• 瀏覽: 7,650
  • 回覆: 68
  • 追帖: 18
兩年前第一次獨遊福岡用SunQ 3 Days Pass坐巴士去熊本、九重夢大吊橋、由布院,寫左遊記同大家分享自此就獨遊上癮,有機會再同大家分享
有興趣可以重溫
獨遊初體驗-熊本>九重夢大吊橋>由布院5天紅葉の旅
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27056294&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

今次已經第5次去福岡,好耐無係度寫遊記同大家分享

2020年1月1日開始美好的一天,寄完行李就去食個早餐先

已經黎過幾次,一個人就坐巴士又平又方便同家人朋友就搭的士抵1-2xxxyen

福岡空岡坐巴士係博多巴士總站行2分鐘到酒店,第一次獨遊時住過Nishitetsu Hotel Croom

鐘意個Lobby幾靚有時會係度Hea

鐘意佢有女性房間有溫泉樓下Lawson拍卡出入

梳妝鏡下勉強開到29吋喼🧳

熱賣及精選
引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 12:04 AM 發表

兩年前第一次獨遊福岡用SunQ 3 Days Pass坐巴士去熊本、九重夢大吊橋、由布院,寫左遊記同大家分享自此就獨遊上癮,有機會再同大家分享
有興趣可以重溫
獨遊初體驗-熊本>九重夢大吊橋>由布院5天紅葉の旅https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27056294&utm_source=copy&utm_campaig ...

Check-in放低行李已經7點酒店Lobby有免費飲品,飲杯綠茶就出去博多駅JR綠色窗口換好車票就上Hakata City食晚餐
出發前係KK Day買北九州JR 3 Days Pass平過HKE同日本買

博多駅仲有聖誕燈飾🎄🎅🏼️好靚

新年期間好多人排隊換指定席,出發前上網預約左由布院之森,點知原來我帶錯卡最後都換唔到由布院之森攪左好耐換住3日嘅車票之後再改

2020年第一個晚餐一定要食好d本來想食人形町今半已經無位,笑樂牛腸鍋又要排。
最後揀左呢間うなぎ德鰻魚飯唔洗等,去過日本🎌咁多次都係第一次食鰻魚飯唔出名但已經好味過香港食嘅好多

食完就返酒店浸溫泉Lawson買Haagen-Daz乳酪
開心果布甸做宵夜
第一日完明天早起出發開始第一日JR北九洲JR PASS 3 Day Pass去嬉野溫泉

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 12:36 AM 發表

食完就返酒店浸溫泉Lawson買Haagen-Daz乳酪
開心果布甸做宵夜
第一日完明天早起出發開始第一日JR北九洲JR PASS 3 Day Pass去嬉野溫泉 ...
第一站佐賀嬉野溫泉️早一晚劃好指定席車票
博多駅🚉乘搭鹿兒島本線往佐世保方向

劃定晒但之後每日都改純粹影同我搭嘅班次有出入

11月佐賀熱氣球節🪂已過,沿途仍見到熱氣球🎈

武雄溫泉駅下車往南口方向轉乘嬉野溫泉巴士

嬉野最出名宗庵よこ長湯豆腐用嬉野泉水做
等左2年終於食到,不過無我想像中滑同豆香味
清清地做早餐就幾適合

食完隔離有個足蒸し湯,係無料蒸腳同足湯廣場坐底

呢度無咩遊客,好寧靜坐下休息下幾舒服
嬉野泉水係美肌溫泉浸完即滑

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 01:08 AM 發表

嬉野泉水係美肌溫泉浸完即滑 ...

頭先搭巴士係觀光案內所有1500yen湯券,可以去3間唔同溫泉,我唔想咁趕同都唔浸得幾耐又未必再返黎就無買

行到多年歷史嬉野溫泉有好多遊客浸日湯只需420yen,不過我一早plan好來浸和樂園綠茶湯溫泉就無入去

嬉野豊玉姫神社 係求美肌神保佑皮光肉滑
據說摸完條鯰魚就會好似鯰魚咁滑 🐋

係溫泉街買完手信就開Google Map行去和樂園日浸溫泉,今次一個人唔一泊兩食寧願返博多行街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 01:08 AM 發表

嬉野泉水係美肌溫泉浸完即滑 ...

