• 瀏覽: 4,811
  • 回覆: 20
批灰一星期後變左咁,想問一下,等多個月會唔會乾,定要鏟左佢再重做 ,個底油左三防油,係咪三防開得太稀呢?

一達達水印咁

無索光油 ,牆漏水 。

回覆 引用 TOP

要再鏟過定可以等乾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-1-24 05:41 PM 發表

批灰一星期後變左咁,想問一下,等多個月會唔會乾,定要鏟左佢再重做 ,個底油左三防油,係咪三防開得太稀呢?
一達達水印咁
漏緊水!要止咗漏水先可上灰上油。

回覆 引用 TOP

止左水呀,可能牆身吸太多水,咁過左年要唔要鏟左先

一定要剷乾淨,然後上底油批灰再上面油!

回覆 引用 TOP

滲緊水

引用:
原帖由 pclee9413 於 2020-1-24 09:34 PM 發表

滲緊水
之前地下入水,但停左成十日,有冇機會係之前入水牆吸太多水呢?

回覆 引用 TOP

牆身很定100%乾灑?無濕才批灰

回覆 引用 TOP

無論面油、批灰、底油都要諗辦法先攪掂牆身百份百乾爽。否則無可能做得好。

引用:
原帖由 siu-m_i_n_g 於 2020-1-24 11:59 PM 發表

無論面油、批灰、底油都要諗辦法先攪掂牆身百份百乾爽。否則無可能做得好。
唔該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-1-24 07:15 PM 發表

止左水呀,可能牆身吸太多水,咁過左年要唔要鏟左先
起清個底,搵風扇吹佢幾日,上返防水油或者防水膠再批灰,
但係你唔搵出滲水嘅源頭去止血,上咗防水油做得幾靚都會有機會返發

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”
引用:
原帖由 law31 於 2020-1-25 09:13 PM 發表

起清個底,搵風扇吹佢幾日,上返防水油或者防水膠再批灰,
但係你唔搵出滲水嘅源頭去止血,上咗防水油做得幾靚都會有機會返發
滲水係試外面,管理處已經搵人整左,所以唔知係咪太心急整,未乾就上左灰

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-1-25 09:19 PM 發表

滲水係試外面,管理處已經搵人整左,所以唔知係咪太心急整,未乾就上左灰
想蒸發得快啲開風扇吹係唯一辦法

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”

回覆 引用 TOP

要乾晒先可以做,如果唔係一定唔會好
所有牆身都唔可以濕水,如果唔係就會爛,呢個係大原則
所以我有時會係水泥牆同石屎牆之間加層防水層,我自己做係用立記護壁寶髹係石屎牆上面

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]