• 瀏覽: 10,544
  • 回覆: 128
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 msc07 於 2020-1-20 07:14 PM 發表

你是支付上期?唔俾餘下錢是否停工終止工程?
遲了五天/拾天,你祇是遲些俾錢繼續完成餘下的工程!不再找數就爛尾!
如無寫"完成以上工程, 才用再比錢", 仲大獲
總之, 合約越詳細越好, 寫好過無寫

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有時寫嘅嘢適可而止,迫得太埋,人地可以唔接。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-20 10:13 AM 發表

人善被人欺,莫用女接頭
相敬猶如賓,日子有好過
師傅莫用親,日後冇戚做
定下風水死線日期,安枕又無憂
貴嘢唔一定好,平嘢就一定差
女接頭 同 死線 可以講解下嗎

引用:
原帖由 殘廁回收的廁紙 於 2020-1-20 11:59 AM 發表

唔好搵個d中介平台
佢地都係抽d 裝修公司傭,有咩事都係幫住d公司多
同埋聽朋友講其實中介平台個班友其實都係唔識
搵間好裝修公司最緊要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nch862002 於 2020-1-20 07:04 PM 發表

你咩都唔識,最好搵設計公司。佢設計埋俾你,你過目諗下岩唔岩用
如果淨係搵裝修公司,要你自己諗點設計,你要花好多時間
有好多野,係打拆完之後就要決定點做,如電制位。而呢個又牽涉你將來傢俬擺位。會唔會浪費左,或者做太多變成冇用。
設計公司係最貴,但佢會出圖,你要求點,就盡量跟足俾你
裝修公司都貴,但你要話俾佢知,你想點,要點,佢同你夾工程
師傅最平,但一個師傅未必係專科做晒。好睇你遇唔遇到好

如果你 ...
講得好

回覆 引用 TOP

唔裝修囉

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-20 08:07 PM 發表

女接頭 同 死線 可以講解下嗎
莫用女接頭……
我都講過,當年裝修中,太太上去見到企缸水龍頭已造好但造低咗,問在場設計師工頭,答覆係 : 唔算低,用得架啦……
之後我上到去,見到就話 : 正常係1.1米高架喎…,
此時設計師即笑笑口答 : 哦,冇問題,即刻改……
即係話,用男人同佢地傾會好D,唔俾佢地蝦女人!

死線……
係請過風水師傅擇咗入伙日期,裝修師傅未必敢拖,因為風水嘢唔夾,任何人都會發爛渣!
話時話,有冇搵師傅擇日子,佢鬼知!

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-20 08:32 PM 發表

莫用女接頭……
我都講過,當年裝修中,太太上去見到企缸水龍頭已造好但造低咗,問在場設計師工頭,答覆係 : 唔算低,用得架啦……
之後我上到去,見到就話 : 正常係1.1米高架喎…,
此時設計師即笑笑口答 : 哦,冇問題,即刻改……
即係話,用男人同佢地傾會好D,唔俾佢地蝦女人!

死線&he ...
文兄都咁呃?佢係裝修公司 定個師傅咁答你?

原來風水日師傅咁驚

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-20 08:38 PM 發表

文兄都咁呃?佢係裝修公司 定個師傅咁答你?

原來風水日師傅咁驚
係設計師,師傅只係聽設計師話。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-20 08:39 PM 發表

係設計師,師傅只係聽設計師話。
文兄咁醒自己搞啦 做咩俾設計師食

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-20 08:49 PM 發表

文兄咁醒自己搞啦 做咩俾設計師食
好費神的,响第度搵錢好過。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-20 08:53 PM 發表

好費神的,响第度搵錢好過。
裝左幾銀埋單

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-20 08:55 PM 發表

裝左幾銀埋單
五年前全爆全換近50個,帶個喼入去就住得,
700呎實用

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-1-20 09:01 PM 發表

五年前全爆全換近50個,帶個喼入去就住得,
700呎實用
哇700尺 珮服 有無4房?

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-1-20 09:04 PM 發表

哇700尺 珮服 有無4房?
no,2厠。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]