• 瀏覽: 9,023
  • 回覆: 70
  • 追帖: 2
[隱藏]
轉載~https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200118/bkn-20200118101126879-0118_00822_001.html


一眾四驅越野車車主今早(18日)將數十架越野車停泊在中環龍和道一帶,抗議政府計劃一刀切淘汰歐盟四期柴油商業車輛,迫使他們需在指定限期內放棄其愛驅。有車主批評,由外國引入的四驅越野車符合歐洲環保水平,狠斥香港法例落後,竟要求車主放棄具價值的車輛。有車主不排除提出司法覆核。立法會環境事務委員會將於下周三(22日)討論事宜。                                                

近40名車主將「環保政策不環保、浪費資源好離譜」、「唔該畀條生路」等示威標語貼在車身上,期後慢駛前往政府總部,向環境局代表遞交請願信。香港汽車及交通關注組召集人葉世雄表示,現時全港有約700輛四驅越野車,均屬私人擁用,並非用作商業用途,認為政府不應全面淘汰相關車輛,又指世界各地車迷爭相入手此類四驅越野車,部分車已停產,港府卻要求淘汰及迫使車主放棄,形容事件將成國際車壇笑話,有車主明言不排除提出司法覆核,推翻政府決定。
                                                
另一車主區先生指,由外國引入約60萬港元的愛驅,大讚車輛負重力強,適合行走不同路段。他強調其環保水平符合歐洲標準,惟香港法例落後,要求車主淘汰愛驅,對此感心痛。  
                                               
環境局提交到立法會的文件指,歐盟四期車輛排放的可吸入懸浮粒子和氮氧化物分別佔全港車輛排放量的23%及19%。未來計劃透過資助車主分階段淘汰歐盟四期柴油商業車輛,減少路面空氣污染物排放,從而進一步改善空氣質素。政府已預留71億港元用作發放特惠資助,料在今年第四季推行此特惠資助計劃,最後一批車輛將於2027年年底淘汰。                                                
數十架越野車停泊在中環龍和道一帶。(何青霞攝)
葉世雄指現時全港有約700輛四驅越野車,均屬私人擁用,政府不應全面淘汰。(何青霞攝)







政府計劃一刀切淘汰歐盟四期柴油商業車輛,迫使他們需在指定限期內放棄其愛驅。



精選汽車
環境局昨向立法會提交文件,指為改善空氣質素,將推出多項措施,包括淘汰全港約4萬部歐盟四期柴油商業車,並預留71億元作特惠資助,最快今年第4季推行。環境局局長黃錦星今午在facebook直播時表示,路邊九成半空氣污染物與商用車有關,至於是否「一刀切淘汰柴油車」,他表示為「有過程」,高污染車會逐步淘汰,下周會在立法會討論。

另外有網民指,當時購買歐盟四期柴油商業車時,並無指15年淘汰,批評政府做法不近人情。他表示應對氣候變化情況嚴峻,「十年前劏又不太好」,他又引述數據,指之前淘汰8萬多部歐盟前期汽車,減少3成路邊空氣污染。



回覆 引用 TOP

多撚謝班環保佬,有時間去譚X邦議員度搞搞佢,呢件都係環保界惡棍,相信好多人都唔介意幫佢裝修辦事處


出黎示威博下想黑牌轉白牌?比你博到的話個車價即刻升一倍!

多年黎用油渣慳左咁多燃油稅﹐首次登記稅又平過私家車﹐牌費又平!呢班阿叔真係當人傻定白痴?



[隱藏]
更係要啦!用油渣,正人渣,用舊油渣車,人渣中嘅人渣。
第六代abdlue油渣車都普及啦



回覆 引用 TOP

一班聲稱符合外國環保條例嘅人…歐四,咸豐年代嘅標準


回覆 引用 TOP

保留冇問題,跟當初車價百分比交污染費

跟著D需求突然消失晒



有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

明明政府推廣電動車就可以集中處理空氣污染 係要走去搞啲無謂嘢


回覆 引用 TOP

個車主都識講、符合歐洲環保水平
呢度係香港
正苦要2027 年前將歐盟四型車淘汰



回覆 引用 TOP

[隱藏]
一早要淘汰啦


回覆 引用 TOP

你地個部係輕型貨車 不是什麼越野車 車主買個時已經知道啦 依家先走出黎扮哂野 係條街見到你地又大黑煙又嘈又慢 呢個年代仲邊有車會咁 44噸貨櫃車排放都小污染過你部車好多倍 你仲好意思揸出街 你一個享受平油價 成街人吸你廢氣 大把電油越野車啦


回覆 引用 TOP

柴油車好似一早講咗到期要劏,唔好以為興趣大晒


回覆 引用 TOP

政府其實不用造太多野
只要求五年以上柴油車每半年驗一次車及收緊排氣標準就可以了!



回覆 引用 TOP

2014年製的c220D計唔計在內?


[隱藏]
你部車落後 怪邊個


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]