• 瀏覽: 6,348
  • 回覆: 48
  • 追帖: 2
係大和8木站轉。。方便嗎?係咪對面月台就係。。加買特急卷1930日元嗎?

熱賣及精選
百幾人睇過。。但...無人搭過..

搭過幾次由大阪去名古屋,不過係難波上車,未試過由京都出發。京都去名古屋搭近鉄要三個半鐘,應該唔多人會咁搭。大和八木去名古屋特急券1640YEN,京都去大和八木月台係1/F,而大和八木去名古屋月台係2/F。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2020-1-21 23:33 發表

搭過幾次由大阪去名古屋,不過係難波上車,未試過由京都出發。京都去名古屋搭近鉄要三個半鐘,應該唔多人會咁搭。大和八木特急券1640YEN,京都去大和八木月台係1/F,去名古屋月台係2/F。
https://www.kintetsu.co.jp/foreign/chinese-han/about/station/yard/img/yamato_yagi.png ...
搭特急。。最快2個半鐘

回覆 引用 TOP

即係要上一層?

回覆 引用 TOP

時間多可以考慮

回覆 引用 TOP

你搭果班係京都發特急,咁特急券係1930YEN先啱,呢班車應該係大和八木1號月台落,2號月台上去名古屋列車,咁你啱,轉車過對面月台就得。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2020-1-21 23:46 發表

你搭果班係京都發特急,咁特急券係1930YEN先啱,呢班車應該係大和八木1號月台落,2號月台上去名古屋列車,咁你啱,轉車過對面月台就得。
根據近鐵網內講。。轉車祇需3分鐘。。。照計係對面月台先啱

試過奈良搭特急往伊勢,再往名古屋。從京都可搭近鉄往奈良旁的西大寺轉特急。

但這是兜彎,如京都直接去名古屋,寧願搭高速巴士(當然新幹線最快)

引用:
原帖由 Nasdap 於 2020-1-21 23:57 發表

試過奈良搭特急往伊勢,再往名古屋。從京都可搭近鉄往奈良旁的西大寺轉特急。

但這是兜彎,如京都直接去名古屋,寧願搭高速巴士(當然新幹線最快)
新幹線去名古屋要5千幾日元。。但我買近鐵5day plus pass..無理由唔搭近鐵。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngno39 於 2020-1-21 11:50 PM 發表

根據近鐵網內講。。轉車祇需3分鐘。。。照計係對面月台先啱
你啱,因為呢班車係京都去賢島,會係1號月台落,去名古屋就過對面2號月台轉車。如果搭其他由京都到既車就會係5號月台落(1/F),再上返1、2號月台(2/F)轉車。

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2020-1-22 00:00 發表

你啱,因為呢班車係京都去賢島,會係1號月台落,去名古屋就過對面2號月台轉車。如果搭其他由京都到既車就會係5號月台落(1/F),再上返1、2號月台(2/F)轉車。 ...
多謝你嘅資料。。我知道了。。

回覆 引用 TOP

用PASS又就到班次搭呢班都OK,2個半鐘車可以接受,轉車又只係過對面月台基本上同唔駛轉車一樣。如果唔介意比多D錢就梗係搭新幹線,半個鐘就到慳返唔少時間。

回覆 引用 TOP

一日有好多班架係話。。?唔止好似樓上講到得一班。。?

引用:
原帖由 ngno39 於 2020-1-22 12:11 AM 發表

一日有好多班架係話。。?唔止好似樓上講到得一班。。?
要咁放便轉車的唔多,早晚各兩班,其他班次要上一層轉車的就唔少。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]