• 瀏覽: 16,953
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-25 10:37 AM 發表

今年41,本身做了Sweater Merchandiser 19年,而喺呢間公司做咗3年半,12月31日收大信封(但係一個月講知嗰隻)。最後扣埋假做到1月23號,當日中午攞埋票後即走。
呢兩年睇住sweater呢行嘅變化,急劇衰退。深知道以宜家呢行嘅情況,再加埋我年紀想搵返一樣嘅職位已經好困難,所以對呢行已無乜期望,想襯今次"的"起心肝轉行,但唔知轉做咩好…
好灰… ...
試吓揾採購, 你會容易d掌握及適應....

隨緣自醉, 醒醉都不過是路裡程序, 人間, 我和你不過寄居!
只顧隨緣, 是可以放開掛慮, 真心真意, 就會再會再聚!
哭聲, 笑聲, 我以美酒過濾, 開心, 寫意, 就會隔絕眼淚.

回覆 引用 TOP

我都唔知做咩好,做到3月尾。
Merchandiser 真係幾浪費時間,人工又唔算高,但係一失足成千古恨,壓力大。

引用:
原帖由 CICAP 於 2020-3-6 09:20 PM 發表

我都唔知做咩好,做到3月尾。
Merchandiser 真係幾浪費時間,人工又唔算高,但係一失足成千古恨,壓力大。
無錯,壓力大到我發夢都夢見發生各種鑊氣而"責"醒

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-3-6 09:30 PM 發表

無錯,壓力大到我發夢都夢見發生各種鑊氣而"責"醒
有幾大生意   要訓唔著

回覆 引用 TOP

我當時每年turnover 差不多25m USD per year, m USD per year, 做唔夠就冇 B仔, 當時壓力大到真係會瞓唔到.
但離開了之後, 搵到份工, 但人工唔見一半, 又係壓力大到瞓唔到, 過左幾年加返小小, 到現在才好些.

回覆 引用 TOP

唔會灰。 你請做嘅話保安都有得你做。 我46,最近都被迫走。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-1-25 10:37 發表

今年41,本身做了Sweater Merchandiser 19年,而喺呢間公司做咗3年半,12月31日收大信封(但係一個月講知嗰隻)。最後扣埋假做到1月23號,當日中午攞埋票後即走。
呢兩年睇住sweater呢行嘅變化,急劇衰退。深知道以宜家呢行嘅情況,再加埋我年紀想搵返一樣嘅職位已經好困難,所以對呢行已無乜期望,想襯今次"的"起心肝轉行,但唔知轉做咩好…
好灰… ...
我同你背景相似。。其實5 年前d 人已話要轉行。但最終都轉了。。人工低左。。工作量差唔多,但睇到將來。

引用:
原帖由 kenken18 於 2020-3-16 08:01 AM 發表

我同你背景相似。。其實5 年前d 人已話要轉行。但最終都轉了。。人工低左。。工作量差唔多,但睇到將來。
師兄你最後選擇轉咗做邊行?
人工低咗都無計,最緊要見都將來同埋做得開心

引用:
原帖由 twfatboy 於 2020-3-16 08:06 發表

師兄你最後選擇轉咗做邊行?
人工低咗都無計,最緊要見都將來同埋做得開心
正苦。。我現在尋找緊快樂

[弱弱一問]做採購其實要咩能力?

我32歲 做左garment 十多年 轉左做MTR車長 製衣冇得做 轉到就好轉

引用:
原帖由 ronaldo2004 於 2020-3-20 08:06 PM 發表

我32歲 做左garment 十多年 轉左做MTR車長 製衣冇得做 轉到就好轉
咩起薪點

回覆 引用 TOP

星期5收大信封~~都唔知轉咩好

回覆 引用 TOP

你捱到星期5收大信封,都好堅。一定係響大公司。

回覆 引用 TOP

開始放no pay leave

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]