• 瀏覽: 10,546
  • 回覆: 128
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 青豆仔 於 2020-1-19 10:30 PM 發表

自己唔識裝修,亦都無經驗
黎緊入伙要搞裝修但係又唔識設計又唔識啲details,淨係成日有人提我要小心俾人屈錢
我點先可以避免到?有咩要留意?定係仲有啲良心裝修佬? ...
我每日返十二個鐘,大部分時間係見客開會睇數字,對裝修d野起初一d都唔識。

三年前賣樓買樓,選擇做全爆裝修,請左個設計師畫圖做設計,另外自己不斷上網吸取資料,睇吓人哋整左d乜,再加入自己風格

另外實際裝修上,本身打算用二百萬(冇同任何人講),比設計師圖比左三間vendor拎proposal

第一間大公司quote我170
第二間細公司quote 120
第三間老師父quote 80

我最後用最平果個,因為我知道最後埋單一定會再貴啲,而且我係諗住starting from cheap,可以多啲空間揀upgrade及用d靚d既料

而實情老師父有嘢叻又嘢麻麻,最後我將佢一部份工作鈎返出嚟比專門人做(廚房,傢俬及其他野),佢最後埋單90,而我總數埋單250萬

引用:
原帖由 kamman1234 於 2020-1-20 11:20 AM 發表

介紹/去中介平台就穩陣,價錢就睇你自己預算
我有搵啲中介平台例如jper
佢地係講到透明度好高
不過我身邊無識人有用過呢類平台,唔知操作起上黎係點

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-1-20 12:04 AM 發表

搵大型室內設計,可能係貴,但慳咗煩惱,賺咗健康,已值回票價~
好貴……?

引用:
原帖由 christ201430 於 2020-1-19 11:30 PM 發表

用兩, 三個月看 internet info to learn:

-別人裝修分享, 中伏
-裝修流程
-怎選裝修物料
-怎訂裝修合約
-怎選裝修師傅 (不要貪平, 要重手工口卑)
etc.

差的裝修會比不裝修災難十陪 ...
我就係怕你講嘅最後嗰句

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青豆仔 於 2020-1-20 11:57 AM 發表

好貴……?
你要健康,定要金錢??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

唔好搵個d中介平台
佢地都係抽d 裝修公司傭,有咩事都係幫住d公司多
同埋聽朋友講其實中介平台個班友其實都係唔識

引用:
原帖由 timmy3000 於 2020-1-20 11:56 AM 發表

我每日返十二個鐘,大部分時間係見客開會睇數字,對裝修d野起初一d都唔識。

三年前賣樓買樓,選擇做全爆裝修,請左個設計師畫圖做設計,另外自己不斷上網吸取資料,睇吓人哋整左d乜,再加入自己風格

另外實際裝修上,本身打算用二百萬(冇同任何人講),比設計師圖比左三間vendor拎proposal

第三間老師父qu ...
你認為你呢個策略啱定唔啱??

引用:
原帖由 青豆仔 於 2020-1-20 11:56 AM 發表

我有搵啲中介平台例如jper
佢地係講到透明度好高
不過我身邊無識人有用過呢類平台,唔知操作起上黎係點
我有朋友專係搵呢類中介搞裝修,從來唔搵熟人,認為仲可靠
不過我都唔知中介點運作尤其是錢銀交易方面

引用:
原帖由 薄絲妮 於 2020-1-20 12:05 PM 發表

我有朋友專係搵呢類中介搞裝修,從來唔搵熟人,認為仲可靠
不過我都唔知中介點運作尤其是錢銀交易方面
中咩介呀?懶gimmick咁;艇仔抽水就真!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 殘廁回收的廁紙 於 2020-1-20 11:59 AM 發表

唔好搵個d中介平台
佢地都係抽d 裝修公司傭,有咩事都係幫住d公司多
同埋聽朋友講其實中介平台個班友其實都係唔識
x2

回覆 引用 TOP

一定得!只要自己一手一腳做就可以喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨活潑的美人 於 2020-1-19 10:55 PM 發表

合約白紙黑字寫清楚所有用料細節,保養期同交貨期如有延期賠償金額,裝修要自己睇緊每一工程進度視察工程帶飲品比師傅
點睇工程進度?
外行人知道每個工序的先後及所需時間?

引用:
原帖由 msc07 於 2020-1-20 02:15 PM 發表

點睇工程進度?
外行人知道每個工序的先後及所需時間?
我合約有大約寫明 每個工序的先後及所需時間

引用:
原帖由 timmy3000 於 2020-1-20 11:56 AM 發表

第三間老師父qu ...
好佩服你,80萬的報價,鈎返咁多嘢出來都90萬找數,在商業社會.......

引用:
原帖由 christ201430 於 2020-1-20 02:22 PM 發表

我合約有大約寫明 每個工序的先後及所需時間
一般裝修佬會同你寫咁多嘢?除非室內設計公司,但代價是價錢貴一倍有多!這一倍價錢不是講三幾萬,可能最少都相差三幾拾萬,但手工不一定會是最好。
另外,你祇要有些少項加減及修改,就要雙方再雙討完工時間。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]