• 瀏覽: 3,972
  • 回覆: 15
想問問約一年前楂公司車發生交通意外,不能和解,上庭已遭罰款,但剛剛收到律師行作民事訴訟,要賠償,我可以怎辦!(舊公司已離職)(公司車購買全保)

精選汽車
引用:
原帖由 xx1979xx 於 2020-1-18 01:21 AM 發表

想問問約一年前楂公司車發生交通意外,不能和解,上庭已遭罰款,但剛剛收到律師行作民事訴訟,要賠償,我可以怎辦!(舊公司已離職)(公司車購買全保) ...
正常程序一告就公司連司機一齊告, 最緊要表明自己當時係僱員, 拉埋公司落水, 公司車有保險梗係由公司賠.

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-1-18 09:24 AM 發表

正常程序一告就公司連司機一齊告, 最緊要表明自己當時係僱員, 拉埋公司落水, 公司車有保險梗係由公司賠.
謝謝你回覆,律師行話會send多一份到舊公司,我已聯絡左舊公司,我再想問是否公司保險會處理,或我也要負責番一部份?

引用:
原帖由 xx1979xx 於 2020-1-18 10:05 AM 發表

謝謝你回覆,律師行話會send多一份到舊公司,我已聯絡左舊公司,我再想問是否公司保險會處理,或我也要負責番一部份?
正常員工犯錯由公司賠, 3保係公司買, 員工冇買3保點賠?

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-1-18 10:44 AM 發表

正常員工犯錯由公司賠, 3保係公司買, 員工冇買3保點賠?
明白,因為果個司機要clam受傷未能工作19天,所以佢現在經律師行民事索償受傷影響收入,所以我有d擔心,索償過大~(公司車買全保,是否保障埋民事索償)現睇下舊公司會點處理~或我需要負責什麼!
謝謝

你無買責任保如果輸咗咪自己比囉!無得比就被破產丶舊公司就清盤。

只要係因工及有雇傭關係,僱主都要負責,你唔賠就僱主賠

引用:
原帖由 860 於 2020-1-18 04:22 PM 發表

你無買責任保如果輸咗咪自己比囉!無得比就被破產丶舊公司就清盤。
打工楂公司車,無可能自己買左3保或全保,已我所知公司車係買左全保。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-1-18 05:23 PM 發表

只要係因工及有雇傭關係,僱主都要負責,你唔賠就僱主賠
謝謝🙏明白晒!因比較擔心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xx1979xx 於 2020-1-18 04:08 PM 發表

明白,因為果個司機要clam受傷未能工作19天,所以佢現在經律師行民事索償受傷影響收入,所以我有d擔心,索償過大~(公司車買全保,是否保障埋民事索償)現睇下舊公司會點處理~或我需要負責什麼!
謝謝 ...
理論上如果公司當時有報保險, 佢肯跟進, 就由保險賠. 最怕係公司諗縮數唔報, 對方追又側側膊, 又或者執笠冇人跟, 咁就麻煩, 你就隨時要上身.

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-1-18 05:49 PM 發表

理論上如果公司當時有報保險, 佢肯跟進, 就由保險賠. 最怕係公司諗縮數唔報, 對方追又側側膊, 又或者執笠冇人跟, 咁就麻煩, 你就隨時要上身.
明白晒~現在唯有等舊公司點攪~

回覆 引用 TOP

乜都米做,等舊公司處理,否則會被踢保。

回覆 引用 TOP

直接交文件俾燕梳佬,刻不容緩。

回覆 引用 TOP

現在舊公司跟進,吾諗啦! 最好吾好搵我啦^.^

回覆 引用 TOP

公司未執笠,都由車保搞掂,佢當時如冇報燕疏,都係車主負責,信就兩份都會收。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]