• 瀏覽: 6,305
  • 回覆: 26
剛報左電單車, 幾個月後才考強制試, 想買開面頭盔學車, 見C兄 C姐話幾舊水有開面頭盔, 請問幾舊水?  我前排去佐敦頭盔x要$6xx-$7xx,  旺角廣華街利x 睇過開面都要$6xx,同full face差不多價。 請問$6xx 是否最實惠呢?   如果還有選擇,請推介邊間好同牌子,謝謝。
我不想淘寶買🙏🏻😅

熱賣及精選
引用:
原帖由 h_bbchu2 於 2020-1-20 11:42 PM 發表

剛報左電單車, 幾個月後才考強制試, 想買開面頭盔學車, 見C兄 C姐話幾舊水有開面頭盔, 請問幾舊水?  我前排去佐敦頭盔x要$6xx-$7xx,  旺角廣華街利x 睇過開面都要$6xx,同full face差不多價。 請問$6xx 是否最實惠呢?   如果還有選擇,請推介邊間好同牌子,謝謝。
我不想淘寶買🙏🏻😅 ...
台灣zeus 開面380蚊己有。你報邊間?

引用:
原帖由 kenkit1995 於 2020-1-21 12:35 AM 發表

台灣zeus 開面380蚊己有。你報邊間?
沙駕

引用:
原帖由 h_bbchu2 於 2020-1-21 08:51 AM 發表

沙駕
師兄, 請問邊間買3xx  見到出面有這牌子都要5至6百, 真係見吾到3xx😅, 請提供店名,謝謝

回覆 引用 TOP

我之前都係去利x買和學院一樣的開面盔,要$5xx,也找不到$3xx,不過比個意見你,如果$5xx的話其實可以選擇將來也會用的款式,我買了學院盔結果考完就買第二個,浪費金錢又多個冇用的

引用:
原帖由 26新手 於 2020-1-21 09:43 AM 發表

我之前都係去利x買和學院一樣的開面盔,要$5xx,也找不到$3xx,不過比個意見你,如果$5xx的話其實可以選擇將來也會用的款式,我買了學院盔結果考完就買第二個,浪費金錢又多個冇用的 ...
人地話開面易睇位考試睇位方面些,唸住考完先買full face , 想平平地買過頭盔。 但平full face 都係6百幾, 開面要5百幾, 我覺得好吾抵😅😅

引用:
原帖由 h_bbchu2 於 2020-1-21 10:32 AM 發表

人地話開面易睇位考試睇位方面些,唸住考完先買full face , 想平平地買過頭盔。 但平full face 都係6百幾, 開面要5百幾, 我覺得好吾抵😅😅
開面fullface我也有,我自己感受係睇嘢方面其實差不多,較安全一定係fullface,但開面就方便d,例如你入油打呔氣買外賣揭起就可以,市區塞車也冇咁易有霧氣,細羊也大多數放得落,所以我行市區就戴開面,要去新界行highway就fullface,你可以就你自己將來用途來決定。

去鴨寮街愛X堡睇下啦

引用:
原帖由 darkvaderforce 於 2020-1-21 11:33 AM 發表

去鴨寮街愛X堡睇下啦
謝謝🙏🏻

回覆 引用 TOP

幾舊水都咁慳... 點解仲要學人玩車...換次油都唔只

引用:
原帖由 26新手 於 2020-1-21 11:05 AM 發表

開面fullface我也有,我自己感受係睇嘢方面其實差不多,較安全一定係fullface,但開面就方便d,例如你入油打呔氣買外賣揭起就可以,市區塞車也冇咁易有霧氣,細羊也大多數放得落,所以我行市區就戴開面,要去新界行highway就fullface,你可以就你自己將來用途來決定。 ...
謝謝指教, 我會好好唸唸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vacationhk 於 2020-1-21 01:19 PM 發表

幾舊水都咁慳... 點解仲要學人玩車...換次油都唔只
😅😅 因為唸住日後只用full face, 開面怕用吾著, 吾想浪費金錢又怕考試睇位吾夠開揚撞到雪糕桶

引用:
原帖由 h_bbchu2 於 2020-1-21 01:36 PM 發表

😅😅 因為唸住日後只用full face, 開面怕用吾著, 吾想浪費金錢又怕考試睇位吾夠開揚撞到雪糕桶
咁做咩唔買FULL FACE, 帶FULL FACE如果連雪糕桶都望唔倒, 一早無人買FULL FACE, 學過電單車都知渣電單車視線唔會望近, 只望遠, 根本FULL FACE就無影嚮. 我覺得FULL FACE 同開面最大分別係爬頭個時望隔離綫有無車, 開面可以擰少D頭就睇到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 darkvaderforce 於 2020-1-21 11:33 AM 發表

去鴨寮街愛X堡睇下啦
愛x堡賣MT頭盔,雖然不是什麼大牌子但如果以平價嚟講我覺得ok,也大多數有雙認証。

引用:
原帖由 h_bbchu2 於 2020-1-21 01:36 PM 發表

如果一心想考車牌揸車,買隻好的係值得投資,唔止係安全問題,重係會令你較舒適,畢竟係貼身裝備,用過好的你就番唔到轉頭

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]