
同埋好多時女性就嫌要同男士一齊跑
所以有女性為主嘅跑步比賽係全世界各地都流行

引用:
原帖由 zerobyte 於 2020-1-17 09:59 AM 發表

其實根本就唔夠女性參與跑步運動
同埋好多時女性就嫌要同男士一齊跑
所以有女性為主嘅跑步比賽係全世界各地都流行
我係男,我都嫌同女士一齊跑,咁點解唔整個 愛.男孩 跑步?
我想講埋nike既時候,上網check check,好似已經無搞,最後一次已經係2016年... (可以真係有人投訴性別歧視)

我份人係咁,路見不平一定出聲,睇下呢個愛女孩 會唔會搞得成啦!

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-17 10:15 AM 發表

我想講埋nike既時候,上網check check,好似已經無搞,最後一次已經係2016年... (可以真係有人投訴性別歧視)

我份人係咁,路見不平一定出聲,睇下呢個愛女孩 會唔會搞得成啦! ...
有好多運動比賽quota其實先填滿女性再比男性
要發展男女平均就係甘做

引用:
原帖由 zerobyte 於 2020-1-17 10:19 AM 發表

有好多運動比賽quota其實先填滿女性再比男性
要發展男女平均就係甘做
呢個係內部問題
正如公司請人,係好想請個女仔既,都唔會直接嚮招聘廣告度講,只會自己暗中西走班男應徵者

你而家大鑼大鼓話只限女性參加,你今次仲唔死呀?

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-17 10:38 AM 發表

呢個係內部問題
正如公司請人,係好想請個女仔既,都唔會直接嚮招聘廣告度講,只會自己暗中西走班男應徵者

你而家大鑼大鼓話只限女性參加,你今次仲唔死呀? ...
咁佢搞個比賽都有權選擇乜嘢年紀同埋性別
例如女性嘅年齡組別可能係十歳一組
而男性係五歲一組
好多時根本就唔夠女性

回覆 引用 TOP

師兄我支持你呀,但一講就俾班狗公出黎插,"乜乜風度","唔係男人"… 呢啲說話,社會就係咁(尤其香港),女既會幫女,男既會幫女,男既唔會幫男,做成女權過大就係咁黎
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-17 09:41 AM 發表

我唔係講笑,我一定會去投訴,唔投訴我死全家! ...

回覆 引用 TOP

330蚊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-1-17 10:15 AM 發表

我份人係咁,路見不平一定出聲,睇下呢個愛女孩 會唔會搞得成啦! ...
你乜西都嫌, 都多卵魚兼嫲撚飯, 只係你自己唔自知.

鷄毛在手, 愈刪愈有!

回覆 引用 TOP

重點系(歧視)定義系咩? 長者搭巴士優惠算唔算價格歧視,
任何舉辦者都可以舉辦 (愛. 麻甩佬) 起跑! 2020, 你會唔會參與?

你專登講到咁極端,咁貶義既字眼就梗係冇人玩啦,咁你唔好講腐女跑剩女跑?如果用型男跑猛男跑,我唔信冇人參加。
引用:
原帖由 tfyl 於 2020-1-21 02:32 PM 發表

重點系(歧視)定義系咩? 長者搭巴士優惠算唔算價格歧視,
任何舉辦者都可以舉辦 (愛. 麻甩佬) 起跑! 2020, 你會唔會參與?

引用:
原帖由 funnypet 於 2020-1-21 04:06 PM 發表

你專登講到咁極端,咁貶義既字眼就梗係冇人玩啦,咁你唔好講腐女跑剩女跑?如果用型男跑猛男跑,我唔信冇人參加。
顯然, ”型男”, ”小鮮肉” 跑市場潛力仲未被發掘, 並唔系歧視問題

回覆 引用 TOP

依家唔只係講歧視問題,每一場比賽都要申請,樓上有人話“好多時根本唔夠女性”,即係女性根本市場已經夠細(相對男性),仲要攞左個quota黎攪啲女性專屬,咁更加會令到男性需求既市場少左選擇,依家唔係講緊一兩場,你上網睇下呢幾個月有幾多場只俾女性跑丫

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]