• 瀏覽: 2,296
  • 回覆: 28
咁多人演過葉問......................
梁朝偉、黃秋生、杜宇航、甄子丹.......................
仲有唐文龍、鄭嘉穎 ................
得一個hit 到 !
杜宇航係咩人

熱賣及精選
葉問=甄子丹?演過一代宗師仲有佢哋⋯⋯

《葉問4》現已上映,坊間傳出罷睇與否的爭論,網上亦有一連串劇透的文章。但其實飾演葉問的不只有「宇宙最強」甄子丹,其實還有梁朝偉、黃秋生、杜宇航,以及一些估你唔到的演員⋯⋯

梁朝偉 (《一代宗師》,2013年)  
王家衛經年拍攝的《一代宗師》,梁朝偉所演不一樣的葉問,相信大家毫不陌生。片中的梁朝偉、章子怡、張震同樣為電影親身學習相關武術,達到真正專業水準,並沒有採用替身,而梁朝偉更兩度打斷手,認真專業!

黃秋生(《葉問:終極一戰》,2013年)
過去很少電影探討晚年的葉問,黃秋生在電影中就演出這一方面,即使生活捉襟見肘,一代宗師卻從未折腰,因此《葉問:終極一戰》被譽為還原最真實的葉問,把他在香港的中、晚年生活如實呈現。當然,黃秋生演技超卓加上懂得功夫,當年也憑此片得過影帝獎項。

杜宇航(《葉問前傳》,2010年)
《葉問》及《葉問2》大收旺場,因此《葉問前傳》也想分一杯羹,故事是2008年上映的《葉問》的前傳,找來香港影史上最年輕的世界武術冠軍杜宇航,飾演少年葉問,而正宗詠春傳人葉問之子葉準也特別參與演出。只不過,卡士實在太弱,反應麻麻。
唐文龍(《葉問之九龍城寨》,2019年)

今年與甄子丹正面對撼的「葉問」,就有唐文龍!今年10月獨家登陸優酷視頻,除了唐文龍及樓南光外,幾乎無人認識,故事講述1950年,大批武師進入香港開設拳館,其中葉問引起九龍城寨現寨主鄭德隆的注意,後者將滅門案栽贓在葉問身上,想借警察之手除掉葉問⋯⋯據說唐文龍多年前已拜江志強為師,已學詠春拳十幾年,除了詠春拳,也學洪家拳、兵器等。

鄭嘉穎 (劇集《葉問》,2013年)  
鄭嘉穎做過葉問?沒錯,2013年在內地播出的50集長劇,佔據河南、貴州、四川、新疆四衛視晚間黃金檔,鄭嘉穎挑大樑出演葉問,同劇還有周秀娜、梁小龍、元華等人。當時鄭嘉穎說過,由於自己沒有武術功底,所以特別買了木人樁回去練習!

回覆 引用 TOP

唐文龍已學詠春十幾年真唔知
佢套戲冇人提咁慘

引用:
原帖由 hkland2018 於 2020-1-24 08:23 PM 發表

唐文龍已學詠春十幾年真唔知
佢套戲冇人提咁慘
因為唔係甄子丹

即係黃飛鴻=李連杰?

只可以話好多人都演過同一角色,但某人嘅演出最有代表性。

引用:
原帖由 一人行 於 2020-1-25 05:35 AM 發表

即係黃飛鴻=李連杰?

只可以話好多人都演過同一角色,但某人嘅演出最有代表性。
要上位成為國際動作明星一定要有具代表性角色
陳家駒 = 成龍
黃飛鴻= 李連杰
葉問= 甄子丹

引用:
原帖由 hkland2018 於 2020-1-25 11:06 AM 發表

要上位成為國際動作明星一定要有具代表性角色
陳家駒 = 成龍
黃飛鴻= 李連杰
葉問= 甄子丹
陳家駒唔係一個代表性人物,呢個係虛構角色,性質完全唔同
成龍每部電影就係演成龍,即係話演一個固定style
佢成名作第二部係醉拳,大家只記得佢打醉拳
但係冇人印象深刻,佢個角色就係黃飛鴻
另外其他演過葉問演員都係一部過,冇機會再演第二次
所以根本冇代表性
除非好似黃飛鴻,老一輩會想起關德興
李連杰演年青版可以做出市場區隔,成為另一個代表

