• 瀏覽: 2,333
  • 回覆: 17
蒸氣殺菌

附件

IMG_20200124_085223.jpg(66.01 KB)

2020-1-24 08:57 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 张家劲 於 2020-1-24 09:17 AM 發表

60度以上半小時有用!
你部機洗衫都有用呢個功能 ?

溫馨提示!!有D纖維唔可以高溫處理

引用:
原帖由 joly288 於 2020-1-24 03:48 PM 發表

溫馨提示!!有D纖維唔可以高溫處理
多謝提醒,主要係綿質衣物

回覆 引用 TOP

一直用60度水洗衫,部機可以選擇90度,試過一次,D衫唔要得

引用:
原帖由 夢膠膠 於 2020-1-25 12:26 AM 發表

一直用60度水洗衫,部機可以選擇90度,試過一次,D衫唔要得
未試過 90 度咁高溫,60 度就試過

回覆 引用 TOP

其實開60℃洗衫都ok嘅!尋日都開60℃洗,見外面想落雨咁,跟住開埋烘乾搞掂。

引用:
原帖由 黃金馬2 於 2020-1-25 06:22 PM 發表

其實開60℃洗衫都ok嘅!尋日都開60℃洗,見外面想落雨咁,跟住開埋烘乾搞掂。

今日我要開抽濕機乾衣

回覆 引用 TOP

可能有D矯枉過正
以我所知要64度以上先殺到菌
70度就萬無一失

引用:
原帖由 haha6987 於 2020-1-25 07:28 PM 發表

可能有D矯枉過正
以我所知要64度以上先殺到菌
70度就萬無一失
點都好過冷水洗掛 ??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-1-24 08:57 AM 發表

蒸氣殺菌
蒸氣殺菌只有48度, 其實用50度或以上水溫洗衫已經分別不大, 除非洗完衫唔係即刻攞的衫出來乾先至有用, 因為蒸氣殺菌只是以蒸氣抑制細菌滋生
https://freshcare.whirlpool.com.hk/

有的衫同被唔可以濕洗, 我就會單用蒸氣, 之後因應衫同被的標籤, 放乾衣機或抽濕機吹乾

引用:
原帖由 ANWKLO 於 2020-1-27 01:26 PM 發表

蒸氣殺菌只有48度, 其實用50度或以上水溫洗衫已經分別不大, 除非洗完衫唔係即刻攞的衫出來乾先至有用, 因為蒸氣殺菌只是以蒸氣抑制細菌滋生
https://freshcare.whirlpool.com.hk/

有的衫同被唔可以濕洗, 我就會單用蒸氣, 之後因應衫同被的標籤, 放乾衣機或抽濕機吹乾
10780079 ...
蒸氣殺菌只是以蒸氣抑制細菌滋生......好過冇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]