嬉野有美肌溫泉之稱泉水好滑好多日歸溫泉

和樂園有露天風呂唔太大,特色在有茶包浸內服外敷🧖🏻‍♀️日浸收費1000Yen

美肌神保佑真係即時白滑左不過保得一時又保唔到一世都要靠後天努力
浸完就等巴士去返武雄溫泉JR去鳥栖Outlet睇下1月減價有無野啱,最後都係返博多食返之前食過嘅壽司同幫同事買野就返酒店浸溫泉宵夜休息第二日完

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 02:00 AM 發表

開始使用北九州JR PASS
今日一早出發長崎車程2個鐘
早餐係博多站買左牛角🥐上車食

今日搭🚄JR特急海鷗號885 かもめ指定席,好正車身闊落可以掛衫,張枱原來收係座椅柄食完早餐先發現

到長崎站就再睇下指定席有無早小小,最後改左四點幾

再去《長崎市觀光案內所》出示Passport購買電車一日乘車券,就可以去晒長崎旅遊景點

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 02:47 AM 發表

再去《長崎市觀光案內所》出示Passport購買電車一日乘車券,就可以去晒長崎旅遊景點
第一個景點好沉重參觀💣原爆資料館
本身無打算黎,一來對歷史興趣不大,二來怕睇完會好難過但去長崎又無理由唔去下,估唔到睇到原子彈爆發所遺留下來嘅遺物係咁震撼令我有興趣睇落去,睇左成個鐘對歷史同原子彈幅射對平民百姓深遠影響,加深認識令我上左寶貴嘅一課

11:02分🕰停留投射原子彈爆發一刻
好震撼睇完個心唔舒服🥺歷史係無法改寫

最後一部分展示戰爭發展歷史同唔同國家所擁有武器就睇左小小就離開

支持九州遊記

引用:
原帖由 moonin 於 2020-1-20 03:07 AM 發表

第一個景點好沉重參觀💣原爆資料館
本身無打算黎,一來對歷史興趣不大,二來怕睇完會好難過但去長崎又無理由唔去下,估唔到睇到原子彈爆發所遺留下來嘅遺物係咁震撼令我有興趣睇落去,睇左成個鐘對歷史同原子彈幅射對平民百姓深遠影響,加深認識令我上左寶貴嘅一課

最後一部分展示戰爭發展歷史同唔同國家所擁有武器就睇左小小就離開 ...

睇完就行去平和公園走走,心情平和返開始覺得肚餓好快就去搵食

長崎除左茶碗蒸,睇小紅書仲有長崎港海鮮丼
坐電車到出島站。
今餐係食風景🛳望住個長崎海港好舒服
望住長崎海港午餐食海鮮丼別有一番風味,我點海膽麻麻地加上個飯熱,應該點其他海鮮好d

支持師姐

支持新年快閃,期待Ctse更新

我又係1月1日出發去九州, 不過我就去咗鹿兒島

我都好中意九州, 10月去既時候, 都係住CROOM, 同你諗法一樣, 中意佢lobby好靚, Lawson係正樓下, 同埋好近JR

你同我去既地方都相似, 我去咗由布院、武雄溫泉、門司巷同埋能古島...

I haven't been to Nagasaki for 10+ years.  Thanks for showing me the photos and reminding me this place.

支持九州遊記,
點景少遊客好舒服.

新手留名支持

道德經
第八章
上善若水。水善利萬物而不爭﹐處眾人之所惡﹐故幾於道。
居善地﹐心善淵﹐與善仁﹐言善信﹐政善治﹐事善能﹐動善時。夫唯不爭﹐故無尤。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]