子丹打得勁好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-1-25 01:44 PM 發表

陳家駒唔係一個代表性人物,呢個係,性質完全唔同
成龍每部電影就係演成龍,即係話演一個固定style
佢成名作第二部係醉拳,大家只記得佢打醉拳
但係冇人印象深刻,佢個角色就係黃飛鴻
另外其他演過葉問演員都係一部過,冇機會再演第二次
所以根本冇代表性
除非好似黃飛鴻,老一輩會想起關德興
李連杰演年青版可以做出市場區隔,成為另一個代表 ...
陳家駒角色是虛構, 其實唔一定要真有其人先可, Rambo=史泰龍 ,未來戰士=阿諾·舒華辛力加
Rambo同未來戰士都係虛構的, 史泰龍阿諾已經代表這兩人了
成龍最具代表性角色就係陳家駒了, 同葉問一樣, 拍到4集

杜嘅演技一流,如果扮演一支本人樁真係入型入格!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-1-25 04:11 PM 發表

杜嘅演技一流,如果扮演一支本人樁真係入型入格!
扮木人樁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkland2018 於 2020-1-25 03:28 PM 發表

陳家駒角色是虛構, 其實唔一定要真有其人先可, Rambo=史泰龍 ,未來戰士=阿諾·舒華辛力加
Rambo同未來戰士都係虛構的, 史泰龍阿諾已經代表這兩人了
成龍最具代表性角色就係陳家駒了, 同葉問一樣, 拍到4集 ...
你比喻並不恰當
Rambo 或者 洛奇 係打正招牌 做戲名,設計一個越戰軍人,同另一個重量級拳手
而成龍並冇用陳家駒建立一個類似Rambo角色
成龍仲有演過其他警察角色,並唔係每一個都叫陳家駒
而且陳家駒並冇任何特色
簡單講,成龍演警察故事中的陳家駒同A計劃中的馬如龍,同樣都係警察
你覺得佢演出有何差別? 只不過係個名唔同,成龍演黎演去都係同一個演繹方法,完全無變化
更加唔同葉問,真實世界中真係有呢個人物存在
陳家駒呢個角色講句難聽,根本未入流
同其他角色並列,仲未夠班

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-1-25 19:27 發表

你比喻並不恰當
Rambo 或者 洛奇 係打正招牌 做戲名,設計一個越戰軍人,同另一個重量級拳手
而成龍並冇用陳家駒建立一個類似Rambo角色
成龍仲有演過其他警察角色,並唔係每一個都叫陳家駒
而且陳家駒並冇任何特色
簡單講,成龍演警察故事中的陳家駒同A計劃中的馬如龍,同樣都係警察
你覺得佢演出有何差別? 只不過係個名唔同,成龍演黎演去都係同一個演繹方法,完全無變化
更加唔同葉問 ...
除咗名字係真有其人,仲有乜係真實?

跑步,從心而發
引用:
原帖由 hkland2018 於 2020-1-24 12:56 PM 發表

咁多人演過葉問......................
梁朝偉、黃秋生、杜宇航、甄子丹.......................
仲有唐文龍、鄭嘉穎 ................
得一個hit 到 !
杜宇航係咩人

https://obs.line-scdn.net/0h6j5Svi9laUUIKkLdeP0WEjJ8aio7R ...
杜係武術界既人先識佢。
你可以話佢真係有料之人,花拳繡腿佢最勁因為佢係武聯攞唔少獎,亦係教練,同佢出名既師妹一樣

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2020-1-25 09:34 PM 發表

杜係武術界既人先識佢。
你可以話佢真係有料之人,花拳繡腿佢最勁因為佢係武聯攞唔少獎,亦係教練,同佢出名既師妹一樣
啊!! 真是未睇過佢做戲 不太認識佢...................

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]