• 瀏覽: 8,467
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
今時今日依然有公司內部招聘已找到合適人選,但又登廣告收一批應徵者來見工,跟本就多餘兼浪費時間。
大家試想想,人地可能有份工返緊,請假去見未必容易,HR或主管不停出戰術測試求職者EQ,唔請又打擊人至尊心。
甚至上去見工,連職位申請書都冇,但彈你Expected Salary過高,如果唔符合要求,仲乜要叫人上去見,工蕳人人都可
以蕳工,雙向局面。

熱賣及精選
如果佢地唔咁做, 個人事部無野做又會比人CUT

引用:
原帖由 fwho 於 2020-1-20 03:32 PM 發表

如果佢地唔咁做, 個人事部無野做又會比人CUT
比人CUT都唔好玩人,人事部除左請人,冇其他野做咩?

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-1-20 01:36 PM 發表

有其他野做係令一件事, 要話比老闆聽人事部有貢獻, 就睇一年有幾多INTERVIEW.
由其係大公司,好多野內定左都會定期請人返去玩

引用:
原帖由 fwho 於 2020-1-20 03:43 PM 發表

有其他野做係令一件事, 要話比老闆聽人事部有貢獻, 就睇一年有幾多INTERVIEW.
由其係大公司,好多野內定左都會定期請人返去玩
Agree,
大公司一貫手法

回覆 引用 TOP

循例懶公平,點都要出ads

回覆 引用 TOP

成日都甘
特別一些半政府部門
明明有人做緊,合約也都可以續,但是,都會出招聘廣告,其實,只是浪費廣告錢,個舊人繼續做
政府廢

以前有個同事咩人都會in,理由係佢send resume過來咪in下囉

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-1-20 03:36 PM 發表

炒人

再正確一點, 幫出聘書 / 解僱信 ,

幫在職員工計價 , TRAINING同搞下PARTY之類

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-1-20 03:18 PM 發表

今時今日依然有公司內部招聘已找到合適人選,但又登廣告收一批應徵者來見工,跟本就多餘兼浪費時間。
大家試想想,人地可能有份工返緊,請假去見未必容易,HR或主管不停出戰術測試求職者EQ,唔請又打擊人至尊心。
甚至上去見工,連職位申請書都冇,但彈你Expected Salary過高,如果唔符合要求,仲乜要叫人上去見,工蕳人人都可
以蕳工,雙向局面。 ...
證明你弓屍hr好得閒,屬裁員第一批人員

唔係。通常D公司為防止個新人返一陣唔返然後個位懸空,所以會繼續燈ad直至個同事過試用期。

回覆 引用 TOP

仲出post都唔緊要既,但玩鳩人就過份d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ywannal 於 2020-1-25 09:26 AM 發表

證明你弓屍hr好得閒,屬裁員第一批人員
扮做野扮繁忙點會咁易裁

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2020-1-21 02:48 PM 發表

成日都甘
特別一些半政府部門
明明有人做緊,合約也都可以續,但是,都會出招聘廣告,其實,只是浪費廣告錢,個舊人繼續做
政府廢
乾招,淨出招聘廣告唔會請人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]